GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Ana-Marija Stanković uvjerljiva i u Solinu

Natjecanjem 3. kola Hrvatskog kuharskog kupa pod nazivom “Zlatna Solinka”, nastavljeno je dvanaesto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa, festivala u cjelinu povezanih pet kulinarskih manifestacija koje se na zadane teme održavaju diljem Hrvatske.

Hrvatski kuharski kup po drugi je puta održan u Solinu u organizaciji Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatskog kuharskog saveza. Jedna od želja organizatora bila je podići svijest o ugroženosti endemske vrste pastrve Solinke pa time i naziv i tema manifestacije. Ova mekousna pastrva živi u rijekama Jadru, Žrnovnici i Vrljici, a namjera je podići svijest kako tu endemsku riblju vrstu ugrožavaju onečišćenje okoliša, industrijalizacija i urbanizacija slijevnog područja, prometnice, kamenolomi, industrija, kanalizacija i prelov. Iako je u propozicijama natjecanja navedena pastrva, ova endemska vrsta nije korištena već uzgojena pastrva na koju smo svi navikli.

Ova dvodnevna manifestacija započela je u četvrtak, 06. travnja kratkim turističkim obilaskom grada Solina, Splita i stadiona Poljud te nastavljena u restoranu Gašpić u Solinu gdje su sudionici pripremali tri slijeda za svečanu večeru koja se održala sljedećeg dana. Natjecatelji su imali zadatak pripremiti svečanu hladnu platu od humusa, svježeg sira i piletine, glavna jela od pastrve, sezonskog povrća i mahunarki te deserte od čokolade, badema i prošeka. Radove natjecatelja ocijenili su članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a Miroslav Dolovčak, Ivo Ribarević i predsjednik Udruge kuahara Splitsko-dalmatinske županije, Ante Ojdanić.

Kao i u prva dva kola pobjedu je uvjerljivo odnijela mlada i talentirana kuharica iz Vinkovaca, Ana-Maria Stanković s pomoćnikom Markom Kovačevićem predstavljajući Udrugu kuhara Vukovarsko-srijemske županije i Srednju strukovnu školu Vinkovci. Drugo mjesto pripalo je Ivanu Tomasu i Dinku Tomašiću iz restorana Fontana Crnković iz Varaždina dok se na treće mjesto plasirao Dubravko Slunjski s pomoćnicom Martinom Stanić iz hotela terme Jezerčica iz Donje Stubice. Ana-Maria odnijela je pobjedu u sve tri kategorije te je za svoje kulinarsko umijeće nagrađena bogatim sponzorskim i novčanim nagradama koje su joj zajedničkim snagama uručili gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević, direktorica Turističke zajednice grada Solina Jelena Stupalo, predsjednik Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije Ante Ojdanić i kulinarski promotor Podravke Marko Peras.

Sadržajan kulinarski dan upotpunjen je kuharskom radionicom za djecu dječjeg vrtića Sunčica iz Solina koji su pod paskom slastičarke Tine Đerek iz Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije izrađivali mini kiflice i slasne keksiće. Djeca su se divila i artističkom umijeću Ivana Ursića i Ivana Đukića koji su izradili aranžman od voća i povrća, te suši majstoru Peteru Stojanovu koji je pripremao suši od pastrve.

Zaslužni što je jedno od natjecanja Hrvatskog kuharskog kupa ove sezone upravo održano u Solinu svakako su Udruga kuhara Splitsko Dalmatinske županije na čelu s predsjednikom Ante Ojdanićem, a organizaciji su pomogli grad Solin, Turistička zajednica grada Solina, Podravka, Dukat, Restoran Gašpić, Sana delikatese, Stanić, Dick noževi i Stanić d.o.o. Četvrto kolo održat će se već za dva tjedna kada će se kuhari natjecati na Zlatnoj jabuci u Vinkovcima.

 

            Rezultati natjecanja:

 

Kategorija A – Hladna plata

Plasman

Natjecatelj Objekt

Bodovi

1

Ana-Maria Stanković Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije

77,67

2

Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Varaždin

62,67

3

Dubravko Slunjski Hotel Terme Jezerčica, Donja Stubica

59,33

4

Filip Udovičić Hotel Cornaro, Split

54,33

5

Antonio Bukvić Party d.o.o., Koprivnica

49,67

6

Vehid Šaldić Restoran Korta, Fažana

42,67

       

Kategorija B – Toplo jelo

Plasman

Natjecatelj Objekt

Bodovi

1

Ana-Maria Stanković Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije

78,67

2

Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Varaždin

67,33

3

Antonio Bukvić Party d.o.o., Koprivnica

61,67

4

Dubravko Slunjski Hotel Terme Jezerčica, Donja Stubica

61,33

5

Filip Udovičić Hotel Cornaro, Split

59,00

6

Dario Špehar Hotel Plitvice, Plitvička Jezera

55,00

7

Vehid Šaldić Restoran Korta, Fažana

50,00

       

Kategorija C – Desert

Plasman

Natjecatelj Objekt

Bodovi

1

Ana-Maria Stanković Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije

77,67

2

Dubravko Slunjski Hotel Terme Jezerčica, Donja Stubica

67,00

3

Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Varaždin

64,00

4

Filip Udovičić Hotel Cornaro, Split

51,33

5

Antonio Bukvić Party d.o.o., Koprivnica

50,00

6

Vehid Šaldić Restoran Korta, Fažana

45,67

7

Dario Špehar Hotel Plitvice, Plitvička Jezera

41,33

       

Ukupni poredak

Plasman

Natjecatelj Objekt

Bodovi

1

Ana-Maria Stanković Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije

234,00

2

Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Varaždin

194,00

3

Dubravko Slunjski Hotel Terme Jezerčica, Donja Stubica

187,67

4

Filip Udovičić Hotel Cornaro, Split

164,67

5

Antonio Bukvić Party d.o.o., Koprivnica

161,33

6

Vehid Šaldić Restoran Korta, Fažana

138,33

7

Dario Špehar Hotel Plitvice, Plitvička Jezera

96,33

 

Hrvatski kuharski kup utemeljen je 2005. godine kao festival u cjelinu povezanih 5 kulinarskih natjecanja  koja se na razne zadane teme održavaju diljem Hrvatske. Osim svekolike afirmacije kuhara i struke te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, cilj mu je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude. Posebna je pak zadaća ovih natjecanja kreativan i konkretan doprinos oblikovanju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, a time i unapređenje sadržajnosti i atraktivnosti njene cjelokupne turističke ponude.

 


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

zlatni grozd - 099

Autor: ROZALIJA NERALIĆ


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

zlatni grozd - 114

Autor: ROZALIJA NERALIĆ


Desert

c02 - sladjana herman 09

Autor: SLAĐANA HERMAN