GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Hrvatska kulinarska reprezentacija vratila se sa dva srebra i sedam bronca

Svjetski kulinarski kup najveće je kulinarsko natjecanje na svijetu koje se održava u sklopu EXPOGAST sajma u Luksemburgu već preko 40 godina. Ove godine od 24. do 29. studenog, Luksemburg je ponovo bio mjesto susreta za preko 3000 kuhara i slastičara iz 76 različitih država. Sajam kao i kulinarska natjecanja posjetilo je preko 50000 posjetitelja, a natjecatelji su imali priliku kroz različite kategorije prepustiti se mašti i kreaciji koju možda ne mogu izraziti kroz svoj svakodnevni posao.

Svjetski kulinarski kup jedna je od najboljih platformi za predstavljanje kuhara i slastičara te njihovih vještina i znanja, a kroz te dane imaju priliku upoznati se sa posljednjim novitetima u gastro industriji i najnovijim kuharskim i slastičarskim tehnikama te steći nova znanja.

Hrvatsku je u Luksemburgu predstavljala Nacionalna kulinarska reprezentacija koju su činiti šest članova Nacionalnog tima, pet članova Regionalnog tima Varaždinske županije, deset kuhara i jedna slastičarka u individualnim kategorijama te četiri člana Catering tima s pratećem osobljem.

Nacionalini tim Hrvatske kulinarske reprezentacije predstavljao se u sljedećem sastavu:

Tomislav Karamarko Falkensteiner Hotel & Spa Iadera, Zadar
Rozalija Neralić Restoran SC “Cvjetno Naselje”, Zagreb
Šime Vučetić Hotel The Westin Zagreb
Damnjan Draganić Nidum Casual Luxury Hotel, Njemačka
Nikolina Lončar Hotel Zlatan, Koprivnica
Josip Vrsaljko Zadar Travel, Terra Travel, Zadar

Sudjelovali su u dvije obvezujuće kategorije. U prvoj kategoriji morali su u šest sati pripremiti menu od tri slijeda za 110 osoba. Druga kategorija u kojoj su nastupili je hladni stol gdje su izložili četiri različita finger food-a za šest osoba, jednu svečanu buffet platu za osam osoba, tri različita topla predjela, jedan vegetarijanski meni od tri slijeda, svečani meni u pet slijeda, slastičarsku skulpturu, četiri različita deserta te jednu slatku platu. U kategoriji hladni stol, nacionalni tim okitio se brončanom medaljom dok je u restoranskom meniju osvojio diplomu.

Individualni predstavnici u kategoriji „kulinarska kumjetnost“ izlagali su svečani menu od 5 sljedova te četiri različita fingerfooda. U toj kategoriji Hrvatska je imala nekoliko predstavnika:

Klaudio Mrkić Falkensteiner Hotel Adriana Borik d.o.o., Zadar, bronca
Marija Bošnjak Srednja strukovna škola Vinkovci, diploma
Erich Glavica Chef.hr, Koprivnica, diploma
Ana-Maria Stanković Hrvatski kuharski savez, bronca
Ante Ojdanić Udruga kuhara Splitsko-dalmatinske županije, bronca
Marko Martinac Restaurant 4 Kantuna, Zadar, bronca
Lucija Vrček Hotel Turist, Varaždin, diploma

Jedina hrvatska slastičarka, Sandra Jadek iz Orahovice, sudjelovala je u kategoriji „Slastičarska umjetnost“ u sklopu koje je izložila 4 različita deserta te slatku platu te je za svoje radove također nagrađena brončanom medaljom.

Sandra Jadek Obrt “Sandrini kolači”, bronca

Preostala tri hrvatska natjecatelja sudjelovali su u carving kategorijama. Ivan Đukić najbolje je ocijenjen te je za svoj rad nagrađen srebrnom medaljom. Medalju istog sjaja osvojio je i u kategoriji „live carving“ te se plasirao u veliko finale te tako postao jedan od 13 najboljih svjetskih carvera. Nažalost u finalu nije uspio doći i do pobjedničkog postolja.

Ivan Đukić Udruga kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije, srebro
Restoran Lipov hlad, Osijek, srebro
Dražen Šafar Udruga kuhara grada Orahovice diploma
Marijan Bošnjak Neuropsihijatrijska bolnica Dr. Ivan Barbot, Popovača diploma
diploma

Regionalni tim Varaždinske županije predstavio se u slijedećem sastavu:

Marin Sambolek Hotel Turist, Varaždin
Marin Pozder Restoran Bedem, Varaždin
Vanja Orban Restoran Miramare, Otok Sv. Nikola Valamar
Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Varaždin
Karlo Štorga Restoran Bedem, Varaždin
Amos Novak – pomoćnik Hotel Turist, Varaždin

Regionalni tim imao je sličan zadatak izlaganja kao i Nacionalni u kategoriji Hladni stol, no smanjen za nekoliko elemenata. Morali su izložiti su izložili četiri različita finger food-a za šest osoba, jednu svečanu buffet platu za osam osoba, tri različita topla predjela, svečani meni u pet slijeda, četiri različita deserta te jednu slatku platu. Uz njih je u ulozi voditelja od početka priprema bio Damir Crleni, koji je nažalost zbog poslovnih obaveza bio spriječen pratiti ih u Luksemburgu, no stoga je njihov rad na Svjetskom kulinarskom kupu nadgledao i usmjeravao predsjednik Udruge kuhara Varaždinske županije Bojan Bohorč. Za svoj nastup osvojili su brončanu medalju.

Cilj Svjetskog kulinarskog kupa je prvenstveno promocija kulinarstva i kuharske i slastičarske struke. Njime se želi skrenuti pažnja na kulinarsku profesiju i važnost nacionalnih kuharskih saveza. Održavanjem takvim natjecanja potiče se konkurentnost kuhara i slastičara te razvoj svjetskog kulinarstva. Idealno je mjesto za edukaciju kuhara i slastičara, prezentaciju noviteta u svijetu kulinarstva, razmjenu ideja i iskustva koje naši reprezentativci šire ostatkom godine, a posebice na radionicama Hrvatske kulinarske akademije koje će uslijediti krajem ove te početkom nove godine.

 


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

A02 - Marko Jovanović - 04

Autor: MARKO JOVANOVIĆ


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

zlatni grozd - 114

Autor: ROZALIJA NERALIĆ


Desert

c01 - tomislav karamarko 03

Autor: TOMISLAV KARAMARKO