GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Statut

Temeljem odredaba ┬á─Źlanka 13. Zakona udrugama (ÔÇ×Narodne novineÔÇť broj 74/14) te ─Źlanka 17. Statuta Hrvatskog kuharskog saveza, Skup┼ítina Hrvatskog kuharskog saveza na sjednici odr┼żanoj 22. rujna 2015. godine u Zagrebu donosi

STATUT
HRVATSKOG KUHARSKOG SAVEZA

I. OP─ćE ODREDBE


─îlanak 1.
Hrvatski kuharski savez, u daljnjem tekstu: HKS, je nacionalni savez u koji se udru┼żuju ┼żupanijske i gradske Udruge kuhara i slasti─Źara te ┼Żupanijski savezi kuhara i slasti─Źara, sa svojstvom pravnih osoba radi ostvarivanja i unapre─Ĺenja zajedni─Źkih ciljeva, interesa i djelatnosti kao i za┼ítita prava struke.
─îlanicom HKS-a mogu postati u svojstvu pridru┼żenog ─Źlana i pravne osobe koje su svojom djelatno┼í─çu vezane uz kulinarstvo i slasti─Źarstvo.

─îlanak 2.
Puni naziv udruge je: Hrvatski kuharski savez. Skra─çeni naziv udruge je: HKS.
Sjedi┼íte Saveza je u Vara┼żdinu, a djeluje na podru─Źju Republike Hrvatske.

─îlanak 3.
HKS djeluje samostalno i neovisno na osnovi ovog Statuta i programa rada kojeg utvr─Ĺuje i donosi Skup┼ítina HKS-a.
Radi ostvarivanja svojih ciljeva i programskih djelatnosti HKS treba sura─Ĺivati s ministarstvima Republike Hrvatske, kulturnim, obrazovnim i znanstvenim institucijama, udrugama i ustanovama, turisti─Źkim zajednicama, trgova─Źkim dru┼ítvima, javnim ustanovama, medijskim ku─çama, kao i Sindikatima struke.

─îlanak 4.
Savez ima pe─Źat okruglog oblika, promjera 30 mm, sa crte┼żom lonca u sredini, a uz obod pe─Źata upisane su rije─Źi: ÔÇťHrvatski kuharski savezÔÇŁ Vara┼żdin.

 

─îlanak 5.

Savez ima i Zastavu bijele boje s crvenim rubom. Omjer du┼żine i ┼íirine je 2:1m, na sebi ima natpis ÔÇ×LOGO HKS-aÔÇť┬á ─Źetvrtastog oblika 50×50 cm – crvene boje┬á u kojem je naslikan┬á srebrni lonac iz kojeg isparava bijela para, a okolo kocke sa lijeva na desno pi┼íe HRVATSKI KUHARSKI SAVEZ.

 

─îlanak 6.
HKS je neprofitna pravna osoba upisana u Registar udruga Republike Hrvatske.
Za preuzete obveze HKS odgovara svim svojim sredstvima, na─Źelom potpune odgovornosti.

HKS zastupaju predsjednik i dopredsjednici.

─îlanak 7.
Rad u tijelima i udrugama kao i u ┼żupanijskim savezima ┬áHKS-a je dragovoljan dru┼ítveni rad i obavlja se u skladu s na─Źelima javnosti, kolegijalnosti, odgovornosti, informiranosti, reizbornosti i demokratskog odlu─Źivanja ÔÇô po┼ítuju─çi ovaj Statut i Kodeks pona┼íanja HKS-a.

II. CILJEVI I DJELATNOST

─îlanak 8.

Ciljevi HKS-a  su slijedeći:
- razvijanje organiziranih oblika okupljanja kuhara i slasti─Źara te stvaranje uvjeta za razvitak ukupne┬á gastronomske djelatnosti u Republici Hrvatskoj,
-djelovanje i pokretanje inicijativa kroz organiziranje istra┼żivanja kulturne ba┼ítine vezane uz autohtonu kulturu pripremanja, slu┼żenja i blagovanja kako jela tako i slastica,

- organiziranje samostalnih ili preko udruga i saveza tematske rasprave, predavanja, javne tribine i sli─Źne simpozije – vezane za sveukupni boljitak gastronomije.

- sudjelovanje na kulinarskim i slasti─Źarskim gastro-turisti─Źkim manifestacijama u zemlji i inozemstvu,

- U sklopu svojih tijela djelovati i posve─çivati pa┼żnju te razmatrati┬á na─Źin rje┼íavanja problema proistekli iz nepo┼ítivanja radnih prava od strane poslodavca ili dru┼ítva s namjerom za┼ítite struke i pojedinca.

 

─îlanak 9.

HKS svoj svrhu, ciljeve i djelatnosti ostvaruje tako da:

 

-sukladno ciljevima djeluje na podru─Źju gospodarstava te na podru─Źju obrazovanja, znanosti i istra┼żivanju.

- organizira stru─Źno osposobljavanje i usavr┼íavanje svoga ─Źlanstva, kroz seminare i radionice,

- organizira samostalno i u suradnji sa Udrugama┬á i ┼żupanijskim savezima, revije i natjecanja u kojima se vrednuju kulinarsko-slasti─Źarske vje┼ítine, sposobnosti i inventivnost, a sve s ciljem ┼íto bolje afirmacije, turisti─Źkog razvoja i prepoznatljivosti hrvatskog kulinarstva i slasti─Źarstva,
- sura─Ĺuje sa znanstvenim, stru─Źnim, kulturnim i drugim institucijama na razvoju kulture bogate gastronomske ba┼ítine Republike Hrvatske u┬á smislu prehrane i razvoja kulinarstva i slasti─Źarstva, te posebno na upotrebi doma─çih proizvoda u cjelokupnoj gastronomiji radi┬á prepoznatljivosti njihove autohtonosti odre─Ĺenih krajeva Republike Hrvatske,
- radi promid┼żbe i ostvarivanja najvi┼íih dostignu─ça u kulinarstvu i slasti─Źarstvu te promicanja hrvatske gastronomske kulture – ustrojava kuharske i slasti─Źarske reprezentacije,

- poti─Źe dru┼żenje i razvoj humanih i plemenitih odnosa me─Ĺu ─Źlanstvom.
- usmjerava, nadzire i koordinira rad udruga i ┼żupanijskih saveza,
- donosi godi┼ínje osnovne smjernice programa rada svojih ─Źlanica,
- financijski podupire rad svojih ─Źlanica u okviru svojih mogu─çnosti,
- sura─Ĺuje sa Sindikatima i drugim institucijama u dru┼ítvu po pitanju za┼ítite radnih prava kuhara i slasti─Źara te osoblja u toj struci,

- organizira humanitarne akcije: gastro-manifestacije i sli─Źno za potrebe Udruge; zajednice ili pojedinca kojima je neophodna pomo─ç dru┼ítva radi lak┼íeg ┼żivljenja.

III. ─îLANICE HKS-a

─îlanak 10.
─îlanicom HKS-a mo┼że postati svaka udruga i savez kuhara i slasti─Źara Republike Hrvatske.
Svaka udruga ili savez kuhara i slasti─Źara svojstvo pravne osobe stje─Źe upisom u registar kod nadle┼żnog tijela dr┼żavne uprave.

 

─îlanak 11.

Prava ┬á─Źlanica:
- biranjem i opozivanjem ─Źlanova tijela upravljanja Saveza,
- sudjelovanje u upravljanju putem predstavnika donošenje odluka na Skupštini HKS-a,
- pokretanje inicijative i davanje prijedloga za razmatranje i odlu─Źivanje o svim pitanjima od zajedni─Źkog interesa HKS-a,

─îlanak 12.
Obveze ─Źlanica su:
- svojim radom i aktivnostima doprinositi ostvarivanju ciljeva i zadataka Saveza utvr─Ĺenim Statutom,

-provo─Ĺenje politike i odluke usvojene od tijela saveza,

- primjenjivati kolektivnu i osobnu odgovornost svake ─Źlanice u tijelima ─Źlanice i saveza, kako za poslove koji su im neposredno povjereni, tako i za cjelokupni rad i odluke Saveza,
- uskla─Ĺivanje svojih statuta i normativnih akata sa Statutom HKS-a i obvezno izvje┼ítavanje HKS-a o svim promjenama u svojim statutima.

─îlanstvo u savezu prestaje: dragovoljnim istupom, odlukom Skup┼ítine Saveza o isklju─Źenju,brisanjem ─Źlanice iz registra udruga.

 

─îlanak 13.

Popis ─Źlanova vodi se elektroni─Źki i obvezno sadr┼żi slijede─çe podatke: o osobnom imenu (nazivu), OIB-u, datumu ro─Ĺenja,datumu pristupanja udruzi, te druge podatke.

Popis ─Źlanova uvijek je dostupan na uvid svim ─Źlanovima i nadle┼żnim tijelima na njihov zahtjev.

Visinu ─Źlanarina odre─Ĺuje Skup┼ítina.

Popis ─Źlanova Udruge sastavlja, vodi i a┼żurira Ured Saveza.

─îlanak 14.
Da bi postale ─Źlanicom HKS-a, ┼Żupanijske udruge kuhara i slasti─Źara te Kuharsko-slasti─Źarski savezi ┼żupanija moraju Uredu HKS-a dostaviti: presliku svog Statuta i presliku Rje┼íenja o registraciji, osnovne podatke o predsjedniku i tajniku, te popis ─Źlanova s adresama stanovanja, zanimanjem i zvanjem.
Prihva─çanjem ovog Statuta, udruge-savezi odgovorno i dobrovoljno pristupaju HKS-u, udru┼żuju svoju djelatnost na razvijanju kulinarstva i slasti─Źarstva u smislu ┼íto kvalitetnije afirmacije ┬ágastronomije Republike Hrvatske, te na principima odgovornosti, uzajamnosti i zajedni┼ítva izvr┼íavaju donesene odluke i zaklju─Źke HKS-a.

─îlanak 15.
─îlanicom HKS-a mogu postati u svojstvu pridru┼żenog ─Źlana i pravne osobe koje su svojom djelatno┼í─çu vezane uz kulinarstvo i slasti─Źarstvo.
Uvjeti ─Źlanstva pravnih osoba utvr─Ĺuju se posebnom odlukom Skup┼ítine.

 

 

 

IV. TIJELA HRVATSKOG KUHARSKOG SAVEZA

─îlanak 16.
Tijela Hrvatskog kuharskog Saveza su:
Skupština;  Upravni odbor;  Nadzorni odbor,  Časni sud ,Ured HKS, Akademija i Likvidator,

1.Skupština

─îlanak 17.

Skup┼ítina je najvi┼íe tijelo HKS-a. Skup┼ítinu sa─Źinjava 31 delegata. Svaki Kuharsko-slasti─Źarski savez ┼żupanije odnosno ┼Żupanijska udruga kuhara i slasti─Źara u Skup┼ítinu obavezno bira jednog delegata, a preostali delegati biraju se proporcionalno broju ─Źlanstva u skladu sa Odlukom Skup┼ítine o raspisivanju izbora, na─Źinu izbora delegata i sazivu izborne sjednice.

 

─îlanak 18.

Skup┼ítina mo┼że biti redovna, izborna i redovna.

Skup┼ítina redovito zasjeda najmanje jednom u tijeku godine, dok se izborna sjednica skup┼ítine odr┼żava svake ─Źetvrte godine.
Skup┼ítinu saziva predsjednik HKS-a na temelju odluke Upravnog odbora HKS-a. Predsjednik je du┼żan sazvati Skup┼ítinu u roku od 30 dana i u slu─Źaju kada to zatra┼żi 1/3 ─Źlanova Skup┼ítine.
Saziv skup┼ítine sa objavom dnevnog reda i materijalima mora biti dostavljen ─Źlanovima Skup┼ítine najmanje 7 dana prije odr┼żavanja Skup┼ítine.
Skup┼ítinu mo┼że sazvati i Nadzorni odbor, ako to ne u─Źini predsjednik HKS-a na prijedlog Nadzornog odbora, u slu─Źajevima utvr─Ĺenim zakonom, ovim Statutom ili Poslovnikom rada Skup┼ítine.
Ako Skupštinu ne sazove predsjednik u roku od 30 dana od podnošenja zahtjeva, sazvat će ju Nadzorni odbor.

U slu─Źaju isteka mandata tijelima, Skup┼ítinu saziva zadnja osoba za zastupanje upisana u registar udruga ili 1/3 ─Źlanova udruge, koji su upisani u popis ─Źlanova prije isteka mandata tijelima udruge.
─îlanak 19.
Skup┼ítini predsjeda Predsjednik Saveza.U odsutnosti Predsjednika, Skup┼ítina ─çe na po─Źetku sjednice javnim glasovanjem odrediti osobu koja ─çe predsjedavati sjednicom.Na─Źin rada i glasovanja na Skup┼ítini utvr─Ĺuje se Poslovnikom o radu Skup┼ítine.
Rad Skup┼ítine je javan i o tome se vodi zapisnik kojeg potpisuje zapisni─Źar i┬á dva ovjerovitelji zapisnika te se trajno ─Źuva u arhivi.

 

 

─îlanak 20.
Skup┼ítina mo┼że pravovaljano odlu─Źivati ako joj prisustvuje vi┼íe od polovice ukupnog broja izabranih predstavnika. Sve odluke donose se i pravovaljane su ukoliko ih donosi nadpolovi─çna ve─çina prisutnih delegata.


─îlanak 21.

Skupština obavlja slijedeće zadatke:
- donosi Statut, njegove izmjene i dopune,
- donosi Poslovnik o radu Skup┼ítine, Upravnog odbora, Nadzornog odbora, Suda ─Źasti, Akademije

-donosi Kodeks etike profesionalnih kuhara i slasti─Źara te ─Źlanova udruga – saveza na prijedlog Upravnog odbora,

-  donosi Pravilnik o ovlastima i radu izbornika nacionalnih reprezentacija.

-┬á ┬áraspravlja i odlu─Źuje o Izvje┼í─çu Upravnog odbora, Nadzornog odbora, ─îasnog suda i Akademije,

-┬á ┬ábira i opoziva predsjednika HKS-a, prvog i drugog dopredsjednika i ─Źlanove Upravnog odbora, Nadzornog odbora i ─îasnog suda

-  bira i opoziva Likvidatora na prijedlog Upravnog odbora

-┬á ocjenjuje rad ─Źlanica i tijela HKS-a,

-┬á ustanovljuje nagrade i priznanja HKS-a na prijedlog Upravnog odbora i ─Źlanova Skup┼ítine, te donosi odluke o njihovoj dodjeli,

-   donosi odluke o osnivanju sekcija i komisija kao oblika trajnog djelovanja,

-   Na prijedlog Upravnog odbora donosi ODLUKE:

  • ┬áo primanju u ─Źlanstvo HKS-a -Udruge ili Saveze udruga kuhara i slasti─Źara koji djeluju na podru─Źju Republike Hrvatske i preuzimaju prava i obveze ovog Statuta, kao i ve─ç postoje─çe ─Źlanice, te Kodeks pona┼íanja istog,
  • ┬áo suradnji i na─Źinu suradnje-obliku sa srodnim Savezima ili organizacijama u tuzemstvu i inozemstvu.
  • o nadopuni ciljeva i djelatnosti kao i gospodarske djelatnosti po Zakonu o udrugama i dobiti tj. Poreza na dobit.
  • O stjecanju nove imovine ÔÇôna─Źinu i raspolaganju, kao i postupku s imovinom u slu─Źaju prestanka rada Saveza.

- donosi godi┼ínje i dugoro─Źne planove rada
- usvaja plan rad i financijski plan za slijedeću kalendarsku godinu i izvješće o radu za prethodnu   kalendarsku godinu HKS-a,
- opoziva ─Źlana Upravnog odbora ili delegata Skup┼ítine, na prijedlog predsjednika HKS-a, prije isteka mandata u slu─Źaju njegove neaktivnosti, neizvr┼íavanja odluka toga tijela ili kr┼íenja Kodeksa pona┼íanja HKS-a, te od njegove matice-─Źlanice predla┼że novog ─Źlana/ delegata.
- donosi odluke o brisanju Udruga i Kuharsko-slasti─Źarskih saveza ┼żupanija iz HKS-a, kao i odluku o isklju─Źenju pojedinog ─Źlana HKS-a.

 

 

2. Upravni odbor

─îlanak 22.
Upravni odbor HKS-a je izvr┼íno-operativno tijelo, a za svoj rad odgovara Skup┼ítini. Uz kolektivnu odgovornost svaki ─Źlan Upravnog odbora snosi i osobnu odgovornost za svoj rad.
Predsjednik HKS-a i dopredsjednici po funkciji su ─Źlanovi Upravnog odbora.

─îlanak 23.
Upravni odbor broji 9 ─Źlanova koji se biraju na mandat od 4 godine, a mogu na tu du┼żnost biti ponovno birani. ─îlanove Upravnog odbora bira Skup┼ítina na prijedlog Predsjednika i dopredsjednika. Najvi┼íe dva ─Źlana mogu biti izabrana u Upravni odbor, a da nisu ─Źlanovi Skup┼ítine. ─îlanovi Upravnog odbora koji nisu ─Źlanovi Skup┼ítine imaju pravo glasa te sva ostala prava i obaveze kao i ostali ─Źlanovi.
Upravni odbor donosi odluke natpolovi─Źnom ve─çinom svojih ─Źlanova.

 

─îlanak 24.
Radom Upravnog odbora rukovodi predsjednik HKS-a ili u slu─Źaju sprije─Źenosti prvi dopredsjednik.

U slu─Źaju da iz bilo kojih razloga predsjednik vi┼íe ne mo┼że obna┼íati du┼żnost i obveze predsjednika HKS-a- tu du┼żnost i obveze preuzima prvi dopredsjednik do prve izvanredne skup┼ítine koju saziva i na kojoj se bira novo rukovodstvo-Upravni odbor HKS-a. Izvanredna izborna┬á skup┼ítina mora biti sazvana u roku 90 dana od dana ne mogu─çnosti predsjednika da obna┼ía tu du┼żnost .
Na─Źin rada na sjednicama Upravnog odbora utvr─Ĺuje se Poslovnikom o radu Upravnog odbora.

 

─îlanak 25.
Upravni odbor obavlja slijede─çe:
- predla┼że godi┼ínji plan rada s prora─Źunom i izvje┼í─çe o radu sa zaklju─Źnim ra─Źunom,
- razmatra, ocjenjuje i usvaja izvještaje o radu izbornika, komisija, sekcija, odbora
- razmatra i prihvaća godišnji Izvještaj o radu Ureda HKS-a,
- na prijedlog predsjednika i dopredsjednika bira izbornike nacionalnih reprezentacija,
- utvr─Ĺuje kriterije i priprema prijedlog za dodjelu priznanja i nagrada HKS-a Skup┼ítini ,
- donosi odluke o imenovanju povjerenika u udrugama u kojima dolazi do narušavanja statutarnih obveza,
- donosi odluke o osnivanju komisija i odbora kao oblika povremenog djelovanja, te utvr─Ĺuje njihove zada─çe i na─Źin rada,
- donosi odluke o izdava─Źkoj, informativnoj i drugim djelatnostima,
- donosi odluku o iznosu godi┼ínje ─Źlanarine i o njenoj raspodjeli i na─Źinu.
- provodi smjernice i odluke koje su utvrdili Skupština, Nadzorni odbor i Časni sud,
- predla┼że izmjene ili dopune akata koje donosi Skup┼ítina, te utvr─Ĺuje njihov prijedlog,
- jednom godišnje podnosi Skupštini izvješće o svom radu,
- odlu─Źuje o ┼żalbama ─Źlanica,

- donosi odluku o promjeni adrese sjedišta Saveza,

-razmatra prijedloge Akademije┬á u smislu pobolj┼íanje i unapre─Ĺenja cjelokupne gastronomije┬á i kvalitete rada HKS-a i njegovih tijela, sekcija, komisija i odbora te potom donosi odluke ili prijedloge koje proslje─Ĺuje na Skup┼ítinu.

-odlu─Źuju ili daju prijedlog Skup┼ítini i o drugim pitanjima koja nisu obuhva─çena ovim statutom a ti─Źu se boljeg rada ili promid┼żbe HKS-a, a nisu utvr─Ĺena nadle┼żnosti drugih tijela Saveza a koji su u skladu sa Zakonom o udrugama.

─îlanak 26.
Upravni odbor sastaje se prema potrebi, a najmanje ─Źetiri puta godi┼ínje.
Upravni odbor u svom radu pridr┼żava se Poslovnika o radu Upravnog odbora.

 

 

 

 

 

3. Nadzorni odbor

─îlanak 27.
Nadzorni odbor nadzire poslovanje Saveza.
Sastoji se od 5 ─Źlanova koji izme─Ĺu sebe biraju predsjednika. ─îlan Nadzornog odbora ne mo┼że biti ─Źlanom ni jednog od ostalih tijela upravljanja.
─îlanove Nadzornog odbora bira Skup┼ítina na vrijeme od 4 godine i na tu du┼żnost mogu biti ponovno birani.

Nadzorni odbor radi u sjednicama koje saziva i kojima predsjedava predsjednik┬á ili u slu─Źaju sprije─Źenosti najstariji ─Źlan.

Nadzorni odbor ┬ádonosi odluke ve─çinom glasova ─Źlanova.

Nadzorni odbor se sastaje i u slu─Źaju da dobije prijavu ─Źlanice ili ─Źlana HKS-a kao i vladaju─çeg tijela Republike Hrvatske o nepravilnosti/ malverzaciji rada Saveza, njegovih tijela ili ─Źlanica kao i ─Źlanova HKS-a koji naru┼íavaju ugled HKS-a ne po┼ítuju─çi Kodeks pona┼íanja istog, a da su prije toga bili obavijestili rukovode─çe tijelo HKS-a, a ono nije poduzelo nikakve aktivnosti po pitanju ÔÇ×PRIJAVEÔÇť .

─îlanak 28.
Osnovne zada─çe Nadzornog odbora su:
- nadzire zakonitost rada i poslovanja Saveza,
- nadgleda primjenu Statuta i drugih normativnih akata, te uskla─Ĺenost donesenih odluka s va┼że─çim aktima i odlukama Skup┼ítine,
- nadzire izvršavanje zakonskih, ugovornih i ostalih obveza,
- obvezno najmanje jedanput godišnje obavlja pregled financijsko-materijalnog poslovanja, kao i provjerava stanje imovine/inventara za koji se mora voditi imovinska kartica i o nalazu izvještava Upravni odbor i Skupštinu.
- obavlja zadatke i poslove za koje ga ovlasti Skupština ili Upravni odbor.

─îlanak 29.
Nadzorni odbor radi u skladu s Poslovnikom o radu Nadzornog odbora.
Sva tijela HKS-a du┼żna su Nadzornom odboru omogu─çiti uvid u svoje cjelokupno poslovanje.
Nadzorni je odbor za svoj rad odgovoran Skupštini kojoj i podnosi izvješće o radu.

 

4. ─îasni sud

─îlanak 30.
─îasni sud sastoji se od 3 ─Źlana. Biraju se na vrijeme od 4 godine i mogu biti ponovno birani.
─îlan ─îasnog suda ne mo┼że biti ─Źlanom bilo kojeg od ostalih tijela upravljanja HKS-a.
─îlanovi ─îasnog suda izme─Ĺu sebe biraju predsjednika.

─îlanak 31.
─îasni sud radi u sjednicama koje saziva i kojima predsjedava predsjednik ─îasnog suda ili u slu─Źaju sprije─Źenosti najstariji ─Źlan.
─îasni sud radi temeljem odredaba Poslovnika o radu ─îasnog suda. ─îasni sud mo┼że pravovaljano odlu─Źivati ako joj prisustvuje barem 2 ─Źlana izabranih predstavnika. Sve odluke donose se i pravovaljane su ukoliko su jednoglasne.

 

─îlanak 32.

─îasni sud Udruge provodi postupak utvr─Ĺivanja stegovne odgovornosti ─Źlanova Udruge ako su svojim pona┼íanjem i djelovanjem naru┼íili ugled Udruge i njegovih tijela ili su ugrozili imovinu dru┼ítva.

─îasni sud predla┼że Upravnom odboru Udruge stegovne mjere.
─îasni sud odlu─Źuje o nestatutarnim pona┼íanjima ─Źlanica HKS-a i naru┼íavanju pravila kuharske i slasti─Źarske etike ─Źlanova, te u provedenom postupku izri─Źe:
- za lakša djela opomene,
- za te┼ża dijela zabrane djelovanja na akcijama u vremenu od jedne godine ili zabranom vr┼íenja funkcija u izvr┼ínim tijelima kuharsko- slasti─Źarskih udruga-saveza u vremenu od jedne do tri godine,
-za najte┼ża dijela privremenog isklju─Źenja iz udruge-saveza ili trajno isklju─Źenje iz HKS-a,
- za dijela po─Źinjena od strane ─Źlanica HKS-a mo┼że se izre─çi mjera raspu┼ítanja svih izabranih tijela ─Źlanice HKS-a, te postavljanje povjerenika.
- Postupak pokretanja i provo─Ĺenja odluka ─îasnog suda ure─Ĺuje se pravilnikom.

─îlanak 33.
Na odluke ─îasnog suda, stranka mo┼że u roku od 15 dana po dostavi odluke, pokrenuti ┼żalbeni postupak pred Upravnim odborom HKS-a, ─Źija je odluka kona─Źna.

5. Akademija

 

─îlanak 34.

Akademija je najvi┼íe stru─Źno tijelo Saveza i djeluje pod nazivom ÔÇ×Hrvatska kulinarska akademijaÔÇť.

Akademija mo┼że imati najvi┼íe 21-og stalnog ─Źlana.

─îlanove i predsjednika bira Skup┼ítina HKS-a temeljem posebno utvr─Ĺenih kriterija, za koje smjernice daje po prijedlogu Upravnog odbora.

Akademija ima i tri dopredsjednika koje bira iz svojih redova.

Akademija mo┼że pravovaljano odlu─Źivati ako joj prisustvuje vi┼íe od polovice ukupnog broja izabranih predstavnika. Sve odluke donose se i pravovaljane su ukoliko ih donosi nadpolovi─çna ve─çina prisutnih delegata.

 

─îlanak 35.

Osnovna zada─ça Akademije je istra┼żivanje i promoviranje autohtone i tradicijske kuhinje svih hrvatskih krajeva, te razvoj suvremene hrvatske kulinarsko-slasti─Źarske misli i prakse.

Svoje zada─çe Akademija realizira:

- iniciranjem i provo─Ĺenjem stru─Źnih istra┼żivanja, rasprava i skupova,

- predlaganjem i osmi┼íljavanjem stru─Źnih obrazovnih sadr┼żaja za ─Źlanstvo kroz stalne i povremene oblike osposobljavanja,

- predlaganjem i utvr─Ĺivanjem mjerila i kriterija za ocjenjivanje na natjecanjima,

- predlaganjem koncepcija kuharskih natjecanja, posebno Dr┼żavnog prvenstva, te predlaganje mjera za njihov stalni razvoj i unapre─Ĺivanje,

- savjetima i sugestijama svim tijelima Saveza vezanim uz pitanja razvoja struke.

- ukazuje na problematiku nepo┼ítivanja radnog prava od strane poslodavca na ┼ítetu struke ili pojedinca te predla┼żu┬á rje┼íenja na zajedni─Źko zadovoljstvo svih.

 

 

 

─îlanak 36.

Akademija djeluje u skladu s posebnim Poslovnikom o radu Akademije koji donosi Skup┼ítina, a kojim su propisani izbor i opoziv ─Źlanova, te ustroj Akademije.

─îlanovi Akademije sastaju se obvezno najmanje jednom godi┼ínje, a ─Źlanovi Odbora mogu i vi┼íe puta – raspravljaju─çi o problematici Saveza, njenom ustrojstvu kao i novitetima suvremenog ugostiteljstva i o prijedlozima izvje┼ítavaju Skup┼ítinu i Upravni odbor.

 

Predsjednik, dopredsjednici HKS-a

 

─îlanak 37.
Skup┼ítina bira predsjednika HKS-a i dva dopredsjednika: PRVOG I DRUGOG ( po broju vi┼íe dobivenih glasova-prvog kruga glasanja) koji se biraju na vrijeme od 4 godine i na tu du┼żnost mogu biti ponovno birani.
Predsjednik i dopredsjednici ovlaštene su osobe za zastupanje Saveza.

Predsjednik odgovara za zakonitost rada udruge,┬á vodi poslove udruge sukladno odlukama skup┼ítine, odgovoran je za podno┼íenje skup┼ítini prijedloga godi┼ínjeg financijskog izvje┼í─ça, dostavlja zapisnik s redovne sjednice skup┼ítine nadle┼żnom uredu koji vodi registar udruga, sklapa ugovore i poduzima druge pravne radnje u ime i za ra─Źun udruge,┬á obavlja i druge poslove u skladu sa zakonom, statutom i aktima udruge.

─îlanak 38.
Predsjednik brine o radu HKS-a i njegovih tijela, pazi da rad bude u skladu sa ovim Statutom, va┼że─çim zakonima i propisima Republike Hrvatske, te drugim op─çim aktima.
Odgovoran je za ostvarivanje javnosti rada HKS-a.

─îlanak 39.
Predsjednik, u suradnji s dopredsjednicima saziva ┬ásjednice Upravnog odbora, predla┼że dnevni red i rukovodi radom sjednica, ako je sprije─Źen ovla┼í─çuje PRVOG dopredsjednika da ju vodi.

Za svoj rad odgovoran je Skupštini.
Predsjednik je┬á financijski nalogodavac HKS-a, a i dopredsjednici u iznimnim slu─Źajevima na prijedlog predsjednika uz odobrenje Upravnog odbora.

 

Ured HKS-a

─îlanak 40.
Hrvatski kuharski savez ima Ured koji je stru─Źno i administrativno-poslovno tijelo ─Źija je zada─ça realizacija programskih zadataka saveza. Ured HKS-a ─Źini najmanje jedan ─Źlan.
Poslovanje Ureda odvija se u skladu s godišnjim planom rada i financijskim planom.
Unutra┼ínje ustrojstvo Ureda, utvr─Ĺuje se Pravilnikom kojeg donosi Upravni odbor.
Osnovne zada─çe Ureda su:
- Ured vodi popis ─Źlanova i to elektroni─Źki i obvezno sadr┼żi slijede─çe podatke: o osobnom imenu (nazivu), OIB-u, datumu ro─Ĺenja,datumu pristupanja udruzi, te druge podatke.

Popis ─Źlanova uvijek je dostupan na uvid svim ─Źlanovima i nadle┼żnim tijelima na njihov zahtjev.
- obavlja administrativne, stru─Źne, tehni─Źko-organizacijske i druge poslove za potrebe
HKS-a, njegovih tijela i drugih oblika djelovanja,
- upravlja imovinom HKS-a, te za isto vodi kartice opreme i inventara – i donosi odluke o materijalno-financijskim poslovima u skladu s financijskim planom, daje prijedlog za obnovu inventara i opreme.
- dogovara i priprema u suradnji s predsjednikom HKS-a, sporazume i ugovore o
poslovnoj suradnji i sponzorstvima i o tome obavještavaju Upravni odbor,
- provodi i organizira stru─Źne seminare u dogovoru sa predsjednikom HKS-a sukladno programu Akademije,
- obavlja poslove realizacije Dr┼żavnog prvenstva, Hrvatskog kuharskog kupa i drugih
natjecanja kojima je HKS organizator,
-organizira unutarnje informiranje ─Źlanstva,
-priprema slu┼żbeno glasilo HKS-a.

 

Članak 41. 
U slu─Źaju vi┼íe od jednog (1) zaposlenog u ureda HKS-a Upravni odbor mo┼że odrediti ÔÇ×Voditelja uredaÔÇť te donijeti ÔÇ×ODLUKUÔÇť o njegovim pravima i obvezama, a o tom izvijestiti Skup┼ítinu HKS-a.

Za svoj rad Voditelj ureda je odgovoran Upravnom odboru i Predsjedniku HKS-a.


V. IMOVINA I MATERIJALNO-FINANCIJSKO POSLOVANJE

Članak 42.                                                                                                              

Imovinu HKS-a ─Źine: Sva nepokretna i pokretna imovina koja je ste─Źena kupnjom-darivanjem-donacijom te ista uredna upisana u vlasni┼ítvo HKS-a, nenapla─çena potra┼żivanja, novac u blagajni i na ┼żiro ra─Źunu.

- Za svoje obveze Savez odgovara svojom cjelokupnom imovinom.

- ─îlanovi Saveza i Udruga te ─Źlanovi njezinih tijela ne odgovaraju za obveze Saveza.

- Savez-Udruga te osobe ovla┼ítene za zastupanje Saveza za ┼ítetu u─Źinjenu u udruzi ili Saveza-udruge prema tre─çim osobama odgovaraju sukladno op─çim propisima o odgovornosti za ┼ítetu i snose posljedice.

─îlanak 43.
HKS mo┼że stjecati pokretnu i nepokretnu imovinu.
Odluku o prodaji nepokretne i pokretne imovine ili prijenosu vlasništva na drugu pravnu osobu donosi Upravni odbor.
Odluku o davanju u zakup ili posudbe imovine prema Pravilniku o radu Ureda, donosi Predsjednik ili dopredsjednici uz suglasnost predsjednika .
Pokretna i nepokretna imovina mora biti popisana, a popis ovjeren ┼żigom i potpisom predsjednika i┬á voditelja ureda-ako ga ima.

─îlanak 44.
HKS ostvaruje sredstva za rad na slijede─çe na─Źine:
-─Źlanarinom,
-dotacijama dr┼żavnih tijela i institucija,
-donacijama i sponzorstvima pojedinaca, udruga, fondova i poslovnih subjekata,
-prihodima organizacijom raznih doga─Ĺanja,
-drugim izvorima prihoda u skladu sa sporazumima, ugovorima i zakonima.

 

─îlanak 45.
HKS upravlja sredstvima za svoj rad u skladu sa zakonskim propisima o materijalnom i financijskom poslovanju i vo─Ĺenju ra─Źunovodstva neprofitnih udruga i u okviru prora─Źuna HKS-a.

─îlanak 46.
HKS svoje financijsko poslovanje vodi putem vlastitog kunskog i deviznog ┼żiro-ra─Źuna.
Vo─Ĺenje materijalno-financijskog poslovanja mo┼że se povjeriti pravnoj osobi ovla┼ítenoj za vo─Ĺenje poslovnih knjiga, o ─Źemu odlu─Źuje Upravni odbor.

 

VI. GOSPODARSKE DJELATNOSTI HKS-a

─îlanak 47.
HKS radi ostvarivanja svojih ciljeva mo┼że stalno ili povremeno, samostalno ili u suradnji sa drugim pravnim subjektima, sukladno zakonu organizirati i provoditi ove gospodarske djelatnosti:

Izdava┼ítvo stru─Źne literature, informiranje, savjetovanje,organiziranje radionica ,organiziranje izleta u trajanju najdu┼że dva dana s jednim no─çenjem, prodaja vlastitih proizvoda izvan trgovina na malo sukladno zakonu o trgovini i edukativnu.

Realizaciju gospodarskih djelatnosti provodi Ured HKS-a uz obveznu prethodnu suglasnost Upravnog odbora.
Mo┼żebitna dobit od djelatnosti koristi se isklju─Źivo za obavljanje i unapre─Ĺivanje rada HKS-a.

Ova gospodarska djelatnosti mora se zasebno voditi u materijalno-financijskom knjigovodstvu kako bi se na njoj mogao voditi lakši financijski nadzor.

 

VII. RJEŠAVANJE SPOROVA I SUKOBA INTERESA UNUTAR UDRUGE

 

─îlanak 48.

 

Spor/sukob interesa u udruzi postoji ukoliko se radi o pravima i interesima ─Źlanova udruge o kojima ─Źlanovi mogu slobodno raspravljati a koji utje─Źu na rad udruge u cjelini odnosno ako se ona odnosi na pitanja od zajedni─Źkog interesa za ─Źlanove.

Za rje┼íavanje spora/ sukoba interesa nadle┼żna je Skup┼ítina. Skup┼ítina u svom radu na odgovaraju─çi na─Źin primjenjuje odredbe Zakona o mirenju.

Odluka Skup┼ítine je kona─Źna. Ukoliko spor/ sukob interesa nastane oko pitanja o kojima se podnosi zahtjev za upis promjena u registar udruga o ─Źemu odlu─Źuje nadle┼żni ured, nezadovoljni ─Źlan najprije se obra─ça udruzi da rije┼íi spor/sukob interesa. Po kona─Źnosti odluke Skup┼ítine, udruga podnosi nadle┼żnom uredu zahtjev za upis promjena u registar udruga zajedno s odlukom Skup┼ítine.

VIII. PRESTANAK RADA

─îlanak 49.
HKS prestaje s radom odlukom Skup┼ítine i u slu─Źajevima propisanim Zakonom o udrugama.

─îlanak 50.
U slu─Źaju prestanka rada, o imovini HKS-a odlu─Źuje Skup┼ítina u skladu sa Zakonom u udrugama.

U slu─Źaju likvidacije, osoba koju ovlasti Skup┼ítina ovla┼ítena je za provedbu postupka likvidacije (likvidator).

Likvidator je fizi─Źka ili pravna osoba koju je imenovalo nadle┼żno tijelo Saveza┬á i koja je kao likvidator upisana u registar udruga. Likvidator ne mora biti ─Źlan udruge. Likvidator zastupa udrugu u postupku likvidacije te se otvaranjem likvidacijskog postupka upisuje u registar udruga kao osoba ovla┼ítena za zastupanje udruge do okon─Źanja postupka likvidacije i brisanja udruge iz registra udruga.

Likvidator je du┼żan provesti likvidacijski postupak u roku od 60 dana od dana primitka rje┼íenja nadle┼żnog ureda o otvaranju likvidacijskog postupka i provesti ga po Zakonu o udrugama.

IX. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

─îlanak 51.
Statut Hrvatskog kuharskog saveza, njegove izmjene i dopune, kao i odluke donosi Skup┼ítina na prijedlog Upravnog odbora ili pojedinca ─Źlana skup┼ítine koji zato ima pravnu osnovu i valjan razlog.

─îlanak 52.
Tuma─Źenja Statuta i drugih op─çih akata HKS-a daje Upravni odbor.

─îlanak 53.
Ovaj statut stupa na snagu danom donošenja.Poslovnike i druge opće akte propisane Statutom Upravni odbor će uskladiti s odredbama Statuta u roku od 3 mjeseca od stupanja na snagu Statuta.
Predsjednik
Damir Crleni

 

preuzmite statut ovdje


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Vara┼żdin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

zlatni grozd - 099

Autor: ROZALIJA NERALI─ć


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohor─Ź


Glavno jelo

b03 - tomislav karamarko 02

Autor: TOMISLAV KARAMARKO


Desert

c01 - tomislav karamarko 03

Autor: TOMISLAV KARAMARKO