GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Ana-Maria Stanković pobjedila na 1. Zlatnoj Solinki

Natjecanjem 2. kola Hrvatskog kuharskog kupa pod nazivom “Zlatna Solinka“, nastavljeno je jedanaesto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa, festivala u cjelinu povezanih pet kulinarskih manifestacija koje se na zadane teme održavaju diljem Hrvatske.

Hrvatski kuharski kup po prvi puta je održan u Solinu u organizaciji Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatskog kuharskog saveza. Želja organizatora bila je podići svijest o ugroženosti endemske vrste pastrve Solinke pa time i naziv i tema manifestacije. Ova mekousna pastrva živi u rijekama Jadru, Žrnovnici i Vrljici, a namjera je podići svijest kako tu endemsku riblju vrstu ugrožavaju onečišćenje okoliša, industrijalizacija i urbanizacija slijevnog područja, prometnice, kamenolomi, industrija, kanalizacija i prelov. Iako je u propozicijama natjecanja navedena pastrva, ova endemska vrsta nije korištena već uzgojena pastrva na koju smo svi navikli.

Ova dvodnevna manifestacija započela je u četvrtak, 03. ožujka kratkim obilaskom grada Solina, Salone I Klisa te nastavljena u restoranu Gašpić gdje su natjecatelji pripremali tri slijeda za svečanu večeru koja se održala slijedećeg dana. Natjecatelji su imali zadatak pripremiti svečanu hladnu platu od humusa, svježeg sira i piletine, glavna jela od pastrve, povrća i kukuruzne krupice te deserte od suhih smokva, čokolade i orašastih plodova. Radove natjecatelja ocijenili su eminentni kuhari, članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a Damir Crleni, Branko Žufika i Vladimir Balent koji su osobitu pažnju posvetiti vanjskom izgledu, sastavu i naravno, okusu jela.

Kao i u prvom kolu pobjedu je odnijela mlada kuharica iz Vinkovaca, Ana Maria Stanković sa pomoćnicom Anom Šinjori predstavljajući Srednju strukovnu školu Vinkovci I Udrugu kuhara Vukovarsko srijemske županije. Drugo mjesto pripalo je Dini Bebiću iz Dogus Marina Hoteli, D-Resort iz Šibenika dok se na treće mjesto plasirao Ivan Tomas iz restorana Fontana Crnković iz Varaždina. Ana-Maria pripremila je najbolju hladnu platu I glavno jelo dok je u pripremi deserta prvo mjesto prepustila Dini Bebiću. Za svoje kulinarsko umijeće nagrađena je bogatim sponzorskim I novčanim nagradama koje su joj zajedničkim snagama uručili gradonačelnik Solina Blaženko Boban, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni, kulinarski promotor Podravke Dražen Đurišević i Maja Muskatelo ispred Turističke zajednice grada Solina.

Zanimljiv kulinarski dan upotpunjen je kuharskom radionicom za djecu dječjeg vrtića Sunčica iz Solina koji su pod paskom slastičarke Maše Zelena iz slastičarnice Congo iz Splita izrađivali mini kiflice i slasne keksiće. Djeca su se divila i artističkom umijeću Ivana Ursića i Mate Đuzela koji su izradili aranžman od voća I povrća, a za mališane su izradili zdrave voćne ražnjiće.

Zaslužni što je jedno od natjecanja Hrvatskog kuharskog kupa ove sezone upravo održano i u Solinu svakako su Udruga kuhara Splitsko Dalmatinske županije na čelu s predsjednikom Ante Ojdanićom, a organizaciji su pomogli grad Solin, Turistička zajednica grada Solina, Podravka, Dukat, Restoran Gašpić, Sana delikatese, Stanić, Dick noževi, Nadalina i hotel Cornaro.

 

Rezultati natjecanja:

Kategorija A – Hladna plata

Plasman

Natjecatelj Objekt

Bodovi

1

Ana-Maria Stanković Srednja Strukovna škola Vinkovci

71,67

2

Dino Bebić Dogus Marina Hoteli, D-Resort Šibenik

69,67

3

Goran Marović Hotel Cornaro, Split

57,00

4

Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Varaždin

54,00

5

Anđelko Ledić Zlatni lug, Požega

52,67

6

Milan Žufika Pivnica Kraluš, Koprivnica

51,00

Kategorija B – Toplo jelo

Plasman

Natjecatelj Objekt

Bodovi

1

Ana-Maria Stanković Srednja Strukovna škola Vinkovci

77,33

2

Dino Bebić Dogus Marina Hoteli, D-Resort Šibenik

71,33

3

Anđelko Ledić Zlatni lug, Požega

67,33

4

Milan Žufika Pivnica Kraluš, Koprivnica

58,67

5

Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Varaždin

58,00

6

Boško Kovačev Restoran Gašpić, Solin

53,67

7

Goran Marović Hotel Cornaro, Split

51,00

Kategorija C – Desert

Plasman

Natjecatelj Objekt

Bodovi

1

Dino Bebić Dogus Marina Hoteli, D-Resort Šibenik

66,33

2

Ana-Maria Stanković Srednja Strukovna škola Vinkovci

65,33

3

Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Varaždin

58,00

4

Goran Marović Hotel Cornaro, Split

53,33

5

Milan Žufika Pivnica Kraluš, Koprivnica

50,67

6

Anđelko Ledić Zlatni lug, Požega

49,67

7

Boško Kovačev Restoran Gašpić, Solin

49,00

Ukupni poredak

Plasman

Natjecatelj Objekt

Bodovi

1

Ana-Maria Stanković Srednja Strukovna škola Vinkovci

214,33

2

Dino Bebić Dogus Marina Hoteli, D-Resort Šibenik

207,33

3

Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Varaždin

170,00

4

Anđelko Ledić Zlatni lug, Požega

169,67

5

Goran Marović Hotel Cornaro, Split

161,33

6

Milan Žufika Pivnica Kraluš, Koprivnica

160,33

7

Boško Kovačev Restoran Gašpić, Solin

102,67

Hrvatski kuharski kup utemeljen je 2005. godine kao festival u cjelinu povezanih 5 kulinarskih natjecanja koja se na razne zadane teme održavaju diljem Hrvatske. Osim svekolike afirmacije kuhara i struke te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, cilj mu je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude. Posebna je pak zadaća ovih natjecanja kreativan i konkretan doprinos oblikovanju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, a time i unapređenje sadržajnosti i atraktivnosti njene cjelokupne turističke ponude.

 

 


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

zlatni grozd - 104

Autor: ZORAN HERMAN


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

b02 - sladjana herman 01

Autor: SLAĐANA HERMAN


Desert

C03 - Marko Jovanović - 03

Autor: MARKO JOVANOVIĆ