GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Ante Ojdanić pobjednik je desete jubilarne Zlatne dunje

U petak, 07. studenog, natjecanjem 1. kola “Zlatna dunja”, u Kutini je započelo jubilarno deseto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa, festivala u cjelinu povezanih pet kulinarskih manifestacija koje se na zadane teme održavaju diljem Hrvatske.

Hrvatski kuharski kup utemeljen je 2005. godine kao festival u cjelinu povezanih 5 kulinarskih natjecanja  koja se na razne zadane teme održavaju diljem Hrvatske. Do kraja 2014. te u prvoj polovici 2015. godine održati će se još četiri natjecanja u različitim hrvatskim gradovima. Na svakom natjecanju zadatak sudionika je pripremiti svečanu hladnu platu, toplo glavno jelo i desert na zadanu temu, odnosno namirnice.
Osim svekolike afirmacije kuhara i struke te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, cilj mu je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude. Posebna je pak zadaća ovih natjecanja kreativan i konkretan doprinos oblikovanju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, a time i unapređenje sadržajnosti i atraktivnosti njene cjelokupne turističke ponude.

Natjecanje 1. kola održalo se u organizaciji Udruge kuhara i Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije, a na njemu su sudionici pripremali svečane hladne plate od pilećeg filea i Dukat sira,  toplo glavno jelo s prilogom od svinjskog karea i gljiva, a slastičarko umijeće pokazali su u pripremi deserta dunje, grožđa i Dukat svježeg sira. U svakom jelu, natjecatelji su morali koristiti i Podravkine proizvode.

Radove natjecatelja ocjenili su članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a: Miroslav Dolovčak, Branko Žufika i Nikolina Lončar koji su osobitu pažnju posvetili vanjskom izgledu, sastavu i naravno, okusu jela.

Pobjede u svim kategorijama kao i u ukupnom poretku ostvario je Ante Ojdanić uz pomoć Gorana Bradvice iz hostela Goli&Bosi iz Splita, drugoplasirana je bila Marija Bošnjak s pomoćnicom Ana-Marijom Stanković ispred Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije dok je treće mjesto pripalo Antoniu Brletiću i pomoćnici Luciji Jokić iz hotela Iadera, Falkensteiner kod Zadra.

Proglašenje najboljih i degustaciju pripremljenih jela gosti su doživjeli u sklopu svečane večere gdje su enogastronomsku ponudu pojačali članovi Udruge Sisačko moslavačke županije, gosti iz Beograda, Bjelovara, Zagreba, Siska i Donje Stubice te predstavnici Sekcije za kulinarsku i slastičarsku artistiku Hrvatskog kuharskog saveza dok se za zabavnu atmosferu pobrinuo Žiga sa svojim pratećim sastavom te voditelj Ivan Fiolić Fio. Pobjednike su proglasili Marijan Bošnjak,  predsjednik udruge kuhara Sisačko moslavačke županije, Ivor Stanivuković, direktor Turističke zajednice SMŽ i zamjenik župana SMŽ, Marin Piletić.

Zlatna dunja – Rezultati:

Kategorija A – Hladna plata

Plasman

Natjecatelj

Bodovi

1

Ante Ojdanić Design hostel Goli&Bosi, Split

73,67

2

Marija Bošnjak U.K. Vukovarsko-srijemske županije

64,00

3

Antonio Brletić Hotel & Spa IADERA Falkensteiner

59,33

4

Erich Glavica www.chef.hr

58,67

5

Anđelko Pomper Hotel Varaždin – Univerzal d.o.o., Varaždin

55,67

6

Tihomir Krijan Hotel Art, Sedis d.o.o., Slavonski Brod

54,33

Kategorija B – Toplo jelo

Plasman

Natjecatelj

Bodovi

1

Ante Ojdanić Design hostel Goli&Bosi, Split

70,67

2

Antonio Brletić Hotel & Spa IADERA Falkensteiner

67,67

3

Erich Glavica www.chef.hr

65,67

4

Tihomir Krijan Hotel Art, Sedis d.o.o., Slavonski Brod

62,67

5

Marija Bošnjak U.K. Vukovarsko-srijemske županije

61,67

6

Krešimir Jurić-Orlić Oprisavci

61,67

7

Anđelko Pomper Hotel Varaždin – Univerzal d.o.o., Varaždin

57,00

8

Marta Jukić Đakovo

57,00

Kategorija C – Desert

Plasman

Natjecatelj

Bodovi

1

Ante Ojdanić Design hostel Goli&Bosi, Split

69,33

2

Marija Bošnjak U.K. Vukovarsko-srijemske županije

65,33

3

Ksenija Sabo Srednja strukovna Å¡kola Vinkovci

60,00

4

Anđelko Pomper Hotel Varaždin – Univerzal d.o.o., Varaždin

59,67

5

Marta Jukić Đakovo

56,67

6

Antonio Brletić Hotel & Spa IADERA Falkensteiner

56,33

7

Erich Glavica www.chef.hr

56,00

8

Tihomir Krijan Hotel Art, Sedis d.o.o., Slavonski Brod

48,33

Ukupni poredak

Plasman

Natjecatelj

Bodovi

1

Ante Ojdanić Design hostel Goli&Bosi, Split

213,67

2

Marija Bošnjak U.K. Vukovarsko-srijemske županije

191,00

3

Antonio Brletić Hotel & Spa IADERA Falkensteiner

183,33

4

Erich Glavica www.chef.hr

180,33

5

Anđelko Pomper Hotel Varaždin – Univerzal d.o.o., Varaždin

172,33

6

Tihomir Krijan Hotel Art, Sedis d.o.o., Slavonski Brod

165,33

7

Marta Jukić Đakovo

113,67

8

Krešimir Jurić-Orlić Oprisavci

61,67

9

Ksenija Sabo Srednja strukovna Å¡kola Vinkovci

60,00

 

 


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

a03 - zeljko kukucka 03

Autor: ŽELJKO KUKUČKA


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

zlatni grozd - 113

Autor: MARKO JOVANOVIĆ


Desert

c01 - tomislav karamarko 03

Autor: TOMISLAV KARAMARKO