GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Anđelko Levanić i Zlatko Novak otputovali na natjecanja u Italiju

U srijedu, 16. listopada, konferencijom za predstavnike medija ispratili smo Zlatka Novaka i Anđelka Levanića na individualna kulinarska  natjecanja u Italiju. Prilika za odlazak na Global Chefs Challenge i Hans Bueschkens Junior Chefs Challenge pruži se kuharu jednom u životu. Privilegija da predstavljaju Hrvatsku na WACS-ovim prestižnim natjecanjima pripala je Anđelku Levaniću iz varaždinskog hotela Turist, državnom kuharskom prvaku za 2011. godinu te mladom kuharu iz varaždinskog kraja Zlatku Novaku, državnom kuharskom prvaku za 2012. godinu, koji radi u Njemačkom restoranu Gasthof in der Au u Starnbergu. Nakon što su objavljene propozicije natjecanja, varaždinski su kuhari naporno trenirali kako bi u Milanu u Italiji  od 18. do 23. listopada pokušali pobijediti u konkurenciji od 14 kuhara iz isto toliko zemalja iz južne Europe. Uz predsjednika HKS-a Damira Crlenog i izbornika Marinko Jurešić, treninzima su prisustvovali i eminentni hrvatski kuhari, članovi sekcije ocjenjivača HKS-a koji su svojim sugestijama doprinijeli kvaliteti jela i minimizirali mogućnost donošenja negativnih bodova na natjecanju. Samo prvo mjesto ih može odvesti na završnicu natjecanja u Norvešku slijedeće godine u sklopu svjetskog kuharskog kongresa.

Global Chefs Challenge i Hans Bueschkens Junior Chefs Challenge

Global Chefs Challenge je WACS-ovo (WACS je svjetsko udruženje kuharskih saveza) međunarodno natjecanje koje se svake dvije godine odvija u sklopu WACS-ovog svjetskog kuharskog kongresa. Unatrag 6 godina, kreirano je i natjecanje za kuhare do 25 godina (Hans Bueschkens Junior Chefs Challenge), a Hrvatska po prvi puta sudjeluje sa dva državna prvaka na individualnim natjecanjima. Odmah nakon svakog kongresa, u zemlji domaćinu, ovog puta u Norveškoj 2014. godine, održat će se veliko finale ovog prestižnog natjecanja u kuharstvu. Ove se godine pak odvijaju kvalifikacije za to veliko finale. Po jedan kuhar iz svake zemlje članice WACS-a dobiva priliku predstaviti sebe i svoju zemlju te pokazati svoje kuharsko umijeće.

Kako Hrvatska pripada (po podjeli WACS-a) u Južnu Europu, Anđelko Levanić i Zlatko Novak će sudjelovati u polufinalnoj skupini u Italiji zajedno sa predstavnicima Bugarske, Cipra, Francuske, Italije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Portugala, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Španjolske i Turske. No samo najbolji ima priliku sudjelovati u velikom finalu na kojem nastupa ukupno samo 7 kuhara, pobjednici svih WACS-ovih regija (Amerika, Afrika, Azija, Regija Pacifik, Sjeverna, Srednja i Južna Europa).

Svrha tog natjecanja je prvenstveno promocija vrhunskog kulinarstva širom svijeta. Njime se želi skrenuti međunarodna pažnja na kulinarsku profesiju i važnost nacionalnih kuharskih saveza, a ujedno se dobiva i najbolji svjetski kuhar koji tako postaje i svjetski kulinarski promotor.

Kriteriji natjecanja su vrlo strogi. Da bi kuhar pobijedio na natjecanju mora paziti na svaki pa i najmanji detalj prilikom pripreme ali i u konačnici, pripremljenom jelu. Suci će gledati na svaku sitnicu, od pripreme radne površine, osobne prezentacije kuhara, organizacijskih sposobnosti, higijenskih navika, iskoristivosti namirnica do načina pripreme i tehničkih vještina. A tek onda dolazimo do gotovog tanjura i pripremljenog jela kad će suci ocijeniti vizualnu privlačnost jela, kompoziciju, koloristiku, čistoću rada, ujednačenost svih tanjura a zatim i sklad okusa, temperaturu, teksturu, nutricionizam jela itd. Svaki potez kuhara je pod povećalom, svaki bod je bitan.

WACS-ov kulinarski savjet zadao je propozicije ovog natjecanja, pa tako i namirnice za pripremu menija od tri slijeda pripremljenog za 4 osoba u roku od 4 sata. Nakon 3 sata natjecatelj će svakih 30 minuta predstaviti svoje jelo sucima.

Zadane namirnice:

Predjelo:
Hladno ili toplo predjelo mora sadržavati garnituru od Halibuta, Lososa i škampa

Glavno jelo:
Zadana namirnica je Kobe govedina. Jelo se mora sastojati i od škroba i prigodnog povrća ili salate u modernoj prezentaciji.

Desert:
Potrebno je koristiti čokoladu, mango i čaj


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

zlatni grozd - 099

Autor: ROZALIJA NERALIĆ


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

zlatni grozd - 113

Autor: MARKO JOVANOVIĆ


Desert

zlatni grozd - 123

Autor: SNJEŽANA BLAŽIČKO