GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

OPĆE INFORMACIJE

Hrvatski kuharski savez je nacionalno udruženje kuhara i slastičara, kako onih zaposlenih u hotelima i restoranima, tako i onih čije je radno mjesto u bolničkoj ili školskoj kuhinji i drugdje. Savez okuplja i učenike srednjih strukovnih škola koji se obrazuju za navedena zanimanja. Potporni članovi mogu biti i sve osobe povezane sa kulinarskom strukom (konobari, vlasnici objekata i sl.) kao i kuhari i slastičari iz inozemstva.

Savez je osnovan 29. svibnja 2003. godine, a on danas okuplja 20 županijskih te 4 gradske Udruge kroz koje djeluje gotovo 1.000 članova. Hrvatski kuharski savez neprofitna je udruga upisana u registar udruga Republike Hrvatske i član je Svjetske kuharske federacije WACS. Na čelu Saveza do izborne sjednice SkupÅ¡tine krajem 2011. godine je predsjednik Damir Crleni, a dopredsjednici su Zoran Stanisavljević i Branko Čukelj. HKS ima ured u Varaždinu sa dvije zaposlene osobe – Aleksandra Akia Vucković i Sabinu Makaj.

Osnovni ciljevi Saveza su razvoj organiziranih oblika okupljanja kuhara i stvaranja uvjeta za razvitak kulinarske struke u republici Hrvatskoj. Da bi ih ostvario Savez je osnovao Kulinarsku Akademiju kao poseban oblik stručnog usavršavanja kuhara i slastičara, organizira nacionalne reprezentacije, natjecanja i manifestacije, seminare, sudjeluje na kulinarskim događanjima u zemlji i inozemstvu, pokreće akcije istraživanja i vrednovanja hrvatske kulinarske baštine itd.

Glavne aktivnosti koje HKS organizira su radionice Akademije u edukacijskom centru u sklopu hotela „Coning“ u Trakošćanu, natjecanja Hrvatskog kuharskog kupa i kupa za slastičare, manifestacija Dani hrvatskog kulinarstva u sklopu koje se održavaju Državno prvenstvo kuhara, slastičara i učenika te rad na promociji autohtonih jela.

Hrvatski kuharski savez kroz 8 godina svog djelovanja posao je uvažena institucija prepoznata od brojnih partnera, pa tako njegov rad podupiru Ministarstvo Turizma i Hrvatska turistička zajednica, a na raznim projektima za razvoj struke usko surađuje sa Hrvatskom obrtničkom komorom, Hrvatskom gospodarskom komorom, Udrugom poslodavaca u Hotelijerstvu, Nacionalnom udrugom obiteljskih i malih hotela, Agencijom za strukovno obrazovanje itd.

Kako bi na razvoj potaknuo i slastičarsku struku Savez je osnovao Savez slastičara Hrvatske HKS-a i Sekciju za kulinarsku i slastičarsku artistiku, a unutar njega djeluju još i Sekcija žena te Sekcija ocjenjivača.


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

zlatni grozd - 104

Autor: ZORAN HERMAN


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

zlatni grozd - 113

Autor: MARKO JOVANOVIĆ


Desert

c02 - sladjana herman 09

Autor: SLAĐANA HERMAN