Poredak i rezultati 13. Dana hrvatskog kulinarstva 2019.

Kategorija vijesti
Nakon završetka 13. Dana hrvatskog kulinarstva i proglašenja onih najboljih – Slastičarske prvakinje Hrvatske i Prvakinje Hrvatske u kuharstvu te predstavnika Hrvatske na Europskoj selekciji za kulinarsko natjecanje Bocuse d'Or, red je da objavimo i ukupan poredak svih natjecatelja po kategorijama.

Početak manifestacije obilježio je Kamelija kup, natjecanje za mlade buduće kuhare, učenike završnih razreda kuharskih i slastičarskih smjerova srednjih škola. U slastičarskoj je kategoriji treće mjesto osvojila učenica Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače Lana Grlica pod vodstvom mentora Darka Baričevića. Na drugom se mjestu našla Lucija Rajilić pod mentorstvom Vesne Belošević iz Srednje škole Pregrada dok je prvo mjesto u slastičarskoj kategoriji osvojila Sara Glavaš pod mentorstvom Ivana Kelave iz Ugostiteljsko turističke škole Osijek.

U kulinarskom su se dijelu Kamelija kupa natjecali učenici u parovima iz osam škola. Treće mjesto pripalo je Gabrijeli Brnas i Ivoni Šerić pod mentorstvom Karmele Lelas iz Srednje škole Juraj Kaštelan iz Omiša. Drugo su mjesto osvojili Mato Marušić i Karmela Vulić pod mentorstvom Ivice Ljubeka iz Srednje strukovne škole Vinkovci, a prvo je mjesto osvojila Turističko ugostiteljska škola Split, odnosno učenici Ivan Šarić i Josip Buzov s mentorom Ivanom Romcom.

Njihovi profesionalni kolege natjecali su se u nešto više kategorija. Prva je na redu bila slastičarska artistika u kojoj se na trećem mjestu našla Valentina Kuveždić, na drugom Sanja Grahek Buršić, a na prvom mjestu Sandra Jadek koja je ujedno proglašena i Slastičarskom prvakinjom Hrvatske za 2019. godinu.

U kategoriji restoranski desert natjecao se Vedran Blažević koji je za svoje pripremljene deserte osvojio zlatnu medalju.

Slastičari su predstavili i svoje torte na temu 'Nautika', a treće je mjesto pripalo Sandri Jadek, drugo mjesto osvojila je Sanja Grahek Buršić dok je prvo mjesto pripalo Ružici Žganec.

Kategorija 'umjetost slastica' završila je slijedećim poretkom: na trećem se mjestu našla Marija Bošnjak, na drugom Sanja Grahek Buršić, dok je prvo mjesto pripalo Sandri Jadek.

U kategoriji A, natjecateljice imale su zadatak pripremiti četiri različita deserta i slatki pladanj koji se sastoji od četiri različite komponente. Treće je mjesto pripalo Mariji Bošnjak, drugo Sanji Grahek Buršić, a na prvom je mjestu zasjala Sandra Jadek.

Nakon zbrajanja bodova, finalan poredak za Slastičarskog prvaka Hrvatske na treće je mjesto stavio Mariju Bošnjak iz Srednje strukovne škole Vinkovci. Drugo je mjesto pripalo Sanji Grahek Buršić iz Valamar Riviere d.d. Poreč, dok je prvo mjesto i titulu Slastičarske prvakinje Hrvatske osvojila Sandra Jadek iz Udruge kuhara grada Orahovice.

Po završetku slastičarskog dijela natjecanja, kuhinje su zauzeli natjecatelji u kuharskim kategorijama. Tročlani timovi natjecali su se u pripremanju svečanih hladnih plata u kategoriji 'Hladni eksponat'. Treće je mjesto pripalo ekipi iz Panorame u Prelogu – Matiji Kočišu, Ivici Šipušu i Elvinu Stančinu. Drugo su mjesto osvojili kuhari iz Udruge kuhara Splitsko dalmatinske županije, Ante Ojdanić, Filip Udovčić i Ivan Ursić. Prvo je mjesto pripalo Hotelu Turist iz Varaždina odnosno kuharima Mariju Melnjaku, Lovri Stančinu i Indiri Pisačić.

U kategoriji 'Restoransko jelo' treće je mjesto pripalo Lovri Sekovaniću iz Restorana Bedem u Varaždinu, drugo mjesto Matiji Čretnom iz restorana Kristal u Čakovcu i prvo mjesto Deanu Gluhaku iz Valamar Riviere u Poreču.

Kulinarska je artistika bila obuhvaćena u dvije kategorije – izrada stolnog aranžmana vezanog jednom temom te carving uživo.

U izradi stolnog aranžmana treće je mjesto pripalo Toniju Rajkoviću iz Benedictus Krankenhaus Feldafinga, drugo mjesto Ivanu Ursiću iz Sentio Bluasun Berulie, a prvo je mjesto osvojio Roko Matković. Carving uživo atraktivna je kategorija u kojoj je treće mjesto otišlo Stjepanu Franjiću iz Restorana prenoćišta Aquarius, drugo mjesto Toniju Rajkoviću, a prvo mjesto Ivnu Urusiću.

Kategorija „Umjetnost kuhanja – hrvatska kulinarska baština“ natjecateljima je nalagala spremanje prepoznatljivog tradicionalnog jela u skladu sa svjetskim trendovima kulinarstva. Pripremili su toplo predjelo, glavno jelo i desert. Drugo je mjesto pripalo Filipu Udovičiću, a prvo je mjesto osvojila Katarina Mrvčić iz Specijalne bolnice za rehabilitaciju Varaždinske Toplice.

Jedan natjecatelj, Luka Vuk iz Specijalne bolnice za rehabilitaciju Varaždinske Toplice, okušao se i upripremi Jednostavnog obroka, odnosno gableca u kategoriji E. Zanimljivo je da je maksimalna nabavna cijena namirnica za 1 osobu u ovoj kategoriji bila samo 14 kuna, bez PDV-a.

Cijenovno je ograničena bila i kategorija „– umjetnost kuhanja – bolnički meni“ kojom nudimo i kuharima koji rade u bolnicama i domovima da se kreativno izraze. Tu je potrebno osmisliti menu, a cijena svih namirnica korištenih u jelu za jednu osobu iznosila je maksimalno 15 kuna bez PDV-a s istaknutim nutritivnim vrijednostima. U toj je kategoriji svoje znanje pokazao kuhar Mladen Malezi.

Jedna od najatraktivnijih kategorija ovogodišnjih Dana hrvatskog kulinarstva je upravo kategorija popularno nazvana „mistery box“ u kojoj su natjecatelji dobili namirnice na licu mjesta te bez pomoći literature, interneta ili svojih kolega, morali su skuhati toplo predjelo, glavno jelo i desert s vremenskim ograničenjem. Treće mjesto u toj zahtjevnoj kategoriji pripalo je Marinu Samboleku iz Hotela Turist u Varaždinu, drugo mjesto osvojila je Ana Maria Stanković iz Udruge kuhara Vukovarsko srijemske županije, a prvo je mjesto osvojio Marin Pozder iz Restorana Bedem u Varaždinu.

U kategoriji 'Toplo jelo' natjecatelji su spremali dva topla glavna jela s vremenskim ograničenjem i temom fazan i lignje. Na trećem se mjestu našao Marin Pozder, na drugom mjestu njegov restoranski kolega Zlatko Novak iz Restorana Bedem u Varaždinu, a na prvom je mjestu završila Ana Maria Stanković.

Kategorija 'Hladno jelo' nalagala je pripremanje finger fooda i svečanog menija od 5 slijedova. U toj je kategoriji treće mjesto pripalo Dinku Tomašiću iz Gastrocom d.o.o. Park Butique Hotela, drugo mjesto odnio je Marin Sambolek iz Hotela Turist u Varaždinu, a prvo je mjesto osvojila Ana Maria Stanković.

U borbu za ovaj prestižni naslov Državnog prvaka u kuharstvu odvažilo se 4 mladih kuhara s već zavidnim natjecateljskim iskustvom. Uložili su ogromne napore u proteklih nekoliko mjeseci kako bi se kvalitetno pripremili a to su ovih dana i demonstrirali. Ukupan poredak za titulu Državnog prvaka u kuharstvu za 2019. na četvrto je mjesto stavio Dinka Tomašića iz Gastrocom d.o.o, Park Butique Hotela u Varaždinu. Treće mjesto pripalo je Marinu Samboleku iz Hotela Turist u Varaždinu. Drugo je mjesto odnio Marin Pozder iz Restorana Bedem u Varaždinu, a prvo je mjesto pripalo jedinoj ženi među natjecateljima za titulu – Ani Mariji Stanković iz Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije.

Posebna kulinarska poslastica 13. Dana hrvatskog kulinarstva svakako je i selekcija nacionalnog predstavnika za europsko takmičenje prestižnog natjecanja Bocuse d'Or. Od preko 200 kuhara koji su bili pozvani pristupiti ovom natjecanju u Hrvatskoj, samo je Jurica Obrol iz šibenskog restorana Pelegrini prihvatio izazov. On se, uz pomoć svog pomoćnika Matije Rosa, predstavio u dvije zahtjevne natjecateljske kategorije, a mi mu želimo sreću u Estoniji u svibnju 2020. godine na natjecanju Bocuse d'Or Europe gdje će tražiti svoju ulaznicu za veliko finale u Franuskoj.

Hrvatski kuharski savez zahvaljuje se svim kuharima i slastičarima, natjecateljima na 13. Danima hrvatskog kulinarstva, svim sucima i voditeljima radionica, ali i sponzorima koji su omogućili održavanje ovogodišnjeg natjecanja. Generalni pokrovitelj Hrvatskog kuharskog saveza Podravka te sponzori HKS-a Metro, Dukat i Dick noževi. U kuharskom natjecanju natjecatelji su radili u vrhunskim kuhinjama koje su opremili Gemma a dizajnirali Bonavia Design. U realizaciji ove manifestacije pomogli su i Hrvatska turistička zajednica, Ministarstvo turizma, Varaždinska županija, Turistička zajednica Varaždinskih Toplica, Grad Varaždinske Toplice, Visoka škola Aspira, Scanbox, Magma, Vinarija Vitez, Best shop Varaždin, Belcolade i Puratos konding, Hemco, Dora trgovina, Franck i naravno naši ljubazni domaćini Specijalna bolnica za rehabilitaciju Varaždinske Toplice i hotel Minerva.

Radove s natjecanja Kamelija kupa pogledajte na našoj facebook galeriji ovdje


Radove s Državnog prvenstva slastičara pogledajte na našoj facebook galeriji ovdje

Radove s Državnog prvenstva kuhara u kategorijama Kulinarske artistike pogledajte na našoj facebook galeriji ovdje

Radove s Državnog prvenstva kuhara pogledajte na našoj facebook galeriji ovdje

 

Sponzori


 

Galerija slika

Podijeli