GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

IAGI – međunarodni gastronomski kongres u Hrvatskoj!

International art of gastronomy in Istria skraćeno IAGI održat će se u hotelu Melia Coral u Umagu, u razdoblju od 1. do 4. ožujka. Svi članovi Hrvatskog kuharskog saveza oslobođeni su plaćanja kotizacije a rok za prijavu je 25. veljače. U nastavku teksta donosimo Vam više informacija o događanju, a prijavnicu kao i više informacija možete pronaći na www.iagi.com.hr

Hrvatska je po prvi puta domaćin jednog velikog, svjetskog, gastronomskog kongresa. Naziv je dat po županiji iz koje starta, IAGI, International Art of Gastronomy in Istria. Na IAGI-u se želi svijetu prikazati hrvatska gastronomska baština. Mjesto održavanja skupa nije odabrano slučajno. Zahvaljujući izuzetno dobroj suradnji Istarske županije i turističkih organizacija Istre s Udrugom kuhara Istarske županije koja djeluje pri Hrvatskom kuharskom savezu, Turističke agencije Plavo more iz Umaga, Istraturista i Novinsko nakladničkom tvrtkom Robinson iz Zagreba, gotovo sve pripreme za ovaj zahtjevan projekat su već obavljene. Podršku je u posebnom pismu dao i predsjednik RH dr. Ivo Josipović, visoki prokrovitelji su Ministarstvo turizma RH i Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka RH, a zatim su se uključili  i Krapinsko-zagorska županija, grad Umag i Turistička zajednica Umaga koja je najveća podrška projektu. Ovakvim zajedništvom priča o IAGI-u započela vrlo uspješno. Ovaj event će biti tradicionalan svake godine u isto vrijeme, a domaćin će mu biti hotel, Melià Coral*****.
Svoj dolazak najavio je i ministar Ministarstva turizma Veljko Ostojić.

Koliki je značaj ovog skupa najviše govori podatak da se na IAGI odazvao Gissur Gudmundsson, predsjednik WACS-a, Svjetske federacije kuhara koja broji više od osam milijuna članova a članice su gotovo sve države svijeta. Gospodin Gudmundsson dolazi iz Islanda a uz njega dolaze i neki od regionalnih predsjednika. Naime WACS je u Europi podijeljen na regije. Iz Irske na IAGI dolazi John O’Clancy (predstavnik WACS-a za sjevernu Europu, poznati kuhar svjetskog glasa), iz Slovenije dolazi Srečko Koklič, predsjednik WACS-a za Južnu Europu. Oni će ujedno biti i predavači.

Iz svjetskih gastronomskih krugova došla je velika pohvala na odabir glavne teme kongresa, a ona je vezana za promociju autohtone kuhinje, u želji da autohtono postane još značajnije u regionalnom i globalnom smislu. Tu je velika šansa Hrvatske koja je uostalom ovih dana i krenula akcijom „Hrvatski restorani“, preferirajući mnoga od autohtonih hrvatskih jela. Zato je organizator u program stavio dvije večeri regionalne hrvatske kuhinje, na prvoj će se spravljati jela Hrvatskog zagorja, a na drugoj istarska kuhinja. Na obje večeri sudjeluje 22 eminentnih hrvatskih kuhara. Bit će svakako zanimljivo čuti komentare brojnih sudionika iz cijelog svijeta što kažu na puricu z mlincima, istarski pršut, istarski sir s tartufima, sir s vrhnjem, zlevanku, štrukle, istarskog boškarina, itd. Organizator priprema posebnu anketu čiji se rezultati sa zanimanjem očekuju. Primjerice, predsjednik WACS-a Gissur Gudmundsson po prvi puta je u na ovakvom hrvatskom skupu (i u Hrvatskoj) i zasigurno je intrigantno što će reći o našim jelima. Zanimljivo je da se primjerice zagorska i istarska jela pripremaju sa sirovinama domaćih proizvođača, što će zasigurno dati poseban gastronomski ugođaj.

U dijelu predstavljanja svjetskih regionalnih kuhinja s posebnim zanimanjem očekuje se demonstracija priprave i degustacija jela iz Indije. Ovog puta će pred sudionicima biti prikazana priprava autohtonih jela iz područja grada Benaresa u indijskoj državi Utar Prades. Za tu priliku organizatori će dovesti i posebnu opremu.
Uz Indijce će biti i slična prezentacija autohtonih jela španjolske kuhinje, s područja Andaluzije, čeških jela s područja Praga (glasovite knedličke) i starobosanskih jela s područja Kantona Sarajevo u BiH. Francuski gastronomi održat će posebnu radionicu o korištenju sireva u kulinarstvu s bogatom degustacijom. Riječ je najpoznatijem proizvođaču sira, tvrtki Lactalis te hrvatskom Dukatu koji je generalni sponzor.
U posebnoj enološkoj radionici promovirat će se hrvatska vina.

Drugog dana je tema vezana za educiranje mladih kuhara u svijetu, a svakako će se dotaknuti jedno od pitanja svjetske gastronomije, kako podići razinu edukacije na sve zahtjevnije gastronomsko-turističko tržište. Predavači na IAGI-u, na kojem je službeni govorni jezik engleski, dolaze iz sljedećih zemalja; Island, Irska, Francuska, Japan, Kina, Tajland, Malta, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Italija, Indija, Mađarska,  Španjolska, Rusija, Češka, Kanada, Španjolska i Hrvatska.
U organizaciji Turističke zajednice Istarske županije sudionicima je priređen poseban izlet po Istri kako bi upoznali njege prirodne ljepote i turistički potencijal.
Skup će pratiti 20-tak novinarskih i televizijskih ekipa, a još više domaćih. Već sada su svoj dolazak potvrdila 3 francuska novinara, 3 češka, 2 iz Slovenije, a zatim po jedan iz Italije, Austrije, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Njemačke. S posebnim zanimanjem očekujemo potvrdu dolaska ekipe RAI UNO. Koristimo priliku da i vas pozovemo na ovaj zanimljiv skup, te da svojim pisanjem dadete svoj doprinos u širenju gastronomske ideje.

Sve poslove na turističko-promotivnim aktivnostima i smještaju sudionika obavlja Turistička agencija Plavo more Umag.

PREDAVAČI:
1.    Gissur Gudmundson, President of the World Association of Chefs Societies Island; WACS and how important network of Chefs are for our World Gastronomic
2.    John O’Clancy, Chair – WACS Education Committee School of Culinary Arts and Food Technology College of Arts and Tourism Dublin Institue of Technology, Ireland: Ireland – oasis of  Auchthonous dishes
3.    Boonchouy Suetrong Chon Buri, Thailand i Miroslav Folnegović, Zagreb; Local dishes from county Chon Buri
4.    Ratan Kumar Chaudhary, Ghazipur, county Varanese (Benares) India; Tandoori chicken tikka, chicken curry, palak ppanir, nan bread, haidravadi biryani
5.    Zhang Jie, China, Hefei, Shanhai; Cantonal dishes from Shanghai county
6.    Sead Ćatić, Bosnia and Herzegowina, Sarajevo; Influence of modern cooking in traditional cuisine
7.    Germano Pontoni, Italy; Auchthonous italian dishes in mediteranian dieta
8.    Jeffrey James Vella, Mellieha, Malta; Influenced, possessed and unique
9.    Javier Ruiz Péres, Spain, Sevilla; Six products, six stories, six cities
10.    Zdenek Reimann, Chech Republic, Dobrejovice;  Bread dumpling
11.    Felicio Rodriguez, France;  Lovely french dishes
12.    Dr. Alexey Vanchenko, Russia; Kvass, okroshka and other recipes of defunct national cuisine
13.    Hiroki Ishikawa, Japan;  Sushi, mainly or some variety of our favorite foods in Japan
14.    Damir Crleni, Croatia, Varaždin; Auchthonous restorans – new gastro age in Croatia
15.    Srečko Koklič, Slovenia, Ljubljana; Old and young chefs and auchthonous dishes
16.    Zdravko Kalabrić, Canada, Montreal/Croatia Šibenik; Issues faced in young chefs’ education

GLAVNA TEMA:
Autohtona kuhinja i gastronomska baština u profiliranju nacionalne i svjetske gastronomije

Gastro tema:
Edukacija mladih kuhara u novim trendovima svjetske gastronomije

Službeni jezik:
Engleski

DATUM I MJESTO ODRŽAVANJA:
Umag, Hrvatska od 1. – 4. ožujka 2012. godine
Hotel Meliá Coral*****, Umag

VISOKI POKROVITELJI:
Ministarstvo turizma RH
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka RH

GENERALNI POKROVITELJ:
Istarska županija

GENERALNI SPONZOR:
„DUKAT“ d.d. ZAGREB

ŽUPANIJSKI SPONZORI:
Turistička zjednica Istarske županije
Grad Umag
Turistička zajednica Grada Umaga
Meliá Coral*****, Umag

SPONZOR ZA ENOLOGIJU:
AGROKOR VINA D.O.O. ZAGREB

STRUČNI SPONZOR:
Hrvatski kuharski savez HKS

GLAVNA MEDIJSKA PODRŠKA:
Glas Istre

ORGANIZATOR SMJEŠTAJA I TURISTIČKO-PROMOTIVNIH AKTIVNOSTI:
PLAVO MORE d.o.o. Turistička agencija UMAG

STRUČNO POVJERENSTVO:
Udruga kuhara Istarske županije
Robinson Novinsko – nakladničko poduzeće
Redakcija revije za gastronomiju, turizam i prehranu „Svijet hrane“ Zagreb
Redakcija „Food Magazine“, internacionalna revija za gastronomiju, turizam i prehranu na engleskom jeziku

Članovi stručnog povjerenstva:
Zoran Stanisavljević, predsjednik Udruge kuhara Istarske županije i šef kuhinje  restorana „Mediteran“ hotela Meliá Coral Umag
Bojana Zenzerović, tajnica Udruge kuhara istarske županije i voditeljica studentske prehrane pri pulskom
Sveučilištu “Jurja Dobrile”
Stjepan Odobašić, direktor Internacionalne Novinsko-nakladničke tvrtke „Robinson“ Zagreb i glavni i
odgovorni urednik „Robinsonovih“ izdanja
Tina Ćubrilo Eterović, predsjednica FIJET Hrvatska i članca Svjetskog FIJETA
Michele Bassanese, Turistička agencija Plavo more d.o.o. Umag, direktor

PROGRAM RADA

01.  ožujak 2012.
- dolazak gostiju
transfer putnika koji dolaze avionom od Zračne luke Ljubljana, Venecija, Trst
- smještaj
- dobrodošlica organizatora

02.    ožujak 2012.

08.00 – 09.00     – registracija sudionika

09.00 – 09. 30    – pozdravni govor organizatora
- podjela priznanja „Gastro prijatelj Hrvatske“
- Gissur Gudmundsson predsjednik WACSA, Svjetske kuharske Federacije
- Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza
- pozdravne riječi sponzora
- župan Ivan Jakovčić, župan Istarske županije
- župan mr. sc. Siniša Hajdaš Dončić, župan Krapinsko – zagorske županije

Svečano otvaranje IAGI-a

09.30 – 10.30     – I dio predavanja

10.30 – 11.00    Degustacija: Autohtona kuhinja Indije
Demostracija priprave autohtonih jela iz područja Benaresa (Varanese)  država Utar Prades
-promotor  restoran Maharadja

11.00 – 12.00    II dio predavanja
DUKAT d.d. Zagreb; Sir u gastronomiji
Edukacijska radionica i degustacija sireva
Gostuju francuski gastronomi iz tvrtke Lactalis
12.00 – 14.00    Stanka za ručak

14.00 – 15.00    – III dio predavanja

15.0    – 15.30    Degustacija: Autohtona kuhinja Bosne i Hercegovine
Demostracija priprave starobosanskih tradicionalnih slastica
-    promotor  Moreno De Bartolli Sarajevo

15.30 – 16.30    IV dio predavanja

16.30 – 17.00    Degustacija: Hrvatska vinoteka – Enološka radionica
Priča o hrvatskim vinima – promotor Agrokor vina d.o.o.

Susret s hrvatskim proizvođačima
Degustacije hrvatskih proizvoda na štandovima

20.00 sati     Tematska gastro večera:
Predstavljamo svijetu hrvatsku županiju…
Večer gastronomije Krapinsko – zagorske županije
Uvodna riječ: mr. sc. Siniša Hajdaš Dončić, župan Krapinsko – zagorske županije
Sudjeluje 6 najeminentnijih kuhara iz Krapinsko-zagorske županije u pripravi autohtonih hrvatskih jela iz Hrvatskog Zagorja uz domaću zagorsku glazbu – tamburaše

Večera
-    sir s vrhnjem
-    zagorska juha
-    buncek s ječmenom kašom
-    lazanje s puretinom
-    meso iz banjice
-    grofovski odrezak
-    zagorske rolice
-    purica s mlincima
-    stubička pisanica
-     pureća rolada ovijena slaninom punjena nadjevom od kruha i kestena, umak od hrena
-    češnjovke
-    zagorske krvavice sa zeljem
-    zlevanka
-    zagorski štrukli

03.    ožujak 2012.

09.00 – 10.00     – I dio predavanja

10.00 – 10.30    Degustacija: Autohtona kuhinja Češke
Demostracija priprave čeških autohtonih jela

10.30 – 11.30    II dio predavanja

11.30 – 12.00    Degustacija: Autohtona jela Istre
Istarski pršut i istarski boškarin
-promotor Milan Antolović, Pula

12.00 – 13.30     Stanka za ručak

13.30 – 19.00    Izlet po Istri
Organizator Turistička zajednica Istarske županije

20.00 sati    Tematska gastro večera:
Predstavljamo svijetu hrvatsku županiju…
Večer gastronomije istarske županije
Uvodna riječ: Ivan Jakovčić, župan Istarske županije

Večera:
Sudjeluje 16 najeminentnijih istarskih kuhara u pripravi autohtonih istarskih jela s promocijom istarskog agroturizma uz prigodan folklorni, glazbeni program

-    Istarski pršut na stalku
-    žlombrt i kobasice
-    filet od boškarina u maslinovom ulju
-    brežola
-    Sir sa tartufima
-    Ovčji istarski sir
-    Kozji sir
-    Kravlja skuta
-    Kozja skuta
-    Salata od hobotnice
-    Salata od folpi
-    Sardele na savor
-    Marinirane orade u Malvaziji
-    Salata od kvarnerske rakovice

04.    ožujak 2012.
odlazak gostiju
transfer putnika koji odlaze avionom do Zračne luke Ljubljana

Organizator zadržava pravo izmjena programa

 


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

zlatni grozd - 104

Autor: ZORAN HERMAN


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

b01 - paolo sverko 03

Autor: PAOLO ŠVERKO


Desert

C01 - Rozalija Neralić - 05

Autor: ROZALIJA NERALIĆ