Natjecanja

Nova sezona Hrvatskog kuharskog kupa započinje na Plitvičkim jezerima

Natjecanjem „Plitvička rapsodija“ koja će se održati 28. I 29. Veljače na Plitvičkim Jezerima započet će petnaesto izdanje ovog natjecanja. Svjetski kulinarski kup u Luksemburgu održat će se 2022. godine, a najbolji pojedinci s ovogodišnjeg izdanja Hrvatskog kuharskog kupa biti će pod povećalom izbornika Hrvatske kulinarske reprezentacije koja će nas predstavljati na spomenutom natjecanju.

Poredak i rezultati 13. Dana hrvatskog kulinarstva 2019.

Početak manifestacije obilježio je Kamelija kup, natjecanje za mlade buduće kuhare, učenike završnih razreda kuharskih i slastičarskih smjerova srednjih škola. U slastičarskoj je kategoriji treće mjesto osvojila učenica Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače Lana Grlica pod vodstvom mentora Darka Baričevića. Na drugom se mjestu našla Lucija Rajilić pod mentorstvom Vesne Belošević iz Srednje škole Pregrada dok je prvo mjesto u slastičarskoj kategoriji osvojila Sara Glavaš pod mentorstvom Ivana Kelave iz Ugostiteljsko turističke škole Osijek.

Posljednje kolo Hrvatskog kuharskog kupa 2019

Nakon kuharskih natjecanja održanih u Solinu, Plitvičkim jezerima, Vinkovcima i Pregradi preostaje nam završno natjecanje u Bjelovaru nakon kojega ćemo saznati pobjednika 14. Hrvatskog kuharskog kupa. U trenutnom ukupnom poretku vodi Dario Špehar  iz Hotela Plitvice - Restoran Lička kuća, dok ga slijede Nikola Domislović iz Park Boutique hotela, Varaždin te Marin Sambolek iz hotela Turist, Varaždin. Razlika u bodovima trenutnog poretka natjecatelja je veoma mala te će upravo rezultati natjecanja Bilogorskog kola presuditi o ukupnom pobjedniku.

Bilogorsko kolo - posljednje natjecanje 14. sezone Hrvatskog kuharskog kupa

Natjecatelji će ponovno dobiti priliku za afirmaciju, razmjenu novih znanja i iskustva u području gastronomije, a najbolje ujedno očekuju i novčane nagrade te nagrade sponzora Hrvatskog kuharskog saveza. Na ovogodišnjem natjecanju Bilogorskog kola natjecatelji će imati zadatak pripremiti svečanu hladnu platu od ramsteka, svježeg sira i kukuruza, toplo glavno jelo s prilogom pripremljeno od svinjske pisanice, šljiva i tikvica te hladni desert od čokolade, Pâte à Choux i lješnjaka.

Pregrada je domaćin sljedećeg kola Hrvatskog kuharskog kupa

Kuharski kup Slavka Večerića održava se drugu godinu za redom u sklopu 49. lokalno-tradicijske manifestacije manifestacije “Branje grojzdja” čiji je cilj njegovanje tradicionalnih običaja Hrvatskog zagorja vezanih uz berbu grožđa. Svake godine manifestacija je popraćena bogatim enološkim, turističkim, zabavnim, kulturnim i sportskim sadržajima, dok održavanje natjecanja Kulinarskog kupa upotpunjuje manifestaciju u segmentu gastronomije.  

Interslast - mjesto okupljanja svih ljubitelja dobrih slastica

“INTERSLAST” bilježi svoj osmi rođendan, ponosan na svoj kontinuitet, te na činjenicu da je saživio sa svojim sadržajima i koncepcijom u regionalnom i europskom slastičarstvu. Govorili mi o “Interslastu” na ovaj ili onaj način nitko ne može dovesti u pitanje izuzetnu posjećenost koja bilježi brojku i do 300 sudionika. „Interslast“ je mjesto za profesionalne slastičare ali i hobi slastičare i sve ljubitelje dobre slastice.

Titula renesansnog kraljevskog kuhara pripala Marinku Jurešiću

Natjecanje pod pokroviteljstvom Podravke bilo je međunarodnog karaktera, a na njemu su sudjelovali profesionalni kuhari iz Hrvatske i okolnih zemalja koji su se natjecali u pripremi jela pred mnoštvom okupljenih posjetitelja držeći se striktno srednjovjekovnih receptura i namirnica. U pripremi jela korištene su namirnice specifične za srednjovjekovno doba pa su se tako na  kraljevskom stolu tako našla jela od kopuna, vepra i divljači te delicije od koprive.