GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Ana-Maria Stanković i Ana Šinjori odličnim jelima do pobjede na Zlatnoj jabuci

Ana-Maria Stanković i njena pomoćnica Ana Šinjori iz Srednje Strukovne škole Vinkovci I Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije nastavile su sa pobjedama u Hrvatskom kuharskom kupu, te su i u četvrtom kolu, na Zlatnoj jabuci pobjedile u sve tri kategorije te naravno i u ukupnom poretku.

Nakon što su tri kola Hrvatskog kuharskog kupa održana u Slavonskom Brodu, Solinu i Donjoj Stubici, četvrto kolo održano je u Vinkovcima u organizaciji Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije u restoranu “Barun Trenk” pod nazivom 12. “Zlatna jabuka”, a u nazočnosti dopredsjednika Hrvatskog kuharskog saveza, a ujedno i kulinarskog promotora Podravke Dražena Đuriševića.

Hrvatski kuharski kup povezuje u cjelinu pet kulinarskih manifestacija koje se na zadane teme održavaju diljem Hrvatske, a ovo je ujedno bilo pretposljednje natjecanje ovog ciklusa te nas nakon Vinkovaca očekuje veliko finale u Zagrebu gdje će se natjecatelji boriti za veliku Kristalnu kuhaču.

Ocjenjivački sud činili su članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza: Vladimir Balent, Matija Balent i Ivica Ljubek dok smo i ove godine imali majstore artistike voća i povrća Ivana Đukića iz Osijeka, Dražena Šafera iz Orahovice i Alena Ribarića iz Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije.

Natjecatelji su pokazali stručno znanje u pripremi svečane hladne plate od kopuna i povrtne garniture, toplog glavnog jela od svinjskog buta, slanine i kukuruza šećerca, te svečani hladni desert od jabuke, maka i sira.

U ukupnom poretku na kraju prvo mjesto osvojile su: Ana-Maria Stanković i pomoćnica Ana Šinjori, drugo mjesto osvojio je Ivan Tomas i pomoćnica Marijana Premec iz restorana Fontana Crnković, Varaždin, dok je treći bio Anđelko Ledić sa pomoćnicom Radom Ledić iz Zlatnog Luga u Požegi.

- Od kopuna i povrća pripremile smo svečanu hladnu platu koja je osvojila ocjenjivački sud skladom boja, kreativnošću i naravno, skladom okusa. Za toplo glavno jelo poslužile smo dvije roladice, jedna je bila punjena gljivama, druga je bila s farsom od koprive i suhim šljivama, kao prilog poslužile smo lazanje od kukuruza, nabujak od krumpira i korabice kašicu od bundeve, sotirano povrće, te neizostavni, svjetski poznati umak demi-glace. Kao šećer na kraju, desert, koji je također svojim nezaboravnim okusom i izgledom osvojio ocjenjivački žiri. Prvi kolač bio je pripremljen biskvita od bijelog maka, bavarske kreme od jabuke i žele od jabuke, drugi kolač bio je macarons od plavog maka s pekmezom od grožđa i kremom od sira. Treći kolačić bio je pripremljen od rogača i bijelog maka s jabukama, kojeg smo ukrasili predivnom jestivom čipkom. Sva ta jela bila su zadivljujuća te su zaista osvojila srca ocjenjivačkog suda, tako da smo pobijedile u svim trima kategorijama, istaknula je Ana-Maria Stanković.

U sklopu večeri održana je aukcija torte ”Orion”, a sav prihod je išao je u svrhu educiranja mladih kuhara i slastičara.
- Svečana torta “Orion” bila je napravljena od sočnog biskvita Franđepino od maka, koji je obogaćen namazom od žira, parfe krema od jabuke, žele od naranče. Torta je bila obložena fondanom, preko torte je od fondana napravljen šokački otarak, sa uzorkom šlinge, te oslikan motiv Orion. Završni detalj na torti je bila jabuka ukrašena sa jestivim zlatom, rekla je Marija Bošnjak iz Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije.

Prigodnim riječima 12.”Zlatnu jabuku” otvorio je Igor Banovac ispred Vukovarsko-srijemske županije,dok je sve nazočne uvodno pozdravio zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Ivan Bosančić.U kulturno-umjetničkom programu nastupio je Folklorni ansambl Lisinski, te Orion Fulll Band.

Kako je večer izgledala, pogledajte u galeriji:

Kategorija A – Hladna plata
Plasman Natjecatelj Objekt Bodovi
1 Ana-Maria Stanković Srednja strukovna škola Vinkovci 77,33
2 Mihaela Vuković Srednja strukovna škola Vinkovci 70,67
3 Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Varaždin 51,67
4 Krešimir Jurić Orlić Samostalni kuhar 48,67
5 Danijel Matozan Restoran Barun Trenk, Vinkovci 42,33
6 Anđelko Ledić Zlatni lug, Požega 37,67
Kategorija B – Toplo jelo
Plasman Natjecatelj Objekt Bodovi
1 Ana-Maria Stanković Srednja strukovna škola Vinkovci 76,33
2 Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Varaždin 65,00
3 Krešimir Jurić Orlić Samostalni kuhar 57,67
4 Danijel Matozan Restoran Barun Trenk, Vinkovci 49,33
5 Anđelko Ledić Zlatni lug, Požega 45,00
Kategorija C – Desert
Plasman Natjecatelj Objekt Bodovi
1 Ana-Maria Stanković Srednja strukovna škola Vinkovci 72,67
2 Ivana Smolčić Hotel Art, Pupa d.o.o., Slavonski Brod 66,00
3 Martina Alilović Srednja strukovna škola Vinkovci 61,33
4 Valentina Bošnjak Srednja strukovna škola Vinkovci 60,67
5 Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Varaždin 54,33
6 Anđelko Ledić Zlatni lug, Požega 51,33
7 Danijel Matozan Restoran Barun Trenk, Vinkovci 34,67
Ukupni poredak
Plasman Natjecatelj Objekt Bodovi
1 Ana-Maria Stanković Srednja strukovna škola Vinkovci 226,33
2 Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Varaždin 171,00
3 Anđelko Ledić Zlatni lug, Požega 134,00
4 Danijel Matozan Restoran Barun Trenk, Vinkovci 126,33
5 Krešimir Jurić Orlić Samostalni kuhar 106,33
6 Mihaela Vuković Srednja strukovna škola Vinkovci 70,67
7 Ivana Smolčić Hotel Art, Pupa d.o.o., Slavonski Brod 66,00
8 Martina Alilović Srednja strukovna škola Vinkovci 61,33
9 Valentina Bošnjak Srednja strukovna škola Vinkovci 60,67

URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

zlatni grozd - 104

Autor: ZORAN HERMAN


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

glavno jelo 1

Autor: Željko Bešenić


Desert

C01 - Rozalija Neralić - 05

Autor: ROZALIJA NERALIĆ