GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Humanitarna udruga „Renato – Kuhari bez granica“

Kako bi se prezentirala javnosti svoj rad, Udruga je 29.9.2014. organizirala humanitarnu večeru u restoranu Gallo  pod pokoviteljstvom predsjednika RH dr. Ive Josipovića koji je ujedno i počasni član udruge.

Večeri su prisusutvovali poznati kuhari iz svijeta gastronomije predvođeni slavnim njemačkim kuharom Johannom Laferom, nositeljem dviju Michelinovih zvijezdica te osobe iz gospodarskog, kulturnog političkog života- izaslanik predskednika Izet Aganović, gradonačelnik Milan Bandić i njegovi gosti iz Njemačke s gradonačelnikom grada Mainza Michaelom Eblingom, ministar turizma Darko Lorencin, direktor i suvlasnik I.D. “RIVA TOURS” Selimir Ognjenović, Čedo Prodanović, Jasenka Sloković, Anica i Robert Kovač, Sandra Bagarić, Darko Domitrović te mnogi drugi.

Na večeri održalo se i svečano učlanjenje kuhara u udrugu uručenjem crnog kuharskog gumba (simbola udruge Renato)

Večera je prošla u divnoj atmosferi s dobrom hranom, lijepom pjesmom i divnim ljudima koji su podržali ovu inicijativu.
Večerom nismo samo obilježili početak rada, već smo i prikupili određena novčana sredstva za UVZ srca djeci, kazali su iz Udruge.

 

Brankova priča…

„Kada je Renato umro, na njegovu grobu sam dao svoje obečanje da ću učiniti nešto da se ovakve tragedije ne dogode drugima. Naime, moj sin Renato, je umro od puknuća srčane aorte. U bolnici sam dobio informaciju da je Renato imao urođenu srčanu manu. Bio je sportaš, živio uredno, hranio se po tablicama, nije pušio, nije pio: bio je oličenje doktorskog formata zdravog načina života.
To jutro, kada je završio na operaciji, nazvao me i rekao da se ne osjeća dobro. Bio je mjesec prosinac i osjećao se kao da će dobiti gripu. Doktori su ga pregledali i poslali na rengen i EKG. Za svaki slučaj, rekli su nam da napravimo i UZV srca. UZV srca je pokazao da se srčana aorta raskolila i da je to vršilo strašan pritisak na srce zbog čega je trpio bol. Hitno su nas poslali na Rebro na operaciju.
Za vrijeme operacije srčana aorta je pukla i Renato je umro na operacijskom stolu. Reanimacijom su ga vratili u život. U toj borbi reanimacije njegov mozak je ostao bez kisika. Renato je dakle, ostao živ, ali je ostao bez kontakta, bez funkcija. Živio je kao biljka sljedeće 2 godine i 2 dana, bez doticaja sa vanjskim svijetom. Nismo znali da li nas čuje ili ne, koliko je svjestan svoje okoline. Ali smo se nadali da će se jednog dana probuditi. Neko vrijeme je proveo u Krapinskim toplicama, nakon toga smo ga na koncu smjestili u dom. Prilikom mijenjanja sonde za hranjenje došlo je do pogreške i dio hrane je odlazio u trbušnu šupljinu. Zbog toga je dobio sepsu. Slijedila je još jedna operacija čišćenja trbušne šupljine. Nije izdržao.
Odlučio sam osnovati udrugu „Renato – kuhari bez granica“ koja će okupljati kolege kuhare iz cijeloga svijeta. Primarni cilj udruge je omogućiti svoj djeci UZV srca, a ponajprije onima slabijeg imovinskog stanja, kako bi se još u ranoj fazi i na vrijeme ustanovilo postoji li urođena srčana mana. Potaknuti roditelje da na vrijeme reagiraju i omoguće UZV srca svojoj djeci.
Svatko tko želi da njegovo dijete napravi UZV srca, može se javiti u Udrugu za pomoć, a Udruga će svojim djelovanjem omogućiti da se isti izvrši u minimalnom roku. UZV srca je pregled na koji se putem javnog zdravstva čeka i po nekoliko mjeseci, a u privatnoj praksi ga je moguće napraviti u roku od nekoliko dana uz naknadu od 500 kn. Preko udruge UZV srca bi se napravio besplatno, odnosno Udruga će snositi troškove pregleda.

Sredstva Udruge će se prikupljati organiziranjem humanitarnih večera koje se organiziraju za potrebe poslovnih partnera, raznih poduzeća i ostalih institucija. One na račun Udruge uplačuju troškove za večeru koja uključuje i naknadu angažmana kuhara bez granica.
Skupljena sredstva Udruga će koristiti prije svega za ostvarenje primarnog cilja zbog kojeg je i osnovana, ali i za ostale ciljeve koji su

  • Humanitarne akcije, edukacije, radionice i ostale vrste djelovanja u svrhu promocije zvanja kuhara i sačuvanja ugleda struke kako kod djece tako i kod odraslih
  • Poticanje školovanja, usavršavanja i osposobljavanja budućih generacija u zvanje kuhara. Svakom djetetu socijalno ugroženog statusa, koji se želi školovati za kuhara, Udruga će pomoći kroz školovanje, bilo da se radi o kupovini knjiga, pomoći oko stjecanja prakse, troškovima školovanja i slično.

Spasimo li jedno dijete time, puno smo učinili. Da je Renato napravio ultrazvuk srca na vrijeme, možda bi danas bio živ.

Udruga je osnovana u lipnju 2014. godine, a aktivno kreće sa radom u listopadu 2014. godine.

O udruzi
Predsjednik udruge: Branko Ognjenović
Glavni tajnik: Marijana Zanze

Tel: +385 1 611 08 02
Mail: info@renato-kbg.hr

Adresa:
Humanitarna udruga „Renato – Kuhari bez granica”
Savska cesta 116
10000 Zagreb

OIB: 67742707149
Račun otvoren u Raiffeisen Bank d.d.
Broj računa: 1107060837
IBAN: HR5024840081107060837
SWIFT: RZBHHR2X


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

hladno predjelo 1

Autor: Slađana Herman


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

B02 - Marko Jovanović - 02

Autor: MARKO JOVANOVIĆ


Desert

zlatni grozd - 124

Autor: PREDRAG GALJEVSKI