GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Kodeks

Na temelju ─Źlanka 18. stavka 2. Statuta Hrvatskog kuharskog saveza, Skup┼ítina Hrvatskog kuharskog saveza je na sjednici odr┼żanoj 21.studnoga 2009. godine, donijela

KODEKS ETIKE

PROFESIONALNIH KUHARA I ─îLANOVA UDRUGA

─îlanak 1.

Ovim kodeksom Hrvatskog kuharskog saveza ure─Ĺuju se pravila dobrog pona┼íanja kuhara utemeljena na moralnim i eti─Źkim na─Źelima hrvatskog dru┼ítva, Statutu saveza, zakonima, kolektivnim ugovorima i drugim propisima.

─îlanak 2.

Kodeks sadr┼żi pravila dobrog pona┼íanja ─Źlanova prema drugim osobama, pona┼íanja u radnoj sredini i u me─Ĺusobnim odnosima ─Źlanova HKS-a.

─îlanak 3.

U svakodnevnom radu i djelovanju, te me─Ĺusobnoj komunikaciji, ─Źlanovi se pridr┼żavaju odredaba ovog Kodeksa.

─îlanak 4.

Ugled ─Źlanova temelji se na pona┼íanju ─Źlanova koji prihva─çaju etiku i moralnost kao nerazdvojne elemente pona┼íanja kako na poslu tako i u privatnom ┼żivotu.

─îlanak 5.

U obavljanju dnevnih radnih du┼żnosti ─Źlan pazi da ne umanji osobni ugled i povjerenje gostiju u struku i tvrtku u kojoj je zaposlen.

─îlanak 6.

U obavljanju privatnih poslova ─Źlan ne koristi slu┼żbenu odoru nacionalne ili regionalne reprezentacije, odnosno slu┼żbenu odoru tvrtke u kojoj je zaposlen, ili autoritet radnog mjesta ili pozicije unutar Saveza.

─îlanak 7.

Prilikom javnog nastupa ─Źlan govori u svoje ime paze─çi da ne naru┼íi ugled struke, tvrtke u kojoj je zaposlen, Udruge i Saveza. ─îlan je odgovoran za javno izgovorenu rije─Ź.

─îlanak 8.

Na radnom mjestu i u odnosima me─Ĺu ─Źlanovima, ─Źlan je du┼żan pridr┼żavati se osnovnog na─Źela po┼ítivanja ljudske osobe, me─Ĺusobnog uva┼żavanja i razumijevanja, prijateljstva i suradnje, te otvorenosti u izno┼íenju problema i prijedloga.

─îlanak 9.

Nekorektne opaske i primjedbe na stav pojedinca ili tijela, strane su ─Źlanovima Saveza. Sve primjedbe, kritike i rasprave u me─Ĺusobnim odnosima ─Źlanova moraju biti u duhu tolerancije i uljudnosti i iznose se samo na sastancima ─Źlanstva.

─îlanak 10.

Krajnje je ┼ítetno i neukusno pred gostima ili tre─çim osobama iznositi, neprovjerene, tendenciozne i zlonamjerne podatke od strane jednog ─Źlana na ra─Źun drugog. To izravno slabi autoritet ─Źlana, Saveza, i primjer je za lo┼íe me─Ĺuljudske odnose. Neformalno izno┼íenje takvih kritika (ÔÇ×u povjerenjuÔÇť) samo odre─Ĺenom krugu ljudi ima u pravilu za cilj diskreditiranje i omalova┼żavanje odre─Ĺene osobe i grupe ljudi s osobnim interesom kao pozadinom.

Dobronamjeran ─Źlan uvijek ─çe biti u stanju izre─çi argumentiranu i opravdanu kritiku osobno ili na slu┼żbenim sastancima tijela Saveza.

─îlanak 11.

Pona┼íanje ─Źlana prema svojim suradnicima na radnom mjestu mora se temeljiti na po┼ítenim i nepristranim odnosima, spremnosti na timski rad, otvorenu komunikaciju, nesebi─Źno dijeljenje znanja i informacija. Konstantno stremiti rije─Źju, akcijama i djelima, razvoju i odr┼żavanju najvi┼íe razine me─Ĺusobnog povjerenja, iskrenosti i razumijevanja

─îlanak 12.

Kako unutar Saveza, tako i u radnoj sredini ─Źlanovi ─çe poticati otvorenu kritiku, samokritiku, nepristranost i odgovornost pojedinca za svoje postupke.

─îlanak 13.

Obveza je ─Źlana po┼ítivati osobnost, stru─Źna i profesionalna prava kolega iz struke.

─îlanak 14.

Obveza je ─Źlana po┼ítivati i izvr┼íavati odluke i preporuke Udruga i drugih tijela Saveza, te aktivno sudjelovati u realizaciji programskih sadr┼żaja Udruga i Saveza.

─îlanak 15.

Mogu─çi nesporazumi, nesuglasice i slu─Źajne pojave u procesu rada ili djelovanja Udruga sastavni su dio ┼żivota i rada. One se rje┼íavaju na za to odre─Ĺenim mjestima i na na─Źin koji dolikuje ugledu ─Źlana, a nikako pred drugim osobama, posebno gostima ugostiteljskog objekta, koji to mogu pogre┼íno shvatiti.

─îlanak 16.

Svaki problem kojeg ─Źlan eventualno ima, kako u radnoj sredini, tako i unutar Udruge, odnosno Saveza, rje┼íava se prvenstveno u okviru struktura tvrtke i Saveza, odnosno izme─Ĺu ─Źlanova.

─îlanak 17.

Članovi Saveza besprijekorno izvršavaju svoje radne zadatke i obveze preuzete u realizaciji programskih zadataka svojih Udruga i Saveza.

─îlanak 18.

─îlan koji smatra da je pona┼íanje drugog ─Źlana suprotno odredbama ovog Kodeksa pritu┼żbu ─çe iznijeti predsjedniku Udruge.

Predsjednik razmatra pritu┼żbu, rje┼íava je, a ukoliko to nije mogu─çe o njoj izvje┼í─çuje Upravni odbor udruge koji donosi odluku o eventualnom pokretanju postupka zbog povrede Kodeksa. Postupak se pokre─çe pred ─îasnim sudom Udruge, odnosno Saveza koji su du┼żni postupak provesti u roku od najvi┼íe 60 dana.

─îlanak 19.

Po┼ítivanje i primjena na─Źela ovog Kodeksa neprikosnovena je obveza svakog ─Źlana, bez obzira na rang i polo┼żaj, kako na radnom mjestu, tako i u Savezu.

─îlanak 20.

Kodeks se primjenjuje odmah po dono┼íenju i s njim ─çe se upoznati svi ─Źlanovi Saveza.

Predsjednik,

Damir Crleni


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Vara┼żdin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

zlatni grozd - 099

Autor: ROZALIJA NERALI─ć


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

b03 - tomislav karamarko 02

Autor: TOMISLAV KARAMARKO


Desert

c03 - predrag galjevski 03

Autor: PREDRAG GALJEVSKI