GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Bocuse d’Or Europe – povratak Hrvatske na najve─çu svjetsku gastro pozornicu

10. i 11. svibnja, Budimpe┼íta je bila doma─çin najpresti┼żnijeg svjetskog kuharskog natjecanja, Bocuse d’Or. U sklopu gastro sajma Sirha, pred 4 tisu─çe strastvenih navija─Źa u┼żivo te desecima tisu─ça drugih koji su pratili prijenos na malim ekrenima, zadarski kuhar Tomislav Karamarko i njegov pomo─çnik Klaudio Mrki─ç imali su ─Źast i odgovornost predstavljati Hrvatsku. U natjecanju je sudjelovalo 20 europskih zemalja od kojih se 11 plasiralo u veliko finale koje ─çe se odr┼żati u Francuskoj slijede─çe godine.

Tomislav Karamarko nagra─Ĺivani je hrvatski kuhar, pobjednik dr┼żavnog kuharskog prvenstva, dobitnik nagrade Hrvatske turisti─Źke zajednice za najboljeg kuhara godine, pobjednik Cro Top 10 natjecanja i osvaja─Ź prve hrvatske srebrne medalje u ekipnom natjecanju na Svjetskom kulinarskom kupu, no najve─çi ispit karijere imao je u Budimpe┼íti koja je ovih dana bila u fokusu svih svjetskih kuhara i gastro ljubitelja. Hrvatski predstavnici pripremili su jela ba┼í onako kako su i mjesecima uvje┼żbavali, mirno, stalo┼żeno, bez zaka┼ínjenja te zadovoljni svojim radom prezentirali su ih elitnom dru┼ítvu sudaca. Iako je izostao plasman u veliko finale, Tomislav je zadovoljan kako se Hrvatska predstavila na ovoj najve─çoj svjetskoj gastronomskoj pozornici jer je i sam poziv na ovo presti┼żno natjecanje ogroman uspijeh i veliko priznanje hrvatskom kulinarstvu. Uo─Źi dodjele nagrada, hrvatski su predstavnici pozvani da se pred krcatim tribinama i pred 500 akreditiranih novinara obrate svima sa nekoliko rije─Źi kao nova ─Źlanica Bocuse d’Or obitelji. Iako naviknut na veliku scenu, Tomislav Karamarko nije mogao sakriti svoje odu┼íevljenje samim natjecanjem i perfektnom organizacijom te se zahvalio na ukazanoj prilici. Samim odlaskom na natjecanje, Tomislav i Hrvatski kuharski savez dodali su jo┼í jednu zvjezdicu na hrvatsko kulinarstvo na svjetskoj gastronomskoj sceni.
Pomalo iznena─Ĺuju─çe, pobjedu je odnio doma─çin Ma─Ĺarska i njihov kuhar Tamas Szell kojemu je ovo bio ─Źetvrti nastup, dok su drugo i tre─çeplasirane bile neprikosnovena Norve┼íka i ┼ávedska. U veliko finale pro┼íle su jo┼í i Francuska, Island, Finska, Nizozemska, ┼ávicarska, Belgija, Danska i Estonija uz pobjednike ostalih kontinentalnih natjecanja iz Amerike, Azije i Australije.

Teme natjecanja su bile poznate tek nekoliko mjeseci koje je Tomislav iskoristio kako bi se maksimalno pripremio. Kuhari su imali zadatak za 5 sati i 35 minuta, bez predpripreme namirnica, pripremiti mesnu platu od buta ma─Ĺarske srne za 14 osoba te isti broj ribljeg jela od ke─Źige u kojeg se morao ukomponirati i tajni sastojak koji je┬á otkriven te ve─Źer prije natjecanja. Sa hrvatskim natjecateljima su putovali i predstavnici Hrvatskog kuharskog saveza Aleksandar Aki Vuckovi─ç i Marinko Jure┼íi─ç koji je sudjelovao u ocjenjivanju svih mesnih jela.

Kriteriji Bocuse d’Or-a su vrlo strogi i detaljni te su propzicije natjecanja ispisane na 80 stranica tehni─Źkog dokumenta. Da bi kuhar pobijedio na natjecanju mora paziti na svaki pa i najmanji detalj prilikom pripreme ali i u kona─Źnici, pripremljenom jelu. Suci su pazili na svaku sitnicu, od pripreme radne povr┼íine, osobne prezentacije kuhara, organizacijskih sposobnosti, higijenskih navika, iskoristivosti namirnica do na─Źina pripreme i raznolikosti tehni─Źkih vje┼ítina. A tek onda se gledao gotov tanjur i pripremljeno jelo te ocijenjivala vizualna privla─Źnost, kompozicija, koloristika, ─Źisto─ça rada, ujedna─Źenost svih tanjura, a zatim i sklad okusa, temperatura, tekstura, nutricionizam, pravilan omjer sastojaka itd. Svaki potez kuhara je bio pod pove─çalom, bez prava na pogre┼íku, gdje prvog i zadnjeg dijele samo nijanse.

A kako je sve izgledalo, pogledajte u galeriji:


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Vara┼żdin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

a03 - zeljko kukucka 03

Autor: ┼ŻELJKO KUKU─îKA


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

B02 - Marko Jovanovi─ç - 02

Autor: MARKO JOVANOVI─ć


Desert

desert 1

Autor: Predrag Galjevski