GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Dario Å pehar najbolji u ukupnom poretku Hrvatskog kuharskog kupa

Nakon održanih pet kola Hrvatskog kuharskog kupa u pet različith gradova diljem Hrvatske završen je 13. ciklus ovog natjecanja. Tim je povodom u utorak, 13. studenog u restoranu Štagelj u Koprivnici održana završna svečanost za 2018. godinu, a najboljima u ukupnom poretku dodijelile su se nagrade i kristalne kuhače.

Tijekom 2017. i kroz 2018. godinu održana su natjecanja u Slavonskom Brodu, Solinu, Bjelovaru, Vinkovcima i Pregradi. Na svakom natjecanju zadatak sudionika je pripremiti svečanu hladnu platu, toplo glavno jelo i desert za 12 osoba na zadanu temu, odnosno namirnice. U posljednjoj sezoni sudjelovalo je ukupno 17 različitih dvočlanih ekipa, odnosno 34 kuhara i slastičara.

Treće mjesto u ukupnom poretku pripalo je Marinu Pozderu iz varaždinskog restorana Bedem, koji je sudjelovao na četiri od pet natjecanja protekle sezone. Sakupio je najviše pojedinačnih pobjeda, ali nije mogao sudjelovati na početnom natjecanju u Slavonskom Brodu koji bi mu donio bodove da se uključi i u borbu za prvo mjesto. Pobjednika Kupa i drugoplasiranog dijelila je najmanja moguća razlika od pet bodova što je i najmanja razlika između prva dva natjecatelja u trinaest godina ovog natjecanja. Drugo mjesto pripalo je još jednom Varaždincu, Ivanu Tomasu koji radi u restoranu Fontana Crnković, dok je s minimalnom prednošću, ali sasvim zasluženo, najveću kristalnu kuhaču dignuo Dario Špehar iz hotela Plitvice na Plitvičkim Jezerima.

„Htio bih se zahvaliti svome kolegi i pomoćniku Igoru Julariću koji je zamjenik šefa kuhinje u restoranu Lička kuća na Plitvičkim jezerima, svojim poslodavcima na razumijevanju i svim kolegama koji su sudjelovali u ovome kupu. Meni je ovo prvi put da se natječem u ovom kupu tako da velika očekivanja nisam imao. Drago mi je da imamo ovakvu priliku da se educiramo o novim trendovima jer gastronomija se mijenja velikom brzinom, a kroz Kup smo i naučili mnoge stvari koje ćemo primjenjivati i u našim objektima – zaključio je Špehar.“

Svečanost je svojim dolaskom uveličao i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni koji je najavio i odlazak 30 kuhara i slastičara na Svjetski kulinarski kup u Luksemburg slijedećeg tjedna. „Lokalnu tradiciju koja se kroz natjecanja Kupa njeguje, autohtona jela i namirnice vrlo je važno sačuvati i isticati, a taj zadatak ostaje i mladim kuharima koji se natječu na ovom natjecanju. U ovome se Kupu steknu brojna iskustva, znanja i vještine te je većina od 30 hrvatskih predstavnika u Luksemburgu svoje natjecateljsko iskustvo skupljala upravo na ovom natjecanju – istaknuo je Crleni.“

O Hrvatskom kuharskom kupu:

Hrvatski kuharski kup utemeljen je 2005. godine. Nacionalno je to natjecanje koje u središte svog interesa stavlja kuhara-pojedinca. Hrvatski kuharski kup je svojevrsni festival u cjelinu povezanih kulinarskih natjecanja koja se na razne zadane teme održavaju diljem Hrvatske. Osim svekolike afirmacije kuhara i struke te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, cilj mu je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude. Posebna je pak zadaća ovih natjecanja kreativan i konkretan doprinos oblikovanju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, a time i unapređenje sadržajnosti i atraktivnosti njene cjelokupne turističke ponude. Tijekom 2017. i kroz 2018. godinu održana su natjecanja u Slavonskom Brodu, Solinu, Bjelovaru, Vinkovcima i Pregradi. Na svakom natjecanju zadatak sudionika je pripremiti svečanu hladnu platu, toplo glavno jelo i desert na zadanu temu, odnosno namirnice.

Rezultati Hrvatskog kuharskog kupa 2017/2018:

                               Ukupni poredak

Bodovi ukupno

1

Dario Špehar, Hotel Plitvice, Plitvička jezera

1.140

2

Ivan Tomas, Restoran Fontana Crnković, Varaždin

1.135

3

Marin Pozder, Restoran Bedem, Varaždin

1.025

4

Antonio Bukvić, Chef.hr, Koprivnica

935

5

Tina Đerek, Udruga kuhara Splitsko-dalmatinske županije

725

6

Toni Magdić, Hotel Art, Slavonski Brod

335

7

Sandra Jadek, Udruga kuhara grada Orahovice

270

8

Vehid Šaldić, Chef.hr, Koprivnica

270

9

Danijela Crnjak Andri, GastroGar, Garešnica

130

10

Željko Ban, Chef.hr, Koprivnica

120

11

Dominik Princip, Brodska Piterija d.o.o., Slavonski Brod

105

12

Marko Jelušić, Srednja strukovna škola Vinkovci

50

13

Suzana Tisaj, Restoran Barun Trenk, Vinkovci

45

14

Petra Plečko, Srednja škola Pregrada

45

15

Ivan Divković, Srednja strukovna škola Vinkovci

45

16

Antonio Vrabec, Srednja Å¡kola Zabok

45

17

Saša Ninković, Lipov hlad, Osijek

35

 


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

A03 - Snježana Blažičko - 02

Autor: SNJEŽANA BLAŽIČKO


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

zlatni grozd - 112

Autor: ZORAN HERMAN


Desert

zlatni grozd - 123

Autor: SNJEŽANA BLAŽIČKO