GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

In memoriam: Napustio nas je kulinarski akademik Božo Lučić

Nakon teške bolesti preminuo je u 67. godini ugledni Konavljanin, kulinarski akademik Božo Lučić. U spomen na preminulog gastronomskog stručnjaka oglasili su se iz udruge Agroturizam Konavle:

- Preminuo je gospar Božo Lučić. Izniman čovjek velikog duha i širokih pogleda. Bio je veliki i priznati stručnjak, kao i zaljubljenik u svoje Konavle. Društveno angažiran i progresivan, a istodobno veliki zagovornik izvornih konavoskih vrijednosti. Lucidan u savjetu, svestran u znanju i nenadmašan u pisanju. Izgubili smo prijatelja koji je bio dobri duh Agroturizma Konavle, čovjeka koji je progovarao iz duše i kojeg smo voljeli iz srca. – poručili su iz Agroturizma.

Božo Lučić rođen je 1950. godine. Po završenoj Ugostiteljskoj školi u Dubrovniku, smjer kuhar, upisao je školu za VKV kuhare u Dubrovniku te položio Majstorski ispit. Godine 1977. položio je i ispit za predavača kuharstva s uključenom pedagogijom i metodikom nastave u ugostiteljstvu i hoteljerstvu.
Osim četerdesetogodišnjeg radnog iskustva u HTP Cavtat, vodeće pozicije u kuhinji vršio je u restoranima diljem Hrvatske, Njemačke te u Beogradu i Sarajevu. Za svoj rad dobio je brojna priznanja.
Godine 2010. na Danima hrvatskog turizma postao je doživotnim članom Hrvatske kulinarske akademije.
Redovito je pisao za lokalne novine, kolumne stručne i druge tematike, poglavito o izvornim jelima, jelima na selu i u gradu, o Božiću, Uskrsu i svadbenim jelovnicima kroz povijest, a isto tako i o ručku tijekom dana proslave svetaca zaštitnika te folklornim i drugim običajima koji su usko povezani s običajima blagovanja.
Na društvenim mrežama bio je aktivan do posljednjeg dana, razveseljavao je svojim statusima, pjesmama, fotografijama hrane i lijepim porukama.

Počivao u miru, a obitelji iskrena sućut.

Jedan od mnogobrojnih tekstova Bože Lučića za portal cilipi.net a koji ga vjerno opisuje:

“Nasmiješite se. I svijet će biti ljepši. Bar naizgled.
Ja spadam u skupinu nasmiješenih. Endemsku na ovim prostorima. Nije mi teško, dapače, prirodno mi je pozdraviti nekoga, ili mu se obratiti sa smiješkom. Čak kad ovaj i ne uzvraća. Činit ću to i dalje. I kad sam ljut, ili nervozan, namjestit ću, ako ne drugačiji, ono ironičan osmjeh.
I biti ću optimist. Pa se nadam da će kad-tad, ovaj iskrivljeni sustav vrijednosti, biti ispravljen, i da će se na naša lica vratiti osmjeh. U to ime, poklanjam i Vama jedan. Može Vam ličiti na «teleći», ali osmijeh je rijetka pojava! Nitko ne može biti toliko siromašan da ne može drugome darovati osmijeh; Nitko ne može biti toliko uskogrudan da na ovaj dar ne uzvrati osmijeh; Nitko ne može biti toliko sebičan da samo za sebe od drugih očekuje osmijeh; Nitko ne može biti toliko isključiv da samo nekima poklanja osmijeh; Osmijeh je početak svakog susreta, osmijeh je početak rukovanja, osmijeh je početak izboru lijepih riječi, osmijeh je početak otvaranja srca, osmijeh je kraj svih rastajanja, osmijeh je kraj svih razdvajanja, osmijeh je kraj grubih besjeda, osmijeh je kraj zatvaranja srca i duše; osmijeh se čita s usana, osmijeh se čita s očiju, osmijeh se osjeća rukama, osmijeh se srcem prepoznaje; osmijeh je početak smijanja, osmijeh je kraj podsmjeha, osmijeh je sigurnost opstanka, ponudimo ga svima ujutro, dijelimo preko dana, podarimo ga uvečer, neka nas nikada ne umara osmijeh dijeliti, neka nam nikada ne dosadi osmijeh primati;

Razlog za osmijeh nalazi se svuda oko nas, u svakoj sitnici, u svakoj sićušnoj biljčici, u svakoj šarenoj bubici, u svakoj dragoj ptičici, u svakoj kapljici rose, u svakom pramenu kose, u svakom čudnom kamenu, u svakom žbunu, drvetu;
Zatvoriš li oči, promaći će ti pregršt osmijeha;
Zatvoriš li uši, prečut ćeš žubor osmijeha;
Zatvoriš li srce i dušu, ostat ćeš zauvijek prazan, bez osmijeha.”


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

A02 - Marko Jovanović - 04

Autor: MARKO JOVANOVIĆ


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

b02 - sladjana herman 01

Autor: SLAĐANA HERMAN


Desert

c03 - predrag galjevski 03

Autor: PREDRAG GALJEVSKI