GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Hrvatska dobila nove Prvake države u kuharstvu i slastičarstvu

Zlatko Novak iz Varaždina najmlađi je pobjednik Državnog prvenstva kuhara koje se održalo devetu godinu u nizu u sklopu manifestacije Dani hrvatskog kulinarstva. Zlatko je svoje umijeće stekao u varaždinskom hotelu Turist, a trenutno je na privremenom radu u Njemačkoj.

Drugo mjesto osvojila je Slađana Herman, kuharica restorana Herman na graničnom prijelazu Goričan. Trećeplasirani kuhar je Damnjan Draganić iz Falkensteiner hotela Therapia u Crikvenici.

Za ukupni poredak Državnog prvenstva zbrajali su se bodovi iz tri kategorije, a u sve tri se odvažilo natjecati 9 kuhara koji su u tri dana natjecanja pripremili osam različitih vrsta jela. U kategoriji hladnog jela pripremali su osam porcija po četiri vrste malih zalogaja, a radili su i kreativnu hladnu platu s tri različita predjela. Također, kuhali su i dva glavna jela, brancin i kunić s prilozima. Za meni su temu i paket s namirnicama kuhari dobili na samom natjecanju te su u narednih dva sata morali osmisliti četiri slijeda jela koje su na koncu i pripremili po vlastitim receptima.

Uz kuhare koji su se borili za titulu Prvaka, natjecalo se još njih 33 koji su svoje kulinarsko umijeće pokazali natječući se u osam različitih kategorija namijenjenih kuharima a la carte restorana, ali i bolničkih kuhinja te vrtića, škola ili studentskih menzi. Također, nekoliko ih se dokazalo u izradi stolnog aranžmana od voća i povrća te skulpture od jestivih namirnica.

Podsjećamo, tijekom Dana hrvatskog kulinarstva koji su se od 30. studenog do 5. prosinca održavali u Hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama, održan je i Kamelija kup, ekipno natjecanje učenika. Najbolji su bili đaci Srednje strukovne škole Vinkovci.

Također, u sklopu manifestacije održano je i Držano prvenstvo slastičara na kojem je najbolja bila Rafaela Mihatović iz porečke tvrtke Riviera Adria.

Osim natjecateljskog dijela posjetitelji su sudjelovali na nekoliko kulinarskih radionica vrhunskih hrvatskih kulinarskih majstora, a sponzori Podravka i Dukat organizirali su degustacije svojih proizvoda. Veliko oduševljenje gostiju izazvala je svečana večera Zlatna Nimfa na kojoj su bila servirana autohtona jela varaždinskog kraja.


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

a01 - frane soza 03

Autor: FRANE SOŽA


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

B03 - Snježana Blažičko - 05

Autor: SNJEŽANA BLAŽIČKO


Desert

zlatni grozd - 124

Autor: PREDRAG GALJEVSKI