GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

IAGI – Međunarodni KONGRES AUTOHTONE KUHINJE U UMAGU

Treći po redu internacionalni kongres autohtone kuhinje IAGI (International Art of gastronomy in Istria) u Umagu od 28. veljače do 2. ožujka u hotelu Sol garden Istra, održava se  pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH dr. Ive Josipovića, te pod pokroviteljstvoma grada Umaga i Istarske županije. Stručni pokrovitelj bio je Hrvatski kuharski savez.

Dragocjena stara tradicionalna jela koja istinski svjedoče o prostoru, životu i ljudima koji ih pripravljaju i konzumiraju, dakle domaća jela iz svih krajeva svijeta mogla bi biti uspješno oružje u borbi protiv uniformnosti globalizacije. Uz to treba stvoriti pretpostavke da se intenzivira broj događanja gdje bi se ta jela prezentirala i domaćoj gastronomskoj publici i turistima kako bi iste delicije postale stup nacionalne gastronomije i nacionalnog gastronomskog identiteta. Priča o autohtonoj kuhinji kreće dalje, a jedan od segmenata je i kongres koji je Istra ugostila ove godine po treći puta – IAGI.

I treći po redu internacionalni kongres autohtone kuhinje IAGI (International Art of gastronomy in Istria) koji se u Umagu održao od 28. veljače do 2. ožujka u hotelu Sol garden Istra pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH dr. Ive Josipovića, te pod pokroviteljstvoma grada Umaga i Istarske županije, slijedio je ovakvu koncepciju i glavna mu je nit vodilja. Iako je u nazivu pojam Istra, to nikako ne znači da da su se organizatori orijentirali isključivo samo na ovu hrvatsku regiju.
Organizatori i inicijatori, Udruga kuhara Istarske županije i Novinsko nakladničko poduzeće „Robinson“ d.o.o. iz Zagreba koji su prije 3 godine pokrenuli ovaj event, iznjedrili su pojam „IAGILAND“ želeći poručiti svima da preferiraju na dugoročnost i oziljnost u koncepciji kongresa. Domaćin, Istra, posebno  želi naglasiti tu dobrodošlicu, smatrajući da je Istra regija s „s gastronomskim društvenim uređenjem“ u kojoj „gastronomska stranka“ osvaja „birače“ ne samo u Istri, Hrvatskoj nego i po cijelom svijetu.
-Već smo na prvom kongresu dobili pozitivnu valorizaciju, jer uz brojne inozemne goste IAGI su posjetili ministri turizma i poljoprivrede brojni gastronomi, a vrhunac je bio dolazak Gissura Gudmundssona predsjednika WASCA koji je bio ugodno iznenađen ponuđenim izvornim jelima! – ističe sa zadovoljstvom Zoran Stanisavljević, predsjednik Udruge kuhara Istarske županije i potpredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza. Ovo godine nam je ponovo bio visoki pokrovitelj dr. Ivo Josipović, predsjednik RH. Osnovni moto je zbližavanje kuhara svijeta, bez obzira na rasu, vjeru, političku pripadnost, a time želimo svjetsku gastronomsku obitelj još više zbližiti i povezati, a glavna tema koja dominira svim dosadašnjim kongresima, a i budućim, bit će: „Autohtona kuhinja i gastronomska baština u profiliranju nacionalne i svjetske gastronomije“.

PROFILIRANJE GASTRONOMSKOG IDENTITETA
-Svi sudionici su se složili u jednom; „Autohtona kuhinja je strateška važnost svake nacionalne kuhinje!“, jer u svim procesima globalizacije koji nas čekaju moramo napraviti sve da sačuvamo svu ljepotu naše gastro različitosti! – rekao nam je Stjepan Odobašić, direktor novinske kuće Robinson. Definitivno je jasno da uniformnost u turizmu nije adut. Autothono postaje new gastro age. A tu Hrvatska ima šanse. Zato nije ničudo što su inozemni kuhari bili iznenađeni radionicom i degustacijom varaždinskog klipića. Kolega, Rafik Tlatli iz Tunisa bio je impresioniran:
- To moram odmah napraviti u svom hotelu ! – rekao je.
Predavanje o ovom izvornom hrvatskom, pekarskom proizvodu, imao je Damir Crleni predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza. On je klipiće pripremio i ponudio gostima kongresa uz prigodnu radionicu koju je pred sudionicima vodila Grozdana Bohorč.
Akademik kulinarstva Branko Ognjenović pripremio je nekoliko hrvatskih izvornih jela s domaćim tjesteninama.
Pravi hit bilo je spravljanje slavonskog čobanca , jednog od najpoznatijih hrvatskih jela koji je pripremila ekipa Odjela za promocije koprivničke Podravke na čelu sa Zlatkom Sedlanićem. Inozemni kuhari bili su oduševljeni s programom „Fant“ čije su nakon toga vrećice otišle u svijet.
IAGI je na posebnoj večeri ponudio i jela istarske kuhinje koja je na čelu grupe istarskih kuhara pripremila Bojana Zenzerović, tajnica Udruge kuhara Istarske županije.
Županijski pokrovitelji bili su Grad Umag, Istarska županija, generalni sponzor „Dukat“ d.d. Zagreb Stručni pokrovitelj je bio HKS, zlatni sponzori, Podravka d.d. Koprivnica i MA- NI d.o.o. Umag – Soline Pridelava soli d.o.o. Piran, srebrni sponzori, Fonda d.o.o. ribogojilište Piran i Mlinotest Trgovina d.o.o. Umag dok je gastro sponzor bio, PIK Vrbovec.

WACS-OVE POHVALE IAGI-U
-Potez organizatora je hvalevrijedan! –rekao je Gissur Gudmundson, predsjednik WACS-a. Izvorna jela su jela 21. stoljeća i su Hrvatska i Istra učinile veliki iskorak, pa zato WACS u potpunosti podržava IAGI. Istarski pršut, zagorski štruklji, to su izvorna jela koja sam po prvi puta probao i svakako su hrvatski adut autohtonosti.
- Bila sam na brojnim kongresima, ali ovo je zaista nešto posebno! – ističe Joanna Magdalena Ochniak, predsjednica Women in WACS koja je ove godine imala predavanje na temu kakva su iskustva Poljske u suradnji između Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i i plasmana izvornih proizvoda u poljsku gastronomiju.

SRBIJA – PARTNER ZEMLJA IGI-A 2014.
- Kažu da kod susjeda najslađe i najbolje jesti, pa je zato stručno povjerenstvo bez razmišljanja odlučilo pozvati svog najbližeg susjeda, Srbiju i dati mu priliku da pokaže svoje neizmjerno, izvorno gastronomsko blago! – ističe Zoran Stanisavljević.  Zahvaljujući grupi eminentnih srpskih kuhara koji su posjetili IAGI 2012. prijateljstvo se još više produbilo, te smo s oduševljenjem kušali njihova domaća jela.
-Ove godine smo kao drugu temu IAGI-a odredili suradnju OPG-ova i gastronomije i hotelsko-restoraterskog sektora! – sa zadovoljstvom ističe Stjepan Odobašić. U tom smislu nekoliko istarskih OPG-ova pripremilo je svoje proizvode i s njima upoznalo goste. Uz istarske OPG-ove nastupili su proizvođači domaće tjestenine iz Slavonije, proizvođači pršuta iz Drniša, te zanimljiv program pašteta od bakalara istarske tvrtke Milena.

STOTINJAK IZVORNIH JELA NA IAGI-U
Posebnost IAGI-a bio je dolazak Sarkisa Yacoubiana, predsjednika Taste of peace (Kuhari bez granica)  iz Jeruzalema koji je s Udrugom kuhara Istarske županije potpisao povelju o prijateljstvu i suradnji. Taste of peace okuplja kuhare bez obzira, na nacionalnost, vjeru i rasu. Zanimljivo je bilo sudjelovanje predsjednika Kuharskog saveza Izraela Leona Menahema koji je ekipom od 5 izraelskih kuhara pripremio niz zanimljivih jela. Iz Malte je došao Guido Debono, predsjednik Kuharskog saveza Malte, Gary Filbey počasni član svjetske organizacije Master chefova iz Velike Britanije, Aranit Brace, predsjednik kuharskog saveza Albanije, Rafik Tlatli, kuhar iz Tunisa i dugogodišnji prijatelj i sudionik IAGI-a.
Podršku svojim kuarskim ekipama dao je izraelski ambasador u Hrvatskoj Yosef Amrani i otpravnica poslova ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj Bosa Prodanović i ataše Dušan Vujović.

U sklopu manidfestacije održana je i redovna sjednica skupštine Hrvatskog kuharskog saveza.


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

zlatni grozd - 102

Autor: SNJEŽANA BLAŽIČKO


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

zlatni grozd - 113

Autor: MARKO JOVANOVIĆ


Desert

c01 - tomislav karamarko 03

Autor: TOMISLAV KARAMARKO