GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

TOPLO GLAVNO JELO

ZORAN HERMAN

Rad sa natjecanja “Zlatni grozd Međimurja” u Čakovcu.

GNIJEZDO OD MRKVE I TIKVICE

Mrkvu i tikvice narežemo na rezance pomoću šiljila za povrće. Naglo popržimo na vrućem maslinovom ulju i začinimo.

SASTOJCI

• 200 g mrkve
• 200 g tikvice
• 2 žlice maslinovog ulja
• 1 g soli
• 1 g papra
• 1 g češnjaka
• 5 ml acceta balsamica

UMAK 1

U tavici pirjajte sitne kockice ljutike u 300 ml polusuhog vina i reducirajte do količine od 50 ml. U reducirano vino umiješajte malo po malo kockica maslaca.

SASTOJCI

• 300 ml polusuhog bijelog vina
• 100 g ljutike
• 300 g maslaca

UMAK 2

Vrhnje ugrijemo, dodamo špinat i umutimo ribani kozji sir

SASTOJCI

• 50 g blanširanog sjeckanog špinata
• 2 dcl vrhnja za šlag
• 100 g fino ribanog, mekanog, punomasnog kozjeg sira

DVOBOJNA GRANATIRANA PALENTA SA PUNJENJEM OD RAJČICE

Zavrijemo temeljac sa maslacem. Umiješamo palentu i kratko kuhamo. Ulijemo u male kalupe polovicu palente. U drugu polovicu umiješamo sok od cikle pa dolijemo u kalupe. Ohladimo i izdubimo sredinu. Punimo smjesom od pelata koje smo propirjali na luku i maslinovom ulju. Pospemo ribanim sirom i gratiniramo 10 min na 180C.

SASTOJCI

• 500 ml temeljca
• 200 g palente
• 4 žlice soka od cikle
• 50 g maslaca
• 150 g pelata
• 20 g luka
• 1 žlica maslinovog ulja
• 50 g fino ribanog ovčjeg tvrdog sira

PINKLECI SA MINI RAJČICOM I CAMEMBERTOM

Listove za savijače narežemo na jednake kvadratne oblike. Premažemo omekšalim maslacem i stavimo u kalup za mini muffine. Camembert otopimo u vrhnju za šlag i ohladimo. Na tijesto položimo polovicu rajčice i zalijemo žlicom umaka od rajčice. Spojimo rubove tijesta i svežemo u pinklec. Pečemo 10 min na 180C.

SASTOJCI

• 3 lista tijesta za savijače
• 30 g omekšalog maslaca
• 7 većih mini rajčica
• 100 g camemberta
• 1 g soli
• 50 ml vrhnja za šlag

ROLADA OD SVINJSKOG BUTA SA SUŠENIM JEZIKOM

Meso buta narežemo na velike odreske, potučemo , na njih položimo tanke šnite pršuta. Jezik skuhamo, očistimo od pokožice i žilavih dijelova i sameljemo u multipraktiku sa kruhom umočenim u mlijeko , omekšalom polovicom maslaca i jajem. Tu smjesu premažemo preko pršuta. Rolamo , premažemo kosanim ružmarinom pomiješanim sa drugom polovicom maslaca i zavežemo kuhinjskom špagom. Stavimo u vrećicu za pečenje, dodamo vina, zavarimo vrećicu i pečemo na 150C sat vremena.

SASTOJCI

• 1 kg svinjskog buta
• 300 g sušenog svinjskog jezika
• 540 g kockica bijelog kruha (bez kore)
• 100 g maslaca
• 100 g pršuta (tanke šnite)
• 3 g soli
• 1 g papra
• 1 jaje
• 50 ml vina
• 1 žlica svježeg sjeckanog ružmarina

SVINJSKI BUT U DUPLOM OMOTAČU

Zamijesimo tijesto od brašna, kvasca, mlijeka , šećera, soli, polovice žutanjaka i polovice maslaca. Stavimo preko noći dizati u hladnjak. Drugi dan umiješamo drugu polovicu izmiksanih žutanjaka i maslaca. Ostavimo da se diže na hladnom.
Šampinjone i bukovače narežemo i prijamo na polovici maslaca i luku dok ne ispuste svu tekućinu, začinimo sa soli i paprom. Stavimo u blender i napravimo pastu.
Listove kelja očistimo od tvrdih žilica i blanširamo.
Svinjski but narežemo na trake debele 3×3 cm, osolimo i popaprimo. Naglo popržimo sa svih strana na drugoj polovici maslaca. Maknemo da se ohladi. Obložimo tankim slojem mljevenog sušenog mesa i listovima blanširanog kelja. Brioš tijesto razvaljamo , narežemo na pravokutnike , premažemo pastom od gljiva i na to položimo meso sa keljom. Preklopimo, premažemo jajem. Pečemo na 175C, 45 min.

SASTOJCI

• 1 kg svinjskog buta
• 200 g mljevenog suhog mesa
• 100 g kelja
• 2 g soli
• 1 g papra
• 100 g šampinjona
• 100 g bukovača
• 50 g luka
• 100 g maslaca
• 1 žličica svježeg sjeckanog peršina

Brioš tijesto
• 500 g glatkog brašna
• 250 ml mlijeka
• 30 g kvasca
• 20 g šećera
• 150 g maslaca (izmiksanog)
• 65 žutanjaka
• 3 g soli


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

zlatni grozd - 102

Autor: SNJEŽANA BLAŽIČKO


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

zlatni grozd - 112

Autor: ZORAN HERMAN


Desert

c02 - sladjana herman 09

Autor: SLAĐANA HERMAN