GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

2. KOLO HRVATSKOG KUHARSKOG KUPA ODRŽAT ĆE SE U BJELOVARU

Natjecanjem 2. kola “Slatka nit”, 12. i 13. ožujka u restoranu Šljukin gon u Bjelovaru nastavit će se deseto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa, festivala u cjelinu povezanih pet kulinarskih manifestacija koje se na zadane teme održavaju diljem Hrvatske. Natjecanje će organizirati Udruga kuhara grada Bjelovara.

U prvoj polovici 2015. godine uz natjecanje u Bjelovaru učekuje se se još 2 natjecanja na kojima će se kuhari boriti za veliku kristalnu kuhaču. Treće kolo održat će se u Termama Jezerčica 26. i 27. ožujka (datum je podložan promjeni) te u Vinkovcima 16. i 17. travnja, dok nas završnica očekuje krajem rujna u Zagrebu.
Na svakom natjecanju zadatak sudionika je pripremiti svečanu hladnu platu, toplo glavno jelo i desert na zadanu temu, odnosno namirnice. Natjecatelji su kuhari iz cijele Hrvatske, a svakom može pomagati i po jedan pomoćnik.

Na predstojećem natjecanju, sudionici će imati zadatak pripremiti predjelo od kunića  i svježeg kravljeg sira, glavno jelo od veprovine, dok će u desertu morati koristiti kruške orah i med. Njihove delicije imati će priliku kušati gosti na večeri u petak, 13. ožujka kada će se proglasiti i najbolji natjecatelji.

Materijale za 2. kolo Hrvatskog kuharskog kupa preuzmite na slijedećim linkovima:

 Propozicije – Slatka nit
Prijavnica – Slatka nit
Udruga kuhara grada Bjelovara pobrinula se da i slastičari iz Hrvatske i okolnih zemalja dobe priliku pokazati i više od samog deserta, te će uz Slatku nit organizirati i Međunarodni kup slastičara i amatera slastičara.  Organizator predviđa natjecanje sa 30–tak slastičarskih ekipa iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije. Pravo natjecanja imaju svi slastičari bez obzira na članstvo u pojedinim slastičarskim savezima  i amateri slastičari. Natječe se ekipa koja se sastoji od najviše 2 člana, a može imati i samo jednog člana. Dvočlana ekipa sastoji se od voditelja tima i pomoćnika a tema natjecanja je: Svečana torta na temu „SVEČANA USKRŠNJA TORTA “.

Dodatne informacije kao i prijavu pronađite u slijedećim linkovima:

propozicije – Međunarodni kup slastičara
prijavnica - Međunarodni kup slastičara 

 

U nastavku pročitajte i poziv predsjednika Udruge grada Bjelovara, Božidara Miodragovića:

Poštovani  prijetelji kuhari i slastičari,

Hrvatska – koju mnogi s pravom nazivaju jednim od najljepših europskih, „gastronomskih vrtova“ odavno je postala značajan čimbenik bogate europske (i svjetske) kulinarske tradicije, njegujući svoju prepoznatljivost, autohtonost, raznolikost i bogatstvo dobrih okusa. Hrvatski čovjek, gdje god živio, uvijek ima u svojim mislima i srcu, svoju domovinu i zamamni miris tople, domaće kuhinje, ognjišta s kojim je neraskidivo vezan. To nije poetiziranje. U kulinarskoj tradiciji je najpresudnija moć prirode koja određuje njezine mirise, okuse, idiličnost žitnog polja, ljepotu i bogatstvo domaćeg stola. Najvrjedniji dio tradicije je u tome da ona temeljito brine i o već zaboravljenim kulinarskim okusima otimajući ih zaboravu, a gastronomi su njeni najbolji prijatelji i promicatelji. Hrvati svoju zemlju ponosno zovu Lijepa naša (to je ujedno i naslov nacionalne himne), a na ove istinske ljepote nadovezuju se gostoljubljivost, druželjubljivost i otvorenost hrvatskih ljudi. Kako ovu ljepotu podijeliti s članovima velike gastronomske obitelji Europe i svijeta? Odgovor je sažet u davnoj i velikoj želji hrvatskih gastronoma da i Vi osobno, kao gost i sudionik, zakoračite u ovaj naš, mali „gastronomski raj“ u županiju Bjelovarsko Bilogorsku i grad Bjelovar , te da dođete u jedan čarobni dio Hrvatske.

Županija Bjelovarsko Bilogorska i grad Bjelovar po treći puta ima čast biti domaćinom jednog ovako velikog takmičenja kuhara iz cijele Hrvatske pod nazivom „SLATKA NIT“ Bjelovarsko Bilogorske županije i grada Bjelovara,
II Međunarodni Kup kuhara Bjelovarsko – bilogorske županije

Cilj natjecanja je unaprjeđenje struke i edukacija mladih kuhara , kao i implementacija novih trendova i suvremenih tehnika,ali i predstavljanje regija,gastronomskih običaja i dostignuća regija i gradova iz kojih dolaze.
Natjecanje će na jednom mjestu okupiti veći broj kuhara iz regije Bosna i Hercegovina, Crna gora,Srbija , Makedonija i cijele Hrvatske.

Svojim prošlogodišnjim dolaskom pružili ste nam i priliku i zadovoljstvo da Vam pokažemo dio našeg gastronomskog blaga, te da putem stručnih predavanja pridonesemo da glavna tema ovog skupa bude dovoljno intrigantna, aktualna i poticajna, kako bismo se priključili zajedničkim naporima intenziviranja stručne i praktične misli o značaju i ulozi tradicionalne gastronomske baštine u suvremenom svjetskom turističkom sektoru naše Županije Bjelovarsko Bilogorske i grada Bjelovara te da nam na manifestaciji „SLATKA NIT“ ispričate i svoju priču (i iskustvo) o gastronomskoj ljepoti svojeg ognjišta, svoje županije i grada i još jednom pokažete da gastronomija spaja ljude.

Božidar Miodragović


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

a01 - frane soza 03

Autor: FRANE SOŽA


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

b01 - paolo sverko 03

Autor: PAOLO ŠVERKO


Desert

C02 - Snjezana Blažičko - 04

Autor: SNJEŽANA BLAŽIČKO