GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Hrvatski džemovi predstavljeni u Azerbajdžanu

Udruga kuhara i slastičara Bilogore sudjelovala je 26. i 27.08.2017.  na V. Internacionalnom džem festivalu u Gabali, u Azerbajdžanu predstavljajući Hrvatsku džemovima proizvedenima na Bilogori.  Džemovi su bili izloženi na prezentacijskom stolu  te ocjenjeni od strane sudaca iz Azerbajdžanske nacionalnog kulinarskog saveza. Natjecali smo se sa džemovima iz 25 zemalja svijeta dok je Azerbajdžan imao  44 predstavnika  iz svojih regija. Nacionalni kulinarski savez Azerbajdžana dodjelilo nam je zlato, a uručio ga je sam Thomas A. Gugler, predsjednik WORLDCHEFs organizacije, čime je potvrđeno  da Hrvatska ima iznimno kvalitetne proizvode autentičnog okusa iza kojih stoji puno truda, znanja i ljubavi.

Iz svake zemlje sudjelovala su dva predstavnika. Hrvatsku su predstavljali Erich Glavica, predsjednik Udruge kuhara i slastičara Bilogore koji je ujedno sudjelovao i kao sudac azerbajdžanskih predstavnika te tajnica udruge Ivana Grudenić. U suranji s KUD-om Palicna iz Severina osmišnjen je prezentacijski stol  i na njemu je bilo izloženo 12 vrsta džemova. Najveće zanimanje su privukli džem od marelica OPG-a Nakani zbog svoje boje, džem od aronije bez šećera(koja je u tim krajevima nepoznata)  OPG-a Mire Cug,  džem od naranče s đumbirom OPG-a Vončina zbog vrlo upečatljive arome i džem od breskve s ružmarinom OPG-a Bratković .  Zlato je dodjeljeno zbog sveobuhvatne kvalitete svih uzoraka, zbog cijelog dojma prezentacijskog stola te reakcija posjetitelja.

Drago nam je da su džemovi pripremljeni na tradicionalan način prepoznati,  baštineći dugu tradiciju spravljanja džemova na ovim prostorima  i da je vidljivo da su uvelike kvalitetniji od industrijskog proizvoda.

Azerbajdžan se ubrzano gradi i razvija te postaje sve popularnija turistička destinacija, pogotovo islamskim zemljama. Gabala je poznata po plodnoj zemlji, uzgoju i preradi mnogih kultura voća.  Puno ulažu u promociju i razvoj,  od tud i razlog za održavanje  ovog festivala ali i zbog unaprijeđenja i jačanja suradnje na polju kulinarstva,  ugostiteljstva i edukacije proizvođača.  Bitna je razmjena iskustava, proširenje znanja , kako bi zajedno postigli viši nivo ugostiteljske ponude te i ovom tradicionalnom proizvodu, često zapostavljenom, dali mjesto kakvo zaslužuje, istaknuli su.


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

a01 - frane soza 03

Autor: FRANE SOŽA


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

b02 - sladjana herman 01

Autor: SLAĐANA HERMAN


Desert

c02 - sladjana herman 09

Autor: SLAĐANA HERMAN