GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

POVIJEST

 

Za─Źetak HKS-a bio je kada je kolovozu 2002. godine, tvrtka Vall 042 d.o.o. iz Vara┼żdina na ─Źelu sa Borislavom ┼áimencom pokrenula ─Źasopis ÔÇ×KuharÔÇť, stru─Źno glasilo namijenjeno kulinarskoj struci, a u koji su se kao savjetnici i urednici uklju─Źili renomirani ─Źlanovi struke i oni povezani s njom ÔÇô Viljam Cvek, Damir Crleni, dr. Vlado Gali─Źi─ç, mr. Davor Perkov, novinarka Bo┼żica Brkan i drugi. Ovaj ─Źasopis imao je namjeru educirati struku te ju prezentirati naj┼íirim krugovima, ali ubrzo se pojavila i ideja o okupljanju iste te je ve─ç u drugom broju ─Źasopisa u listopadu 2002. godine objavljena ÔÇ×Pristupnica inicijativnom odboru za osnivanje HKS-aÔÇť. Nakon objave ove pristupnice i poziva zainteresiranim ─Źlanovima struke da se jave, osnovan je ÔÇ×Inicijativni odbor za osnivanje Hrvatskog kuharskog savezaÔÇť ─Źiji je predsjednik bio Borislav ┼áimenc te je razra─Ĺena organizacija budu─çeg Saveza za koji je predvi─Ĺeno da djeluje kroz ┼żupanijske Udruge kuhara koje su udru┼żene u nacionalni savez. U o┼żujku 2003. osnovana je prva Udruga kuhara i to ona u Vara┼żdinskoj ┼żupaniji za ─Źijeg predsjednika je izabran Damir Crleni, nakon nje u travnju je osnivanja udruga u Istri na ─Źijem ─Źelu je bio Mario Licul, a tokom mjeseca svibnja osnovano je jo┼í 12 ┼żupanijskih udruga kuhara.

 

Osniva─Źka sjednica Saveza odr┼żana je u hotelu ÔÇ×turistÔÇť u Vara┼żdinu i prisustvovalo joj je 86 ─Źlanova, predstavnika 14 do tada osnovanih ┼żupanijskih Udruga kuhara. Uz ─Źlanove struke na skup┼ítini su bili, te pozdravili prisutne i dali podr┼íku osnivanju Saveza i predstavnici Ministarstva turizma, Hrvatske turisti─Źke zajednice te lokalnih vlasti. Za prvog predsjednika Saveza izabran je Viljam Cvek, na funkcije dopredsjednika izabrani su Branko ┼Żufika i Frano Papi─ç, a glavni tajnik postao je Borislav ┼áimenc. Za ─Źlanove prvog Upravnog odbora HKS-a uz navedene izabrani su jo┼í i Damir Crleni, Marinko Jure┼íi─ç te Damir Perman.

 

Po zavr┼íetku sjednice svi prisutni ─Źlanovi u svojim su atraktivnim kuharskim odorama sve─Źanim mimohodom u pratnji gradskog puha─Źkog orkestra pro┼íli vara┼żdinskim ulicama na op─çe odu┼íevljenje prolaznika. Uz osnivanje Saveza odr┼żan je i okrugli stol na temu ÔÇ×Hrvatska gastronomija ÔÇô najbolja turisti─Źka pozivnicaÔÇť na kojem su istaknuti brojni problemi vezani uz struku, a kojih se Savez prihvatio u svom kasnijem djelovanju.

 

Aktivnosti novoosnovanog Saveza u po─Źetku su bile malobrojne, ali nastavilo se osnivanje ┼żupanijskih udruga kuhara, a krajem 2003. godine organizirana je i prva zna─Źajnija aktivnost ÔÇô ÔÇ×Revija jela autohtone kuhinje kontinentalne HrvatskeÔÇť. Ova revija odr┼żana je 21. studenog u hotelu ÔÇ×PanonijaÔÇť u Sisku, a na njoj su dvo─Źlane ekipe iz osam udruga predstavile stotinjak jela pripremljenih od doma─çih namirnica u kojima su u┼żivali i onda┼ínja ministrica turizma g─Ĺa. Pave ┼Żupan Ruskovi─ç te direktor Hrvatske turisti─Źke zajednica g. Niko Buli─ç koji su kuharima dodijelili priznanja za sudjelovanje.

 

Nova aktivnost Saveza, i jedna od onih koje su najvi┼íe obilje┼żile na┼í rad, bila je pokretanje edukacija za struku u obliku trodnevnih kreativnih radionica ujedinjenih u ÔÇ×Acadaemiu Culinaricu CroaticuÔÇť. Za sjedi┼íte Akademije odabran je hotel ÔÇ×ConingÔÇť u prekrasnom ambijentu dvorca Trako┼í─çan, a sve─Źanost po─Źetka rada iste odr┼żana je 27. svibnja 2004. godine, na zavr┼íetku prve radionice Akademije koja je zapo─Źela tri dana ranije i to na temu ÔÇ×Kreativna kuhinja ÔÇô Hrvatska jelaÔÇť. Interes za ovu prvu radionicu bio je izuzetan te je na njoj sudjelovalo ─Źak 24 polaznika koji su podijeljeni u dvije radne grupe, a jo┼í 12 polaznika sudjelovalo je u dopunskom terminu prvog seminara Akademije HKS-a organiziranom tjedan dana kasnije. Predava─Źi na prvoj radionici bili su kuhari Viljam Cvek, Branko Ognjenovi─ç, Branko ┼Żufika, Damir Crleni i Dragica Jergan te stru─Źnjaci mr. sv. Vladimir Mihokovi─ç za HACCAP i namirnice, dizajner Danijel Popovi─ç za prezentaciju jela na tanjuru te Sa┼ía Zec za sljubljivanje jela i vina. Do kraja godine odr┼żano je jo┼í 8 radionica, a u idu─çih 6 godina kroz radionice Akademije pro┼ílo je gotovo dvije tisu─çe polaznika. Zna─Źajan doga─Ĺaj u povijesti HKS-a bio je i 23. studeni 2005. godine kada je dr┼żavni tajnik za turizam g. Zdenko Mi─Źi─ç sve─Źano otvorio kabinet Akademije HKS-a, novi objekt izgra─Ĺen uz hotel ÔÇ×ConingÔÇť u Trako┼í─çanu, a u potpunosti prilago─Ĺen odr┼żavanju radionica i stru─Źnom usavr┼íavanju ┼íto je omogu─çilo jo┼í kvalitetniji rad Akademije ─Źiju je funkciju voditelja obna┼íao Damir Crleni.

 

Prva natjecanja HKS je tako─Ĺer pokrenuo u 2004. godini i to pod nazivom ÔÇ×GastrofestÔÇť, prete─Źi Hrvatskog kuharskog kupa. Kao prva odr┼żana je ÔÇ×┼átruklijadaÔÇť u zagreba─Źkom hotelu ÔÇ×PhoenixÔÇť, a uslijedilo je jo┼í desetak sli─Źnih tematskih manifestacija. Jo┼í jedna zna─Źajna stvar vezana uz budu─çi rad Saveza bilo je pokretanje Dr┼żavnog prvenstva ÔÇ×Zlatni kuharÔÇť koje je 23. i 24. rujna 2004. godine odr┼żano u Opatijskom hotelu ÔÇ×KvarnerÔÇť. Na natjecanjima je sudjelovalo tridesetdvoje kuhara koji su ukrstili kuha─Źe u dvije kategorije, a nakon zbrajanja bodova za prvog Kuharskog prvaka dr┼żave progla┼íen je Damir Crleni iz vara┼żdinskog hotela ÔÇ×TuristÔÇť. Nakon ovih po─Źetaka, natjecanja HKS-a i dalje su se razvijala tako da je do sada odr┼żano 5 ciklusa Hrvatskog kuharskog kupa sa ukupno pedesetak zasebnih natjecanja, a dvodnevna manifestacija ÔÇ×Zlatni kuharÔÇť prerasla je u sedmodnevne Dane Hrvatskog kulinarstva koji su nakon svog ┼íestog izdanja 2009. godine vi┼íestruko prerasli po─Źetne planove te postali najzna─Źajnija kulinarska manifestacija u dr┼żavi.

 

Sredi┼ínja okupljanja struke bila su i dva do sada odr┼żana Kongresa HKS-a i to onaj prvi odr┼żan 22.-24. velja─Źe 2005. godine u Rovinju te drugi odr┼żan 16. i 17. lipnja 2008. godine u Vara┼żdinskim Toplicama. Na svakom od tih Kongresa okupilo se dvjestotinjak kuhara i slasti─Źara iz cijele Hrvatske koji su se ugodno dru┼żili te razmjenjivali znanja i iskustva s kolegama iz struke. Jedna od tema o kojima se govorilo na ovim Kongresima bila je i Hrvatske kulinarska ba┼ítina i ba┼í to je zna─Źajna aktivnost povezana uz rad Saveza. Preko ┼żupanijskih Udruga kuhara Savez je prikupio nekoliko stotina originalnih recepata tradicijskih jela iz cijele Hrvatske te ih objavio u posebnoj knjizi koja je predstavljena na 2. Kongresu. Ujedno, uz predstavljanje knjige organizirana je i prva revija jela Hrvatske kulinarske ba┼ítine na kojoj su sudjelovale brojne udruge i predstavile svoj rad.

 

Aktivnosti Saveza na me─Ĺunarodnom planu vezane su prvenstveno uz ─Źlanstvo u Svjetskom udru┼żenju kuharski saveza WACS. Kao jedno od prvih udru┼żenja struke Hrvatskog dru┼ítvo kuhara Vrbovec na ─Źelu s predsjednikom Vladimirom Katanecom od 1997. godine bilo je i ─Źlan WACS-a, a svojim pristupanjem HKS-u isto udru┼żenje prepustilo mu je i svoje ─Źlansko mjesto, tako je od 2006. godine HKS postao punopravni ─Źlan zajednice svjetskih kuhara. Po prvi puta ─Źlanovi HKS-a Zoran Stanisavljevi─ç i ┼Żeljko Neven Bremec predstavljali su Savez na Europskoj konferenciji WACS-a u Finskoj iste te godine gdje su od prisutnih delegata dobili spontani dugotrajni pljesak kod predstavljanja novog ─Źlana ÔÇô Hrvatske. Sudjelovanje na europskim konferencijama od tada je postalo stalna aktivnost HKS-a, nedugo nakon primanja u ─Źlanstvo HKS je dobio jo┼í jedno veliko priznanje ÔÇô priliku da organizira jednu takvu konferenciju i u Hrvatskoj ugosti delegate iz cijele Europe. Konferencija u Splitskom hotelu ÔÇ×Le Meridien LavÔÇť odr┼żana je 19. do 22. o┼żujka 2009. godine, a za njenu realizaciju najzaslu┼żniji su bili Zlatko Marinovi─ç i Zdravko Kalabri─ç. ┼áezdesetak gostiju iz dvadeset kuharski saveza nije krilo odu┼íevljenje Hrvatskom i gostoprimstvom koje ih je do─Źekalo.

 

Paralelno s u─Źlanjenjem u WACS po─Źele su i aktivnosti Nacionalne kulinarske reprezentacije koju je vodio izbornik Branko Ognjenovi─ç. Reprezentacija od prvih 16 ─Źlanova predstavljena je javnosti 2007. godine na sve─Źanosti u hotelu ÔÇ×Antunovi─çÔÇť u Zagrebu, a ve─ç krajem te godine imala je i svoj prvi nastup na ÔÇ×Kremlyn Culinary Cup-uÔÇť u Moskvi. S ovog natjecanja ─Źlanovi ekipe Marija Kuzminski, Grozdana Bohor─Ź, Hrvoje Zirojevi─ç i Matija Balent vratili su se sa dvije medalje i nekoliko diploma ┼íto je za prvi nastup na me─Ĺunarodnoj sceni bio izuzetan uspjeh. Nakon ovog natjecanja uslijedili su i nastupi na drugim zna─Źajnim kulinarskim doga─Ĺanjima diljem Europe na kojima su Hrvatski reprezentativci stjecali znanja i iskustva te promovirali svoju domovinu

 

Ovdje nabrojeni doga─Ĺaji malo su prisje─çanje na osnivanje Saveza, njegove prve korake i daljnji put do onoga ┼íto on danas predstavlja. Nisu spomenute sve aktivnosti i osobe koje su imale udio u stvaranju HKS-a jer njih je bilo jako puno i te┼íko ih je uop─çe nabrojati, ali njihov rad ostaje zabilje┼żen u sna┼żnom strukovnom udru┼żenju kakvo imamo danas. Savez svoj put nastavlja brojnim aktivnostima i daljnjim razvojem, a do svog desetog ro─Ĺendana vjerujemo kako ─çe nas sve iznova iznenaditi brojnim novostima i projektima koje ─çe pokrenuti.

Za─Źetak HKS-a bio je kada je kolovozu 2002. godine, tvrtka Vall 042 d.o.o. iz Vara┼żdina na ─Źelu sa Borislavom ┼áimencom pokrenula ─Źasopis ÔÇ×KuharÔÇť, stru─Źno glasilo namijenjeno kulinarskoj struci, a u koji su se kao savjetnici i urednici uklju─Źili renomirani ─Źlanovi struke i oni povezani s njom ÔÇô Viljam Cvek, Damir Crleni, dr. Vlado Gali─Źi─ç, mr. Davor Perkov, novinarka Bo┼żica Brkan i drugi. Ovaj ─Źasopis imao je namjeru educirati struku te ju prezentirati naj┼íirim krugovima, ali ubrzo se pojavila i ideja o okupljanju iste te je ve─ç u drugom broju ─Źasopisa u listopadu 2002. godine objavljena ÔÇ×Pristupnica inicijativnom odboru za osnivanje HKS-aÔÇť. Nakon objave ove pristupnice i poziva zainteresiranim ─Źlanovima struke da se jave, osnovan je ÔÇ×Inicijativni odbor za osnivanje Hrvatskog kuharskog savezaÔÇť ─Źiji je predsjednik bio Borislav ┼áimenc te je razra─Ĺena organizacija budu─çeg Saveza za koji je predvi─Ĺeno da djeluje kroz ┼żupanijske Udruge kuhara koje su udru┼żene u nacionalni savez. U o┼żujku 2003. osnovana je prva Udruga kuhara i to ona u Vara┼żdinskoj ┼żupaniji za ─Źijeg predsjednika je izabran Damir Crleni, nakon nje u travnju je osnivanja udruga u Istri na ─Źijem ─Źelu je bio Mario Licul, a tokom mjeseca svibnja osnovano je jo┼í 12 ┼żupanijskih udruga kuhara.

 

Osniva─Źka sjednica Saveza odr┼żana je u hotelu ÔÇ×turistÔÇť u Vara┼żdinu i prisustvovalo joj je 86 ─Źlanova, predstavnika 14 do tada osnovanih ┼żupanijskih Udruga kuhara. Uz ─Źlanove struke na skup┼ítini su bili, te pozdravili prisutne i dali podr┼íku osnivanju Saveza i predstavnici Ministarstva turizma, Hrvatske turisti─Źke zajednice te lokalnih vlasti. Za prvog predsjednika Saveza izabran je Viljam Cvek, na funkcije dopredsjednika izabrani su Branko ┼Żufika i Frano Papi─ç, a glavni tajnik postao je Borislav ┼áimenc. Za ─Źlanove prvog Upravnog odbora HKS-a uz navedene izabrani su jo┼í i Damir Crleni, Marinko Jure┼íi─ç te Damir Perman.

 

Po zavr┼íetku sjednice svi prisutni ─Źlanovi u svojim su atraktivnim kuharskim odorama sve─Źanim mimohodom u pratnji gradskog puha─Źkog orkestra pro┼íli vara┼żdinskim ulicama na op─çe odu┼íevljenje prolaznika. Uz osnivanje Saveza odr┼żan je i okrugli stol na temu ÔÇ×Hrvatska gastronomija ÔÇô najbolja turisti─Źka pozivnicaÔÇť na kojem su istaknuti brojni problemi vezani uz struku, a kojih se Savez prihvatio u svom kasnijem djelovanju.

 

Aktivnosti novoosnovanog Saveza u po─Źetku su bile malobrojne, ali nastavilo se osnivanje ┼żupanijskih udruga kuhara, a krajem 2003. godine organizirana je i prva zna─Źajnija aktivnost ÔÇô ÔÇ×Revija jela autohtone kuhinje kontinentalne HrvatskeÔÇť. Ova revija odr┼żana je 21. studenog u hotelu ÔÇ×PanonijaÔÇť u Sisku, a na njoj su dvo─Źlane ekipe iz osam udruga predstavile stotinjak jela pripremljenih od doma─çih namirnica u kojima su u┼żivali i onda┼ínja ministrica turizma g─Ĺa. Pave ┼Żupan Ruskovi─ç te direktor Hrvatske turisti─Źke zajednica g. Niko Buli─ç koji su kuharima dodijelili priznanja za sudjelovanje.

 

Nova aktivnost Saveza, i jedna od onih koje su najvi┼íe obilje┼żile na┼í rad, bila je pokretanje edukacija za struku u obliku trodnevnih kreativnih radionica ujedinjenih u ÔÇ×Acadaemiu Culinaricu CroaticuÔÇť. Za sjedi┼íte Akademije odabran je hotel ÔÇ×ConingÔÇť u prekrasnom ambijentu dvorca Trako┼í─çan, a sve─Źanost po─Źetka rada iste odr┼żana je 27. svibnja 2004. godine, na zavr┼íetku prve radionice Akademije koja je zapo─Źela tri dana ranije i to na temu ÔÇ×Kreativna kuhinja ÔÇô Hrvatska jelaÔÇť. Interes za ovu prvu radionicu bio je izuzetan te je na njoj sudjelovalo ─Źak 24 polaznika koji su podijeljeni u dvije radne grupe, a jo┼í 12 polaznika sudjelovalo je u dopunskom terminu prvog seminara Akademije HKS-a organiziranom tjedan dana kasnije. Predava─Źi na prvoj radionici bili su kuhari Viljam Cvek, Branko Ognjenovi─ç, Branko ┼Żufika, Damir Crleni i Dragica Jergan te stru─Źnjaci mr. sv. Vladimir Mihokovi─ç za HACCAP i namirnice, dizajner Danijel Popovi─ç za prezentaciju jela na tanjuru te Sa┼ía Zec za sljubljivanje jela i vina. Do kraja godine odr┼żano je jo┼í 8 radionica, a u idu─çih 6 godina kroz radionice Akademije pro┼ílo je gotovo dvije tisu─çe polaznika. Zna─Źajan doga─Ĺaj u povijesti HKS-a bio je i 23. studeni 2005. godine kada je dr┼żavni tajnik za turizam g. Zdenko Mi─Źi─ç sve─Źano otvorio kabinet Akademije HKS-a, novi objekt izgra─Ĺen uz hotel ÔÇ×ConingÔÇť u Trako┼í─çanu, a u potpunosti prilago─Ĺen odr┼żavanju radionica i stru─Źnom usavr┼íavanju ┼íto je omogu─çilo jo┼í kvalitetniji rad Akademije ─Źiju je funkciju voditelja obna┼íao Damir Crleni.

 

Prva natjecanja HKS je tako─Ĺer pokrenuo u 2004. godini i to pod nazivom ÔÇ×GastrofestÔÇť, prete─Źi Hrvatskog kuharskog kupa. Kao prva odr┼żana je ÔÇ×┼átruklijadaÔÇť u zagreba─Źkom hotelu ÔÇ×PhoenixÔÇť, a uslijedilo je jo┼í desetak sli─Źnih tematskih manifestacija. Jo┼í jedna zna─Źajna stvar vezana uz budu─çi rad Saveza bilo je pokretanje Dr┼żavnog prvenstva ÔÇ×Zlatni kuharÔÇť koje je 23. i 24. rujna 2004. godine odr┼żano u Opatijskom hotelu ÔÇ×KvarnerÔÇť. Na natjecanjima je sudjelovalo tridesetdvoje kuhara koji su ukrstili kuha─Źe u dvije kategorije, a nakon zbrajanja bodova za prvog Kuharskog prvaka dr┼żave progla┼íen je Damir Crleni iz vara┼żdinskog hotela ÔÇ×TuristÔÇť. Nakon ovih po─Źetaka, natjecanja HKS-a i dalje su se razvijala tako da je do sada odr┼żano 5 ciklusa Hrvatskog kuharskog kupa sa ukupno pedesetak zasebnih natjecanja, a dvodnevna manifestacija ÔÇ×Zlatni kuharÔÇť prerasla je u sedmodnevne Dane Hrvatskog kulinarstva koji su nakon svog ┼íestog izdanja 2009. godine vi┼íestruko prerasli po─Źetne planove te postali najzna─Źajnija kulinarska manifestacija u dr┼żavi.

 

Sredi┼ínja okupljanja struke bila su i dva do sada odr┼żana Kongresa HKS-a i to onaj prvi odr┼żan 22.-24. velja─Źe 2005. godine u Rovinju te drugi odr┼żan 16. i 17. lipnja 2008. godine u Vara┼żdinskim Toplicama. Na svakom od tih Kongresa okupilo se dvjestotinjak kuhara i slasti─Źara iz cijele Hrvatske koji su se ugodno dru┼żili te razmjenjivali znanja i iskustva s kolegama iz struke. Jedna od tema o kojima se govorilo na ovim Kongresima bila je i Hrvatske kulinarska ba┼ítina i ba┼í to je zna─Źajna aktivnost povezana uz rad Saveza. Preko ┼żupanijskih Udruga kuhara Savez je prikupio nekoliko stotina originalnih recepata tradicijskih jela iz cijele Hrvatske te ih objavio u posebnoj knjizi koja je predstavljena na 2. Kongresu. Ujedno, uz predstavljanje knjige organizirana je i prva revija jela Hrvatske kulinarske ba┼ítine na kojoj su sudjelovale brojne udruge i predstavile svoj rad.

 

Aktivnosti Saveza na me─Ĺunarodnom planu vezane su prvenstveno uz ─Źlanstvo u Svjetskom udru┼żenju kuharski saveza WACS. Kao jedno od prvih udru┼żenja struke Hrvatskog dru┼ítvo kuhara Vrbovec na ─Źelu s predsjednikom Vladimirom Katanecom od 1997. godine bilo je i ─Źlan WACS-a, a svojim pristupanjem HKS-u isto udru┼żenje prepustilo mu je i svoje ─Źlansko mjesto, tako je od 2006. godine HKS postao punopravni ─Źlan zajednice svjetskih kuhara. Po prvi puta ─Źlanovi HKS-a Zoran Stanisavljevi─ç i ┼Żeljko Neven Bremec predstavljali su Savez na Europskoj konferenciji WACS-a u Finskoj iste te godine gdje su od prisutnih delegata dobili spontani dugotrajni pljesak kod predstavljanja novog ─Źlana ÔÇô Hrvatske. Sudjelovanje na europskim konferencijama od tada je postalo stalna aktivnost HKS-a, nedugo nakon primanja u ─Źlanstvo HKS je dobio jo┼í jedno veliko priznanje ÔÇô priliku da organizira jednu takvu konferenciju i u Hrvatskoj ugosti delegate iz cijele Europe. Konferencija u Splitskom hotelu ÔÇ×Le Meridien LavÔÇť odr┼żana je 19. do 22. o┼żujka 2009. godine, a za njenu realizaciju najzaslu┼żniji su bili Zlatko Marinovi─ç i Zdravko Kalabri─ç. ┼áezdesetak gostiju iz dvadeset kuharski saveza nije krilo odu┼íevljenje Hrvatskom i gostoprimstvom koje ih je do─Źekalo.

 

Paralelno s u─Źlanjenjem u WACS po─Źele su i aktivnosti Nacionalne kulinarske reprezentacije koju je vodio izbornik Branko Ognjenovi─ç. Reprezentacija od prvih 16 ─Źlanova predstavljena je javnosti 2007. godine na sve─Źanosti u hotelu ÔÇ×Antunovi─çÔÇť u Zagrebu, a ve─ç krajem te godine imala je i svoj prvi nastup na ÔÇ×Kremlyn Culinary Cup-uÔÇť u Moskvi. S ovog natjecanja ─Źlanovi ekipe Marija Kuzminski, Grozdana Bohor─Ź, Hrvoje Zirojevi─ç i Matija Balent vratili su se sa dvije medalje i nekoliko diploma ┼íto je za prvi nastup na me─Ĺunarodnoj sceni bio izuzetan uspjeh. Nakon ovog natjecanja uslijedili su i nastupi na drugim zna─Źajnim kulinarskim doga─Ĺanjima diljem Europe na kojima su Hrvatski reprezentativci stjecali znanja i iskustva te promovirali svoju domovinu.

 

Ovdje nabrojeni doga─Ĺaji malo su prisje─çanje na osnivanje Saveza, njegove prve korake i daljnji put do onoga ┼íto on danas predstavlja. Nisu spomenute sve aktivnosti i osobe koje su imale udio u stvaranju HKS-a jer njih je bilo jako puno i te┼íko ih je uop─çe nabrojati, ali njihov rad ostaje zabilje┼żen u sna┼żnom strukovnom udru┼żenju kakvo imamo danas. Savez svoj put nastavlja brojnim aktivnostima i daljnjim razvojem, a do svog desetog ro─Ĺendana vjerujemo kako ─çe nas sve iznova iznenaditi brojnim novostima i projektima koje ─çe pokrenuti.

 



URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Vara┼żdin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

zlatni grozd - 102

Autor: SNJE┼ŻANA BLA┼ŻI─îKO


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohor─Ź


Glavno jelo

B02 - Marko Jovanovi─ç - 02

Autor: MARKO JOVANOVI─ć


Desert

zlatni grozd - 122

Autor: ROZALIJA NERALI─ć