GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

HLADNA PLATA

ZORAN HERMAN

Rad sa natjecanja “Zlatni grozd Međimurja” u Čakovcu.

TERINA OD ZECA I BUNDEVINIIH KOŠTICA

Kockice kruha namočimo u mlijeko, dodamo svim ostalim sastojcima i fino sameljemo u multipraktiku. U polovicu mljevene mase dodamo kopar. Šnitice pancete slažemo u male kalupe i stavljamo prvo sloj čiste smjese, na to pospemo prstohvat koštica i završavamo sa smjesom u koju je dodan kopar. Preklopimo sa pancetom , pokrijemo folijom i pećemo u vodenoj kupelji 20 min na 175C.

SASTOJCI

• 300 g otkoštenog mesa zeca
• 60g masnoće od pršuta
• 20 g luka
• 1 jaje
• 30 g kockica svježeg bijelog kruha (bez kore)
• 4 žlice mlijeka
• 2 žlice svježeg sjeckanog papra
• 3 žlice sjeckanih bućinih koštica
• 2 g soli
• prstohvat soli
• prstohvat češnjaka u prahu
• 30 tankih šnitica pancete

GALANTINA OD ZECA

Zečji but mariniramo preko noći sa soli, paprom, lovorom, klinčićem, cimetom, češnjakom i koricom naranče. Štapiće dunje blanširamo u 1 dcl vina sa dodatkom šećera, 1 koricom cimeta i 2 klinčića. Filete od leđa mariniramo sa soli i paprom i punimo štapićima dunje. Umatamo čvrsto u foliju.
100 g mrkve i 100 g poriluka narežemo na rezance i blanširamo u ledenu kupelj. Ostatak povrća i otpadke od rezanaca popržimo na maslinovom ulju zajedno sa mariniranim meso iz kojeg smo odvojili cimet, naranču i klinčić. Zalijemo vinom i temeljcem pa prebacimo u vatrostalnu posudu sa poklopcem, dodamo filete u foliji i pečemo 80 min na 175C. Filete izvadimo nakon 20 min.
Meso izradimo u multipraktiku i meljemo zajedno sa vrhnjem za šlag i procijeđenim sokom od pečenja u koji smo otopili želatinu. Kalup omotamo prozirnom folijom, slažemo rezance mrkve i poriluka , stavljamo smjesu od kunića, na to položimo filete pa završimo sa drugim dijelom smijese koji naknadno sameljemo sa mrkvom koja se pekla sa zecom. Pokrijemo rezancima i mrkve i poriluka, omotamo folijom i ostavimo preko noći da se stisne.

SASTOJCI

• 200 g mrkve
• 50g celera
• 150 g poriluka
• 40g luka
• 500 g otkoštenog buta od zeca
• 200 g zečjeg filea od leđa
• 3 dcl vina
• 50 g šećera
• 50g dunje narezane na štapiće
• 3 žlice maslinova ulja
• 2 dcl telećeg temeljca
• 1 dcl vrhnja za šlag
• 4 listića želatine
• 2 g soli
• prstohvat papra
• 2 lovorova lista
• 2 korice cimeta
• 7 zrna klinčića
• 1 češanj češnjaka
• korica naranče

PRALINE OD GORGONZOLE

Ugrijemo vrhnje i na njemu otopimo fino ribanu gorgonzolu. Dodamo želatinu i uljevamo u kalupe. Na praline stavljamo oguljenu i otkoštenu polovicu zrna grožđa i četvrtinu jezgre od oraha.

SASTOJCI

• 2 dcl vrhnja za šlag
• 150 gorgonzole
• 2 listića želatine
• 7 zrna bijelog grožđa
• 7 lijepih polovica grožđa

UMAK OD PINJOLA I BOSILJKA

U multipraktiku izmiksamo sve sastojke. Začinimo po ukusu.

SASTOJCI

• 20 g pinjola
• 10 g bosiljka
• 50 ml maslinovog ulja
• par kapi limunovog soka
• sol

UMAK OD NARANČE

Zavrijemo sok od naranče i šećer . U 5 žlica soka od naranče umutimo gustin pa ga ukuhamo u sok. Pustimo da vrije još 2 min.

SASTOJCI

• 2,5 dcl soka naranče
• 30 g šećera
• 1 žlica gustina


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

zlatni grozd - 099

Autor: ROZALIJA NERALIĆ


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

B02 - Marko Jovanović - 02

Autor: MARKO JOVANOVIĆ


Desert

zlatni grozd - 124

Autor: PREDRAG GALJEVSKI