GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

SEKCIJE OCIJENJIVAČA

U četvrtak 1. veljače 2007. osnovana je Sekcija ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza. Sekcija je osnovana s ciljem da se nivo ocjenjivanja na kulinarskim natjecanjima u Hrvatskoj podigne na još višu razinu nego je to bio do sada. Članovi sekcije su vrsni kulinarski majstori koji su se godinama dokazivali radeći u struci ili su postigli zapažene uspjehe i rezultate na natjecanjima HKS-a. Kulinarska natjecanja u Hrvatskoj organizirana od strane HKS-a održavaju se po smjernicama WACS-a, a članove sekcije ocjenjivača pri ocjenjivanju primjenju WACS-ove kriterije ocjenjivanja.
Predsjednik Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza je Miroslav Dolovčak.

Ostali članovi sekcije ocjenjivača HKS-a:
Balent Vladimir, Crleni Damir, Čehić Toni, Čukelj Branko, Dolovčak Miroslav, Dragić Gostimir, Erceg Stanko, Hornung Marijan, Jurešić Marinko, Kalabrić Zdravko, Kuzminski Marija, Lukin Dragica, Milotić Franjo, Ognjenović Branko, Pentek Katarina, Perčinić Zdenko, Perić Robert, Perman Damir, Ribarević Ivo, Slavko Večerić, Trbušić Danica, Žufika Branko.

Branko Čukelj je svoj profesionalni put započeo 1977. godine kada se zapošljava kao kuhar u hotelu „Intercontitnental“, današnji „Westin“ u kojem ostaje sve do danas s prekidom 1992-93. godine kada je radio na Hotelbrodu u Kaliningradu (Rusija). Trenutno obnaša funkciju šefa kuhinje.
Osposobljavao je kuhare u  Intercontinantal, Westin i Sheraton hotelima u inozemstvu. Pobjednik je natjecanja „Kuhar hotela „Intercontinental“, 2004. godine drugi kuhar revije „Svijet u čaši“ te sudjeluje u prezentiranju hrvatske gastronomske baštine u inozemstvu u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom. Specijalnost mu je izrada hladnih i toplih jela, buffeta i a la carte menija. Uz aktivno sudjelovanje u Sekciji ocjenjivača u HKS-u, blagajnik je u Udruzi kuhara grada Zagreba.
Gostimir Dragić započinje svoj profesionalni put u Crikvenici. Od 1975. godine do danas djeluje na poziciji prvotno zamjenika šefa kuhinje pa potom i šefa kuhinje u hotelskim restoranima i vrhunskim restoranima, a od 2000. godine radi kao šef kuhinje u jednom od najvećih restorana u Hrvatskoj, „Gastro Globus“ Zagreb na Zagrebačkom velesajmu.
Kao specijalist za mediteransku kuhinju sudjelovao je u promociji mediteranske ali i hrvatske kuhinje diljem svijeta te u mnogobrojnim radio i tv-emisijama, a brojne časopise obogaćuje svojim receptima . Bio je predsjednik “Družbe gurmana” od 2003. do 2006. godine, dobitnik je priznanja “Zlatna soljenka”, a časopis „Svijet u čaÅ¡i“ mu je 2007. dodijelio priznanje za izniman doprinos hrvatskoj enogastronomiji. Od 2002. godine brine o prehrani Hrvatske skijaÅ¡ke reprezentacije na Zimskim olimpijskim igrama, a za vrijeme natjecanja Svjetskog skijaÅ¡kog kupa “Snježna kraljica” koordinator je za hranu sportaÅ¡a. U Udruzi kuhara grada Zagreba vrÅ¡i dužnost člana Nadzornog odbora.

Stanko Erceg je umirovljeni vrhunski kuhar koji je svoj radni vijek proveo kao šef kuhinje u nekolicini vrhunskih restorana i hotela. Radio je u hotelu Ambasador u Opatiji, na Jahti Minerva, u hotel ima Minerva u Austriji, Inter-Continental Zagreb i restoranu Paviljon Zagreb. Postigao je brojne uspjehe na području kuharstva a neki od zapaženijih su osvajanje zlatne i srebrne medalje na Kulinarskoj olimpijadi u Frankfurtu, zlatne, srebrne i brončane medalje na Gastru u Pragu te zlatne srebrne i bronačane medalje na Gastru u Zagrebu. Etablirao se kao vrhunski kulinarski stručnjak a posebno ističe svoju stručnost u pripremi hladnih jela. Promicao je hrvatsku kuhinju diljem Europe te svojim znanjem uveliko doprinosi Sekciji ocjenjivača HKS-a.

Marinko JureÅ¡ić započeo je profesionalnu karijeru kao kuhar u hotelu Koralj 7 godina pa kao Å¡ef smjene 3 godine. Napredovao do Å¡efa kuhinje te 10 godina obnaÅ¡ao tu dužnost. Po tri sezone radio je i u Tirolu u Austriji te na Pohorju u Sloveniji. Trenutno je Å¡ef kuhinje u restoranu “Mare e monti” u sklopu kompleksa Stella Marisa u Umagu Istraturist.
Promovirao je i prezentirao hrvatsku kuhinju u UN-u u New Yorku, Rusiji, Å vedskoj, Mađarskoj, Litvi, ČeÅ¡koj, Slovačkoj, Njemačkoj i Å panjolskoj. Dobitnik je nagrade Hrvatske turističke zajednice “Čovjek – ključ uspjeha” u kategoriji kuhar 2005. godine. Specijalnost mu je pak izrada hladnih plata i malih zalogaja kao i organizacija hladno-toplih buffeta. Izbornik je regionalne kuharske reprezentacije Istarske županije.

Marija Kuzminski punih 28 godina radi u hotelu Turist, Varaždin, a trenutno kao zamjenik šefa kuhinje. Jedna je od najuspješnijih sudionika na dosadašnjim natjecanjima HKS-a. Pobijedila je u sve 3 kategorije te u ukupnom poretku Hrvatskog kuharskog kupa 2005. godine, a dvije je godine bila drugoplasirana na Državnom prvenstvu kuhara. Kao član reprezentacije nastupala je na natjecanju „Kremlin Kup“ u Moskvi te osvojila brončanu medalju u toplom jelu na Kulinarskoj Olimpijadi 2008. u Njemačkoj. Svoja brojna znanja i iskustva posebice iz hrvatske gastronomske baštine, hladno-toplog buffeta i modernih trendova u kulinarstvu, prenosi na kolege kuhare stalnim angažmanom kao predavač na radionicama Akademije HKS-a. Član je Upravnog odbora Udruge kuhara Varaždinske županije, član Glavnog odbora HKS-a, član Nacionalne kulinarske reprezentacije te predsjednica Sekcije žena HKS-a.

Zdenko Perčinić započinje s profesionalnom karijerom kuhara 1977. godine U hotelskim kućama Imperial Rab. Do 2002. godine radi kao šef kuhinje, a nakon toga pa sve do danas radi na funkciji tehnologa proizvodnje i voditelja gastro programa u istoj kući. Sudionik je raznih kuharskih natjecanja od 1981. godine, a jedno od najdražih priznanja mu je za djelatnika godine 2008. dobiveno od Turističke zajednice Primorsko goranske-županije. Povremeni je stručni suradnik u Ugostiteljskoj školi Rab gdje predaje kuharstvo, a uz sekciju ocjenjivača u HKS-u obnaša i dužnost potpredsjednika Udruge kuhara Primorsko-goranske županije.

 

SEKCIJA SLASTIČARA

U cilju promocije i razvoja slastičarske struke u Hrvatskoj, Hrvatski kuharski savez osnovao je Sekciju slastičara. Između ostalih aktivnosti, Sekcija slastičara je unatrag nekoliko godina pokrenula i međunarodna slastičarska natjecanja u Hrvatskoj te na taj način značajno doprinijela glavnim ciljevima sekcije te podržala napore za unapređenje struke.

Sekcija slastičara HKS-a
predsjednica: Dragica Lukin, tel. 091/172-0690

 

SEKCIJA ŽENA

Prema uzoru na WACS-ovu inicijativu za promicanje kuharica i slastičarki te u nastojanju da se podrže izuzetni napori koji su potrebni za napredovanje u struci, a ujedno balansirajući posao i podizanje obitelji, Hrvatski kuharski savez je osnovao i sekciju žena HKS-a. Na taj način odaje se posebno priznanje svim ženama u struci, ali i omogućuje međunarodna suradnja i povezivanje sa istoimenim sekcijama inozemnih kuharskih saveza u cilju povećanja broja žena u struci i na rukovodećim pozicijama te sudjelovanja i uključivanja kuharica u razne svjetske kuharske organizacije.

Sekcija žena HKS-a

predsjednica: Marija Kuzminski, tel. 098/1838-335


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

A01 - Rozalija Neralić - 06

Autor: Rozalija Neralić


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

B02 - Marko Jovanović - 02

Autor: MARKO JOVANOVIĆ


Desert

C02 - Snjezana Blažičko - 04

Autor: SNJEŽANA BLAŽIČKO