GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Hrvatska delegacija na Svjetskom kuharskom kongresu u Maleziji

Svake dvije godine, krovna svjetska kuharska organizacija Worldchefs (poznata i kao WACS) organizira kuharski kongres na kojem se okupe gotovo sve njene članice. Od 10. do 14. srpnja, u Kuala Lumpuru održao se ovogodišnji kongres na kojem su Hrvatski kuharski savez predstavljali Damir Crleni, Dražen Đurišević, Erich Glavica i Aleksandar Vucković . Uz naše predstavnike, na kongresu je sudjelovalo najveći broj kuhara do sad, predsjednika i članova rukovodstava nacionalnih kuharskih saveza iz cijelog svijeta. Ovaj značajni događaj u 90 godina bogatoj povijesti Worldchefsa pozdravio je 1053 delegata (od koji je bilo i 114 mladih kuhara) iz preko 80 različitih država. Tijekom petodnevnog događaja, delegati su imali priliku slušati i učiti od svjetski poznatih govornika, kao što su Charles Carroll, Andre Chiang i Alvin Leung, čuti o najnovijim trendovima u kulinarstvu te raspravljati o nadolazećim humanitarnim akcijama i rješenjima za smanjenje bacanja hrane u ugostiteljskim objektima. Predstavili su se i globalni planovi za Svjetski dan kuhara te niz razvojnih i edukativnih programa za mlade kuhare.

U sklopu kongresa, održavao se i prateći gastro sajam kojeg je u tri dana posjetilo preko 7000 ljudi i na kojem su se mogli vidjeti razni noviteti iz svijeta gastronomije te finale tri prestižna kulinarska natjecanja. Podsjetimo, kvalifikacije za ta tri natjecanja održana su prošle godine u Pragu kada je Hrvatskoj za jedno mjesto izbjegao nastup u finalu u Kuala Lumpuru. Pobjede su odnijeli Niall Larjala iz Finske na Global Young Chefs Challeng-u, Lim Wei Hrn iz Singapura u Global Pastry Chefs Challenge-u i Jimmi Eriksson iz Švedske u Global Chefs Challenge-u.

U sklopu kongresa, delegati su predstavili i aktivnosti iz svojih zemalja te glasali za nove kontinentalne direktore. Hrvatskoj najzanimljivije glasanje je bio izbor Domenica Maggia iz Italije koji je nadležan za 16 zemalja iz južne Europe u koju pripada i Hrvatska. Glasovalo se i za domaćinstvo kongresa za 2022. godinu. Iako je Hrvatski kuharski savez predao kandidaturu Hrvatske i Dubrovnika kao domaćina, povjerenstvo ga nije odabralo u uži izbor (prijavilo se 17 zemalja), a u tjesnoj borbi, delegati su sa samo 3 glasa razlike odabrali Ujednijene Arapske Emirate tj. Abu Dabi ispred Australije.
Slijedeći Svjetski kuharski kongres održat će se 2020. godine u St. Petersburgu u Rusiji.

 


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

zlatni grozd - 104

Autor: ZORAN HERMAN


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

glavno jelo 1

Autor: Željko Bešenić


Desert

desert 1

Autor: Predrag Galjevski