GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Opće informacije

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske g. Ive Josipovića i Ministarstva Turizma

Dani hrvatskog kulinarstva najznačajnija su godišnja manifestacija hrvatske kulinarske struke u okviru koje se održava i Državno prvenstvo kuhara čiji je cilj popularizacija kulinarstva i hrvatske kulinarske baštine, njeno turističko valoriziranje, a posebno poticanje kuhara-kreatora kulinarske ponude na promoviranje i upotrebu domaćih prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda.

Sudjelovanje u jednoj kategoriji podrazumijeva obavezno sudjelovanje u svim njenim pod kategorijama. Konačan rezultat kategorije je prosjek ocjena ostvarenih u svim njenim pod kategorijama. Ovisno o konačnom rezultatu kategorije sudionicima se dodjeljuju diplome odnosno medalje, a prema tablici za dodjelu medalja.

Poredak Državnog prvenstva dobiva se zbrojem konačnih bodova u kategorijama A, B i C. Prednost kod prijave u kategoriju C imaju sudionici koji se natječu u kategorijama i A i B, tj. kandidiraju za ukupni poredak Državnog prvenstva kuhara.
Ukupnom pobjedniku dodjeljuje se titula „Kuharski prvak države 2010.“ i novčana nagrada. Novčane nagrade osvajaju i drugo i trećeplasirani.

Natjecanje u kategorijama K, L i M je ekipno i u njemu mogu sudjelovati tročlane ekipe ugostiteljskih objekata ili udruženja. Medalje u ovoj kategoriji dodjeljuju se svakom članu ekipe kao i objektu.

Pojedinačno natjecanje – na radnim stolovima u dvorani i u hotelskoj kuhinji:

A. Umjetnost kuhanja – hladno jelo
A1. Mali zalogaji
A2. Priprema kreativne svečane hladne plate

B. Umjetnost kuhanja – toplo glavno jelo
B1. Priprema glavnog jela od ribe
B2. Priprema glavnog jela od mesa

C. Umjetnost kuhanja – meni
C. Priprema menija od 4 slijeda po principu „Mystery box“
- priprema se od namirnica s kojima će natjecatelji biti upoznati pred početak rada

D. Umjetnost kuhanja – bolnički meni
D. Priprema bolničkog menija od tri slijeda maksimalne nabavne vrijednosti namirnica za 1 osobu od 12,00 kn

E. Umjetnost kuhanja – meni za mlade
E. Priprema menija za mlade (vrtići, škole, studentske menze) od tri slijeda maksimalne nabavne vrijednosti namirnica za 1 osobu od 12,00 kn

F. Umjetnost kuhanja – jednostavni topli obrok
F1. Priprema jednostavnog toplog obroka maksimalne nabavne vrijednosti namirnica za 1 osobu do 12,00 kn
F2. Priprema jednostavnog jušnog jela maksimalne nabavne vrijednosti namirnica za 1 osobu do 9,00 kn

G. Umjetnost kuhanja – meni: Hrvatska kulinarska baština
G. Kreativna priprema jela (toplo predjelo, glavno jelo i desert) temeljenih na izvornoj hrvatskoj kulinarskoj baštini i tradiciji uz suvremenu obradu i prezentaciju jela

H. Kulinarska umjetnost – voće i povrće
H. Izrada stolnog aranžmana iz voća i povrća po vlastitom izboru.

I. Kulinarska umjetnost – skulptura
I. Izrada skulpture od leda, margarina, tjestenine i sl.

Pojedinačno natjecanje – u montažnim kuhinjama pred publikom:

J. Restoransko jelo – rižoto
Priprema se rižoto, a može se kombinirati više vrsta rižota pri čemu ukupna porcija ne smije biti više od 150g.

K. Restoransko jelo od ribe
Priprema kreativnog glavnog jela od orade i/ili brancina.

L. Restoransko jelo od mesa
Priprema kreativnog glavnog jela od piletine i/ili puretine.

Ekipno natjecanje – bez degustacije:

M. Hladni eksponat
Priprema svečane hladne plate za 14 osoba.
U pripremi sudjeluju tročlane ekipe ugostiteljskih objekata.

N. Hladni stol
Priprema hladnog izložbenog stola.
U pripremi sudjeluju tročlane ekipe ugostiteljskih objekata ili udruženja, a priprema se plata za 8 osoba, plata sa 4 različita mala hladna zalogaja, po jedno glavno riblje i mesno jelo, vegetarijanski meni te 3 različita ekskluzivna deserta.

Ekipno natjecanje – montažne kuhinje, pred publikom:

H. Restoranski meni
Priprema menija od 4 slijeda na zadane teme.
U pripremi sudjeluju tročlane ekipe ugostiteljskih objekata ili udruženja, a svaki slijed priprema se za 12 osoba.



URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

A02 - Marko Jovanović - 04

Autor: MARKO JOVANOVIĆ


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

zlatni grozd - 112

Autor: ZORAN HERMAN


Desert

C03 - Marko Jovanović - 03

Autor: MARKO JOVANOVIĆ