GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Hrvatski kuharski savez sudjelovao na Europskom kongresu kuhara i Global Chefs Challenge-u

U razdoblju od 15. do 19. travnja, Hrvatski kuharski savez sudjelovao je na Europskom kuharskom kongresu. Kongres je ove godine održan u Sarajevu u organizaciji WACS-a – svjetske krovne udruge kuhara i Udruženja kuhara Bosne i Hercegovine. Uz kongres su održana i tri prestižna individualna kulinarska natjecanja na kojem je sudjelovao i hrvatski predstavnik, Zlatko Novak iz Varaždina.

Troje hrvatskih delegata, Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, Marinko Jurešić, izbornik hrvatske kulinarske reprezentacije i Zdenko Perčinić, član WACS-ovog odbora za humanitarna djelovanja sudjelovali su u radu kongresa, dok je Zlatko Novak sudjelovao na kvalifikacijskom natjecanju Global Chef’s Challenge te završio na petom mjestu. Na natjecanju im je bio zadatak pripremiti toplo predjelo od ribe halibuta, lososa, jakobovih kapica i wasabija, glavno jelo od telećeg karea, plećke i brizle, a slastičarsko umijeće morali su pokazati koristeći čaj i čokoladu. Uz spomenuto kuharsko, održalo se još i juniorsko kuharsko natjecanje Hans Bueschkens Challenge i slastičarsko natjecanje Global Patry Chef Challenge u kojim Hrvatska ovoga puta nije imala predstavnika. Natjecatelji su dolazili iz 15 zemalja Južne Europe, a pobjednike iz Sarajeva očekuje finalno natjecanje 2016. godine na Svjetskom kongresu kuhara koje će se održati u Grčkoj.

Na kongresu su definirane i smjernice razvoja WACS-a u narednom periodu te je istaknuta i važnost cjeloživotne edukacije, mladih kuhara, a ponajviše važnost humanitarnog djelovanja.

U sklopu kongresa, članovi Udruženja kuhara Bosne i Hercegovine oborili su i Guinnessov rekord u pripremi najvećeg jušnog jela. Za tu su priliku pripremili 4124 litara Begove čorbe koju su zatim podijelili građanstvu i raspodijelili u pučke kuhinje.  Za tu su priliku utrošili: 800 kg pilećeg mesa, 150 kg mrkve, 50 kg luka, pet kg bamije, 70 kg brašna, 15 kg peršina, 75 litara ulja, 15 kg maslaca i pet kg začina.


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

a03 - zeljko kukucka 03

Autor: ŽELJKO KUKUČKA


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

zlatni grozd - 114

Autor: ROZALIJA NERALIĆ


Desert

zlatni grozd - 124

Autor: PREDRAG GALJEVSKI