GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Dosadašnja prvenstva

2. Državno prvenstvo slastičara (2010)

Još jednom članovi HKS-a te brojni gosti okupili su se u hotelu Ambasador u Opatiji na sedmim Danima hrvatskog kulinarstva. Državno prvenstvo slastičara održano je po drugi puta, a i ovom prilikom pokazalo se da je okupljanje slastičarske struke još jedan veliki zadatak koji stoji pred radom Hrvatskog kuharskog saveza u narednom periodu, jer u natjecanjima je nastupilo tek sedam sudionika. No, iako je broj sudionika bio relativno mali, to ne znači da oni nisu puno pokazali, a posebno zahtjevan zadatak bio je pred onima koji su željeli ponijeti titulu Državnog prvaka u slastičarstvu. Četvero natjecatelja koji su prihvatili taj izazov tako je kroz tri dana trebalo pred očima Ocjenjivačkog suda, i bez ikakve predpripreme, pripremiti jednu tortu, topli i hladni desert te kolač i slatki pladanj za 12 osoba. Da bi ispunili sve zadatke gotovo svi su radili po 12 i više sati dnevno, ali unatoč svemu dobre atmosfere u hotelskoj slastičarni nije manjkalo. Zbroj bodova u tri glavne kategorije pokazao je da će lentu Državne prvakinje u slastičarstvu još 365 dana nositi Mirjana Kozlina iz zagrebačkog The Regent Esplanade hotela. Na drugo mjesto plasirala se mlada Rafaela Mihatović iz porečkog Valamar Rubin hotela, a treće je osvojila Ljiljana Krstinić iz Istraturistovog hotela „Sol Umag“ u Umagu.

Državno prvenstvo slastičara, ukupni poredak:

  • 1 Mirjana Kozlina, The Regent Esplanade, Zagreb 211,33
  • 2 Rafaela Mihatović, Valamar Rubin Hotel, Poreč 165,33
  • 3 Ljiljana Krstinić, Istraturist d.d., Umag 155,66
  • 4 Kristijan Kodrić, Hotel “Tomislavov Dom”, Zagreb 149,67

Zadatak natjecatelja bio je pripremiti kolač za 3 osobe te slatki pladanj za 18 osoba. Obje slastice počeli su raditi u isto vrijeme, a nakon 8 sati trebalo je ocjenjivačima prezentirati kolač. Natjecatelji su tada nastavili raditi i dovrÅ¡avali slatki pladanj na kojem je trebalo biti 18 porcija slastica, a svaka porcija trebala se sastojati od 4 različita elementa – mala kolačića, mignona i slično.

  • Mirjana Kozlina, The Regent Esplanade, Zagreb Srebro
  • Ljiljana Krstinić, Istraturist d.d., Umag Diploma
  • Kristijan Kodrić, Hotel “Tomislavov dom”, Zagreb Diploma
  • Rafaela Mihatović, Valamar Rubin Hotel, Poreč Diploma

B, Umjetnost slastica – desert
U ovoj kategoriji pripremali su se hladni i topli deserti za 3 osobe, a nije bilo zadane teme ili namirnice. Tri sata nakon početka rada trebalo je izložiti topli desert, a dva sata kasnije i hladni.

  • Mirjana Kozlina, The Regent Esplanade, Zagreb Srebro
  • Rafaela Mihatović, Valamar Rubin Hotel, Poreč Bronca
  • Kristijan Kodrić, Hotel “Tomislavov dom”, Zagreb Priznanje
  • Ljiljana Krstinić, Istraturist d.d., Umag Priznanje
  • Rusmin Husičić, Hotel “Horizont”, BaÅ¡ka Voda Priznanje

C, Umjetnost slastica – torta
Posljednja kategorija koja se bodovala za slastičarskog prvaka države bila je ona u pripremi torte. Natjecatelji su imali na raspolaganju 16 sati da izrade tortu na temu – cvijeće, a jedina pred priprema koja im je bila dopuÅ¡tena bilo je ispeći biskvit, ali ga ne rezati.

  • Mirjana Kozlina, The Regent Esplanade, Zagreb Zlato
  • Rafaela Mihatović, Valamar Rubin Hotel, Poreč Bronca
  • Ljiljana Krstinić, Istraturist d.d., Umag Bronca
  • Kristijan Kodrić, Hotel “Tomislavov Dom”, Zagreb Diploma

D, Slastičarska umjetnost
Ova kategorija sve je popularnija među natjecateljima u Hrvatskoj, a publici pokazuje Å¡to je sve moguće izraditi od slastičarskih namirnica. DopuÅ¡teno je bilo koriÅ¡tenje čokolade, Å¡ećera, marcipana i ostalih slatkih sastojaka, a zadatak je bio – oduÅ¡eviti ocjenjivače i publiku.

  • Mirjana Kozlina, The Regent Esplanade, Zagreb Zlato
  • SaÅ¡a BeÅ¡lić, Grand hotel “Adriatic”, Opatija Zlato
  • Rafaela Mihatović, Valamer Rubin Hotel, Poreč Srebro
  • Dario Denac, Hotel “minerva”, Varaždinske Toplice Srebro
  • Ljiljana Krstinić, Istraturist d.d., Umag Bronca

E i F, Restoranski desert
U montažnim kuhinjama natjecalo se u dvije kategorije u pripremi restoranskog deserta. Za pripremu četiri jednaka tanjura natjecatelji su imali 60 minuta. U kategoriji E pripremao se toplo-hladni desert od dunje, a u kategoriji F topli desert od svježeg kravljeg sira.

E.

  • Mirjana Kozlina, The Regent Esplanade, Zagreb Srebro
  • Ljiljana Krstinić, Istraturist d.d., Umag Bronca

F

  • Mirjana Kozlina, The Regent Esplanade, Zagreb Srebro
  • Ljiljana Krstinić, Istraturist d.d., Umag Diploma

1. Državno prvenstvo slastičara (2009)

Dani hrvatskog kulinarstva održani su od 15. do 21. studenog u opatijskom hotelu Ambasador pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Stjepana Mesića te pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Grada Opatije. U sklopu ove manifestacije održano je i 1. državno prvenstvo slastičara. U sklopu tog trodnevnog natjecanja sudionici su prvog dana svoje umijeće pokazali u kategorijama Stolna dekoracija od jestivih namirnica te Priprema slatkog pladnja. Idućih dana pripremali su kolače, te tople i hladne deserte, a vrhunac takmičenja bila je priprema torte. Prvu slastičarsku prvakinju Hrvatska je dobila u utorak, 17. studenog. Mirjana Kozlina iz zagrebačkog hotela The Regent Esplanade pobjedu je zaslužila dobrim rezultatima u svim kategorijama, držala je koncentraciju te bila kreativna i maštovita do kraja natjecanja. Drugo mjesto osvojila je Ivana Vidaković, slastičarka Istraturista d.d. iz Umaga, dok je treći bio Jasmin Kujundžić iz hotela domaćina, Ambasadora.

Ukupni poredak državnog prvenstva slastičara

  • 1. Mirjana Kozlina, The Regent Esplanade, Zagreb 195,33
  • 2. Ivana Vidaković, Istraturist d.d., Umag 176,67
  • 3. Jasmin Kujundžić, Hotel “Ambasador”, Opatija 173,51
  • 4. Silvia Cah, S.Å . Eugen Kumičić, Rovinj 154,67
  • 5. Đurica Leovac, Slastičarna “Piece of Cake”, Zagreb 153,50

Kategorije Državnog prvenstva slastičara:

Kategorija I – Umjetnost slastica – kolač

  • Bronca Mirjana Kozlina, The Regent Esplanade, Zagreb 59,83
  • Bronca Jasmin Kujundžić, Hotel “Ambasador”, Opatija 56,17
  • Diploma Ankica Kuljanac, Istraturist d.d., Umag 55,67
  • Diploma Đurica Leovac, Slastičarna “Piece of Cake”, Zagreb 53,17
  • Diploma Ivana Vidaković, Istraturist d.d., Umag 47,67
  • Diploma Silvia Cah, S.Å . Eugen Kumičić, Rovinj 41,67

Kategorija J – Umjetnost slastica – desert

  • Srebro Mirjana Kozlina, The Regent Esplanade, Zagreb 67,50
  • Bronca Ankica Kuljanac, Istraturist d.d., Rijeka 59,33
  • Diplome Ivana Vidaković, Istraturist d.d., Umag 55,33
  • Diplome Mirjana Pendić, Carolina Catering, Rijeka 54,83
  • Diplome Jasmin Kujundžić, Hotel “Ambasador”, Opatija 53,67
  • Diplome Lorena Kalat, Lovran 53,67
  • Diplome Đurica Leovac, Slastičarna “Piece of Cake”, Zagreb 50,00
  • Diplome Silvia Cah, S.Å . Eugen Kumičić, Rovinj 50,00

Kategorija K – Umjetnost slastica – svečana torta

  • Zlato Ivana Vidaković, Istraturist d.d., Umag 73,67
  • Srebro Mirjana Kozlina, The Regent Esplanade, Zagreb 68,00
  • Bronca Jasmin Kujundžić, Hotel “Ambasador”, Opatija 63,67
  • Bronca Silvia Cah, S.Å . Eugen Kumičić, Rovinj 63,00
  • Diploma Đurica Leovac, Slastičarna “Piece of Cake”, Zagreb 50,33
  • Diploma Renato Vitasović, Hotel “Park”, Maistra d.d., Rovinj 45,33

Kategorija L – Slastičarska umjetnost – stolna dekoracija

  • Zlato Ivana Vidaković, Hotel “Coral”, Istraturist d.d., Umag 76,67
  • Srebro Silvia Cah, Srednja Å¡kola E. Kumičića, Rovinj 70,67
  • Bronca Đurica Leovac, Slastičarna “Piece of Cake”, Zagreb 59,00

URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

A02 - Marko Jovanović - 04

Autor: MARKO JOVANOVIĆ


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

b03 - tomislav karamarko 02

Autor: TOMISLAV KARAMARKO


Desert

C03 - Marko Jovanović - 03

Autor: MARKO JOVANOVIĆ