GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Četiri bronce i srebro za hrvatske kuharske olimpijce, Singapur najboja nacija

Od 22. do 26. Listopada održana je još jedna Kulinarska olimpijada, koja se kao najveće kulinarsko natjecanje na svijetu održava svake 4 godine u sklopu sajma IKA u Erfurtu u Njemačkoj.

Hrvatska je i ovog puta imala svoje predstavnike koji su se noćas vratili sa osvojene četiri brončane i jednom srebrnom medaljom. Najveće iznenađenje od hrvatskih predstavnika bio je najmlađi član ekspedicije, Marin Sambolek koji je sa nepunih 18 godina osvojio srebrnu medalju u kategoriji Kulinarska umjetnost. Za predstavljanje na Olimpijadi morao je osmisliti 4 različita finger food-a, i svečani menu od 5 slijedova. Uz pomoć i savjete iskusnijih kolega, Sambolek je posljednjeg dana natjecanja izložio svoje radove te za njih bio nagrađen srebrnom medaljom na veliku radost ostalih članova reprezentacije. U istoj kategoriji brončane medalje osvojili su Zoran Herman, Rozalija Neralić i Ante Ojdanić. Četvrtu broncu za Hrvatsku donio je Ivan Đukić u kategoriji „Carving uživo“ u kojoj je imao zadatak u 3 sata rada pred publikom osmislit aranžman od voća i/ili povrća.
Uz broncu, Đukić je sa svojim radom u kategoriji Kulinarska artistika zavrijedio i diplomu baš kao i njegovi kolege Zlatko Novak i Marijan Bošnjak. Sa diplomom su se vratili i Nikolina Lončar u kategoriji „Slastičarska artistika“ kojoj je samo pola boda nedostajalo do medalje te Regionalni tim Varaždinske županije za predstavljanjme hladnog stola.

Najbolji kuharski tim na svijetu je Singapur, koji posljednjih godina podiže letvicu te zadaje glavobolje nordijskim zemljama koje su u pravilu osvajala prva mjesta posljednjih 20-ak godina.
Ova kuharska olimpijada bila je najveća i najuspješnija do sad od svog prvog izdanja davne 1900. godine.
Ove godine sudjelovalo je preko 2000 kuhara i slastičara iz 59 zemalja svijeta, a njihove je radove uživo vidjelo 28000 posjetitelja. 30-ak članova ocijenjivačkog suda imali su nezahvalan zadatak ocijeniti desetke tisuća radova najboljih kuhara na svijetu. Oni su kriterije suđenja podigli tako da su se ove godine samo rijetki i uistinu savršeni radovi vrednovali zlatnim odličjem.

Više o natjecanju možete pronaći na službenoj stranici

http://www.olympiade-der-koeche.com/en.html

U galeriji pogledati kratki fotografski osvrt na natjecanje dok ćete uskoro u galeriji moći pronaći i više od 1000 radova sa Olimpijade.


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

zlatni grozd - 102

Autor: SNJEŽANA BLAŽIČKO


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

b03 - tomislav karamarko 02

Autor: TOMISLAV KARAMARKO


Desert

desert 1

Autor: Predrag Galjevski