GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Delegacija Grada Umaga i IAGI-a na prijemu kod Predsjednika Josipovića

Delegaciju organizatora, drugog po redu Svjetskog simpozija gastronomije IAGI, koji će se i ove godine održati u Umagu, u periodu od 28. veljače do 3. ožujka, u radni je posjet primio visoki pokrovitelj te manifestacije, Predsjednik Republike Hrvatske, dr. Ivo Josipović. Bila je to prilika predstaviti Predsjedniku cjelokupni projekt IAGI-a te s njime razmijeniti dosadašnja iskustva i buduće planove, koji imaju za cilj turističku prezentaciju Umaga, Istre i cijele Hrvatske, kao i razvoj gastronomije i s njom povezanih djelatnosti.

Kako su istaknuli organizatori, predsjednik kuhara Istarske županije Zoran Stanisavljević,  direktor novinsko izdavačke kuće za specijalizirane, stručne, časopise ‘’Robinson’’, Stjepan Odobašić i koordinator projekta, Slaviša Šmalc, Hrvatska, koju mnogi s pravom nazivaju jednim od najljepših europskih „gastronomskih vrtova“, odavno je postala značajan čimbenik bogate europske (i svjetske) kulinarske tradicije, njegujući svoju prepoznatljivost, autohtonost, raznolikost i bogatstvo dobrih okusa. Hrvatski čovjek, gdje god živio, uvijek ima u svojim mislima i srcu, svoju domovinu i zamamni miris tople, domaće kuhinje i ognjišta s kojim je neraskidivo vezan. U kulinarskoj tradiciji je najpresudnija moć prirode koja određuje njezine mirise, okuse, ljepotu i bogatstvo domaćeg stola. Najvrjedniji dio tradicije je u tome da ona temeljito brine i o već zaboravljenim kulinarskim okusima otimajući ih zaboravu, a gastronomi su njeni najbolji prijatelji i promicatelji. Hrvati su ponosni na svoju Zemlju, a na ove istinske ljepote nadovezuju se gostoljubljivost, druželjubljivost i otvorenost hrvatskih ljudi. IAGI je zamišljen upravo kao “mali gastronomski raj” na kojem će se te značajke podijeliti sa kolegama Europe i svijeta.

Hrvatska po drugi puta ima čast biti domaćinom jednog ovako velikog svjetskog i značajnog skupa, na kojem se očekuje preko 200 kuhara i eminentnih predavače iz dvadesetak zemalja svijeta: Islanda, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Japana, Mađarske, Turske, Italije, Slovenije, Indije, Šri Lanke, Rusije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Grčke, Bosne i Hercegovine,  Hrvatske, Srbije i Bugarske.

Predsjednik Ivo Josipović zahvalio je organizatorima IAGI-a na uloženom trudu u ovako značajnu manifestaciju, koja je već u prvoj godini realizacije Hrvatsku promovirala u velikom broju stranih država kao zemlju bogatu gastro ponudom i ponovno potvrdila gostoljubivost i srdačnost Istre i Umaga. Također, zahvalio je gradonačelniku Grada Umaga, Viliju Bassaneseu na podršci koju Grad Umag kao domaćin daje IAGI-u, kazavši da bez podrške lokalne zajednice projekti obično nemaju  uspjeha. Ujedno je i izrazio zadovoljstvo razvojem Umaga, kazavši da takav rad lokalne uprave daje garanciju da će  projekti poput IAGI-a, ali i mnogih drugih vjerojatno imati podršku i u budućnosti. Cilj koji imamo, može se postići isključivo  zajedničkim trudom i zalaganjem.

Gradonačelnik Grada Umaga, Vili Bassanese, također je izrazio zahvalu organizatorima IAGI-u te spremnost Grada Umaga na nastavak zajedničkog rada na prezentaciji Umaga i Istre. Kako je naglasio, zadovoljstvo je Umaga biti mjesto susreta majstora gastronomije iz cijeloga svijeta, tijekom kojega će se na jednom mjestu razmijeniti iskustva i vještine pripremanja autohtonih nacionalnih jela. Uvjeren je da će glavna tema ovog skupa biti dovoljno intrigantna, aktualna i poticajna te da će se veliki broj ovogodišnjih sudionika i do godine vratiti u Umag, na treći po redu IAGI.

Foto: Ured Predsjednika RH, snimio Filip Širanović, službeni fotograf


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

A01 - Rozalija Neralić - 06

Autor: Rozalija Neralić


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

glavno jelo 1

Autor: Željko Bešenić


Desert

C03 - Marko Jovanović - 03

Autor: MARKO JOVANOVIĆ