GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Hrvatski kuharski savez sudjelovao na Svjetskom kongresu kuhara

U razdoblju od 02. do 06. srpnja, Hrvatski kuharski savez sudjelovao je na Svjetskom kuharskom kongresu. U organizaciji WACS-a – svjetske krovne udruge kuhara, kongres je održan u norveÅ¡kom Stavanegeru.

Troje hrvatskih delegata, Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, Zoran Stanisavljević i Branko Čukelj, dopredsjednici HKS-a, sudjelovali su i u mnogobrojnim raspravama na razne globalne kuharske teme. Jedna od točka kongresa bila je i izbor novih kontinentalnih direktora WACS-a. Za jednu od pozicija, odnosno za kontinentalnog direktora za Južnu Europu, nominiran je bio Zoran Stanisavljević u konkurenciji sa kuharom iz Italije i Cipra. Nažalost, tajnim je glasanjem odlučeno da će te dužnosti obnašati talijanski kolega Domenico Maggi. Uz to Hrvatskoj najzanimljivije glasovanje, odlučeno je da će se slijedeći kongres održati  2018. godine u Maleziji, a da će se novi predsjednik WACS-a birati u Grčkoj 2016.
Na kongresu su definirane i smjernice razvoja WACS-a u narednom periodu te je istaknuta i važnost cjeloživotne edukacije, mladih kuhara, a ponajviše važnost humanitarnog djelovanja. Kroz WACS-ov ogranak „World chefs without borders“ te na inicijativu Damira Crlenog i slovenskog kuhara Jožefa Oselija, pokrenuti su projekti pomoći za poplavljena hrvatska područja.

U sklopu kongresa, održan je i sajam hrane i gastronomskih inovacija te završnica prestižnih individualnih kulinarskih natjecanja Global Chefs Challenge,  Hans Bueschkens Young Chefs Challenge i Global Pastry Chefs Challenge. U kvalifikacijskom dijelu tih natjecanja sudjelovali su i hrvatski državni kuharski prvaci, Anđelko Levanić i Zlatko Novak, no nisu uspjeli izboriti završnicu. Titulu su ponijeli domaći predstavnik Christopher Davidsen te u juniorskoj kategoriji Kasper Christensen iz Danske. Najbolji slastičar bio je Chen Li Che iz Tajvana.

Uz spomenuta događanja, sudionici kongresa imali su priliku i upoznati znamenitosti Stavangera, ali i sudjelovati u izradi najdužeg stola sa voćem na svijetu koji je ušao i u Guinnessovu knjiga rekorda.

 


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

hladno predjelo 1

Autor: Slađana Herman


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

B02 - Marko Jovanović - 02

Autor: MARKO JOVANOVIĆ


Desert

C03 - Marko Jovanović - 03

Autor: MARKO JOVANOVIĆ