GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Ana Marija Galanto s Krka i učenica Valentina Kuveždić iz Vinkovaca rade najbolje slastice

Udruga kuhara grada Orahovice definitivno je nadmašila samu sebe. Slastičari iz cijele Hrvatske i Bosne Hercegovine, ocjenjivački sud sačinjen od vrhunskih majstora kuhinje iz Slovenije i BIH, prepuni slatinski restoran Giovanni, slastice na visokoj međunarodnoj razini. Sve ovo samo je dio rezimea sjajne manifestacije 4. Međunarodnog natjecanja u pripremanju slastica Zlatni Orah održanom u Slatini:

-Što reći, teško je sada pronaći riječi, ali prije svega moram reći da sam ponosan na sve nas koji smo uložili ogroman trud u organizaciji i od srca zahvalan svima koji su na bilo koji način pomogli da ovo natjecanje bude na ovako visokom nivou. Hvala svim sudionicima, profesionalcima i učenicima strukovnih škole te njihovim mentorima, a evo nadam se a su oni imali svoje zadovoljstvo u cijeloj ovoj priči. Hvala stručnom ocjenjivačkom povjerenstvu i moram reći da je doista riječ o najboljim majstorima kuhinje cijele naše državne regije. – rekao je predsjednik Udruge kuhara grada Orahovice Dražen Šafar. Suorganizator manifestacije bili su Grad Slatina i Turistička zajednica grada u ime kojih se na otvaranju obratio gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić te zahvalio udruzi kuhara što je Zlatni Orah doveo u Slatinu i naglasio da raširenih ruku čeka idući 5. Zlatni orah u svome gradu. U ime stručnog ocjenjivačkog povjerenstva obratila se predsjednica istog, slovenski masterchef Alma Rekič:
-Meni je velika čast i zadovoljstvo biti ovdje s ovim predivnim ljudima i uvijek se rado odazovem pozivu. Ovo što Dražen i njegova ekipa rade rijetko se gdje može vidjeti i svaka im čast na tome. Što se tiče slastica koje smo kušali i ocijenili, moram priznati da sam ugodno iznenađena i čestitam svima, a posebno moram pohvaliti mlade učenike slastičare koji su restoranske kolače pripremili na jako dobar način i nadam se da smo mi barem malo svojim savjetima pomogli.- rekla je Rekič nakon koje se obratio i čestitao svima, njen kolega iz povjerenstva, predsjednik Udruženja kuhara BIH i član Svjetske kuharske organizacije WACS Nermin Hodžić:
-Dugogodišnji smo prijatelji s orahovačkim kuharima i počašćeni smo svakim dolaskom na njihove manifestacije. Organizacija je doista odrađena do savršenstva, a velika pohvala ide i sudionicima od onih mladih do profesionalaca koji su pokazali da ova regija ima sigurnu gastronomsku budućnost. – rekao je između ostalog Hodžić.

Zlatni pokrovitelj bila je Podravka Koprivnica, a stručni HKS u ime kojeg se obratio voditelj ureda Aleksandar Vucković. Zamjenik župana VPŽ Mario Klement kao predstavnik glavnog pokrovitelja i jedan od domaćina naglasio je kako je Udruga kuhara jedan od najvećih promotora Županije već dugi niz godina. I onda je krenuo središnji dio priče. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo Alma Rekič, Nermin Hodžić i Ružica Šošić donijeli su svoj sud. Od 13 svečanih torti s glavnom temom ”orah” najboljom su ocijenili onu Ana Marije Galanto s Krka, drugo mjesto pripalo je Dajani Bošnjak iz Osijeka, dok se broncom okitila Amira Jusufović iz Sarajeva (BIH):
-Za Zlatni orah sam sasvim slučajno čula i odlučila doći. Ovo je bilo moje prvo veliko natjecanje i kada sam sve ovo doživjela mogu reći da sam presretna, a posebno moram čestitati organizatoru jer sve je bilo na vrhunskom nivou. Svojoj torti sam dala naglasak na okusu, odradila sam najbolje što sam mogla i nisam očekivala nikakvu nagradu jer najveća nagrada je zapravo biti ovdje. Presretna sam i ovo mi je veliki motiv za dalje. – rekla je pobjednica Ana-Marija Galanto. U kategoriji učenika slastičara koji su pripremili restoranski kolač također s glavnom temom ”orah”, a uratke ocjenjivali Alma Rekič, Nermin Hodžić i Sandra Jadek, slavila je Valentina Kuveždić iz Srednje strukovne škole Vinkovci, drugo mjesto pripalo je učenici iste škole Mariji Dančo, dok je broncu oko vrata stavila učenica Srednje škole Isidora Kršnjavog Našice Dolores Baričević:
-Ovo je prije svega veliko iskustvo za mene, čuti mišljenje ovako velikih ljudi iz svijeta kuharstva jer neprocjenjivo. Prvo mjesto nisam očekivala, ali eto sada mojoj sreći nema kraja. – rekla je pobjednica. Valentina Točku na ”ii” cijeloj večeri dali su restorani iz cijele Slavonije koji su nazočne počastili prepoznatljivim delicijama svoga kraja, a večer su svojih nastupima uljepšali TS Fantasia iz Slatine te trbušne plesačice studija Osceo Dalal iz Osijeka. Zlatni orah još se jednom potvrdio kao istinski zaštitni znak Virovitičko-podravske županije i manifestacija kakvom se malo tko u Hrvatskoj može podičiti.

Tekst napisao: Vladimir Grgurić

Rezultati:

Natjecanje Zlatni orah, Slatina, 06.04.2019.

 

Ukupni poredak, kategorija: učenici – desert

Plasman

Natjecatelj  

Bodovi

1

Valentina Kuveždić Srednja strukovna škola Vinkovci, Vinkovci

71,00

2

Marija Dančo Srednja strukovna škola Vinkovci, Vinkovci

67,00

3

Dolores Baričević Srednja škola Isidora Kršnjavoga, Našice

62,00

4

Brigita Tutenov Industrjsko-obrtnička škola Slatina

52,00

5

Jelena Drakšić Strukovna škola Virovitica

50,33

6

Nikolina Batarilović Srednja strukovna škola Vinkovci, Vinkovci

46,67

 

Natjecanje Zlatni orah, Slatina, 06.04.2019.

       

Ukupni poredak, kategorija: profesionalci – torte

Plasman

Natjecatelj  

Bodovi

1

Ana Marija Galanto Kavana Beleca

73,67

2

Dajana Bošnjak Slatka kuća

69,33

3

Amira Jusufović Le Pont i Udruga kuhara BiH

64,00

4

Jelena Pavlić Tortica j.d.o.o.

57,67

5

Matija Nekić Cukerija, obrt za izradu slastica

56,67

6

Ivana Grudenić Gastro j.d.o.o.

55,00

7

Sanja Škrinjar Slatki san, obrt za proizvodnju slastica

52,00

8

Suzana Fuks Sandrini kolači

52,00

9

Antonio Bukvić Juice box, Zagreb

50,33

10

Tomislav Sabolić Chef.hr

48,67

11

Sanela Bubaš Sandrini kolači

47,00

12

Željka Farkuš Restoran Višnjica

43,33

13

Alenka Butorac Šapica d.o.o.

36,67

 

 

 

 


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

a03 - zeljko kukucka 03

Autor: ŽELJKO KUKUČKA


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

B02 - Marko Jovanović - 02

Autor: MARKO JOVANOVIĆ


Desert

zlatni grozd - 124

Autor: PREDRAG GALJEVSKI