Savez

Sandra Jadek i Dražen Šafar nastupili na F&B Innovations u sklopu Sarajevo Destination Festivala!

Potpredsjednica Hrvatskog Kuharskog Saveza, Sandra Jadek, održala je zanimljiv Masterclass pod nazivom "Tradicionalni Okusi u Modernom Slastičarstvu". Sandra je demonstrirala kako se tradicionalni okusi mogu prenijeti u suvremene slastičarske kreacije, istovremeno poštujući autentičnost i bogatstvo naslijeđa.

Održano 1. državno natjecanje u prigotovljavanju jela u wok-u

Okupilo se 12 učenika iz 7 škola diljem zemlje:

  1. Srednja strukovna škola Vinkovci
  2. Poljoprivredno-prehrambena škola Požega
  3. Strukovna škola Đurđevac
  4. Industrijsko-obrtnička škola Slatina
  5. Obrtnička škola Koprivnica
  6. Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar
  7. Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača

Uz učenike, u natjecanju je sudjelovala i kategorija profesionalaca, u kojoj su se natjecali iskusni kuhari.

6. Zlatni orah

Organizatori ovog spektakla bili su dopredsjednica Hrvatskog kuharskog saveza (HKS), Sandra Jadek, te predsjednik Udruge kuhara i slastičara grada Slatine, Dražen Šafar.

Na natjecanju je sudjelovalo 52 stručnjaka iz pet zemalja: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Mađarske. Među njima je bilo 31 profesionalac i 21 učenik strukovne škole, što je dodatno obogatilo natjecanje različitim kulinarskim pristupima i tehnikama.

IKA – Kulinarska Olimpijada - Četiri dana kulinarskog spektakla u Stuttgartu

"Četiri dana, više od 1.200 sudionika iz 55 zemalja i preko 7.000 jelovnika: IKA/Kulinarska olimpijada je kulinarsko natjecanje superlativa i 26. izdanje ovog događaja s dugom tradicijom postiglo je veliki uspjeh," poručili su organizatori. "Atmosfera je bila zadivljujuća i posebna od početka do kraja. Dobili smo izvrsne povratne informacije od kuhara, obožavatelja i gostiju - ponosni smo na to." Kao organizator IKA-e, Njemačka udruga kuhara (VKD) čestita pobjednicima Kulinarske olimpijade.

Skupština potvrdila nova rukovodstva Sekcija HKS-a

Na sjednici Skupštine, potvrđivale su se odluke Upravnog odbora (uvodna fotografija) koji je svoju sjednicu održao 08. prosinca u Legradu. Usvojen je Program rada za 2024. godinu kao i Financijski plan te su se potvrdila nova rukovodstva Sekcija HKS-a.

Jednoglasno su izglasane i sljedeće odluke:

Prijedlog izrade predsjedničke lente zbog uobičajene prakse u ostalim Savezima i fomalnostima na predsjedničim skupovima jednoglasno je podržan.

Izabrano novo rukovodstvo HKS-a za mandat 2023.-2027.

Po drugi puta provedeno je elektroničko glasovanje za predsjednika i dva dopredsjednika HKS-a te su glasovanju mogli pristupiti svi redovni i potporni članovi HKS-a koji su uplatili članarinu do 05. studenog 2023. godine. Glasovanje se provodilo putem internetske stranice kuhar.hr, a svi članovi koji su ostvarili pravo glasa o tome su dobili obavijesti i mogli su obrascu za glasovanje pristupiti u periodu od 7 dana.

Proglašeni novi državni prvaci u kuharstvu i slastičarstvu

Nakon napete, dvodnevne borbe u tri kuharske kategorije, novim državnim prvakom u kuharstvu proglašen je Karlo Štorga iz varaždinskog restorana Bedem.  U natjecanju slastičara, koji su također pokazivali znanje i vještine u tri kategorije, pobjedu je odnio Ivan Ergović iz Valamar Riviere i tako drugu godinu zaredom postao državni prvak u slastičarstvu. Srebro je osvojila Vedrana Hrastovec Sedlar iz varaždinskog restorana The Family, a između dvoje navedenih su presudili najsitniji detalji.
 

INTERSLAST - 14.-TI INTERNACIONALNI KONGRES TJESTENIČARSTVA CONPASTA U VARAŽDINU

Hrvatska nesumnjivo ima bogatu gastronomsku ponudu i tradiciju, u kojoj značajno mjesto zauzima tjestenina, šurlice, rezanci, požiraki, fuži, taškrle, pljukanci... Odavno je poznato da je ona dio bogate kulinarske tradicije i posebnosti, te da je u hrvatskim recepturama odoljela globalnim trendovima, a mnogi hrvatski restorani upravo su prepoznatljivi po atraktivnosti, kvaliteti i autentičnosti kulinarske tjesteničarske ponude.