GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

SLATKA MORSKA TAJNA

SLAĐANA HERMAN

Rad sa natjecanja “Zlatno sunce” u Primoštenu 2010.

SLATKA MORSKA TAJNA

Desert 1
Od dva jaja, 80 g maslaca, 50 g šećera, pola praška za pecivo, 150 g prokuhanih u prošeku i izmiksanih smokava, 100 g mljevenih tostiranoh badema, jedne žlice naribane jabuke i malo limunove korice ispeći tanki biskvit 15 min na 170C.
Dok se biskvit ohladi premažemo želeom od višanja , namažemo žele od smokava koje smo kuhali u prošeku u soku od naranče.

Od dva žumanjka , 0,1 l šećernog sirupa, 100 g mljevenih tostiranih badema, 0,01 l likera od badema i 3 listića želatine napravimo kremu. U polovicu kreme dodamo otopljenu čokoladu , na sloj želea od smokava namažemo sloj bijele kreme od badema, a dok se ohladi sloj kreme od badema sa čokoladom. Kolač prekrijemo sa otopljenom bijelom čokoladom kojoj dodajemo slatko vrhnje. Kolač dekoriramo mrežicom od soka od naranče , koji napravimo sa 5 g maslaca, 100 g smeđeg šećera , 0,05 l svježeg soka od naranče i 40 g glatkog brašna.

Desert 2
Od bijele čokolade pomoću kalupa napravimo polovice kugli. 100 g očišćenih, tostiranih, mljevenih badema i 0,2 l mlijeka prokuhamo. 2 žumanjka miksamo na pari i postupno dodajemo slatko vrhnje sa bademima i kuhamo na pari uz stalno mješanje. U hladno dodamo tučene vrhnje. Prokuhane smokve u prošeku usitnimo , pomješamo sa otopljenom čokoladom i bademovim brašnom, formiramo kuglice. Sa kremom i kuglicama punimo kugle od bijele čokolade. Kugle ukrasimo sa slatkim prahom boje prele. Za podlogu kuglama napravimo masu od smokava, otopljene čokolade, bademovog brašna i zelenih pistacija. Podlogu posipamo gorkim kakaom.

Žele od prošeka
Prošek kuhamo sa koricom od vanilije i cimetom, reduciramo na 1/3 , procijedimo i dodamo 3 listića želatine.

Umak od smokava
Smokve skuhati u narančinom soku i prošeku, usitniti
Umak od višanja
Višnje kuhati u soku od višanja i prošeka , usitniti, ispasirati i dodati slatko vrhnje.

SASTOJCI

• 1,5 kg smokva
• 1 kg badema
• 1 l prošeka
• 6 kom jaja
• 250 g maslaca
• 300 g šećera
• 100 g smeđeg šećera
• 0,5 l slatkog vrhnja
• 0,5 kg domaćeg pekmeza od višanja
• 0,05 likera od badema
• 0,5 kg čokolade
• 1 kg bijele čokolade
• 1 l soka od naranče
• 0,05 kg brašno od pistacija
• 0,05 kg bademova brašna
• 0,05 l soka od svježe naranče
• 1 kom jabuke
• pecilni prašak
• 9 listića želatine
• 40 g glatkog brašna
• 0,2 l mlijeka
• korica od vanilije, cimet, slatki prah


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

A03 - Snježana Blažičko - 02

Autor: SNJEŽANA BLAŽIČKO


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

b03 - tomislav karamarko 02

Autor: TOMISLAV KARAMARKO


Desert

c02 - sladjana herman 09

Autor: SLAĐANA HERMAN