GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

IN MEMORIAM: U 63. godini umro Miro Bogdanović

U 63. godini u Splitu je preminuo Miro Bogdanović. Neki će ga nazvati kuharom, drugi ugostiteljem koji je od bivÅ¡e kultne diskoteke Arkada u osamdesetima napravio gurmansku oazu, vlasnikom kratkodahog Stefanela – boutique-konobe koja je dvadesetak godina prije vremena anticipirala sve moguće gastro-trendove ili pak osnivačem Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija i utemeljiteljem Bisera mora.

Bio je veliki kuhar i čovjek goleme energije i vizije koje nije uspjela slomiti ni bolest s kojom se borio do posljednjeg daha, a ni klipovi koje su mu, od politike do cehovskih zavidnika, oduvijek bacali pod noge. Bio je dobri duh i jedan od ključnih ljudi i motivator splitskoga gastronomskog uzleta o kojem danas s ushitom pišu i domaći i svjetski gastrofili.

Bogdanovićeva je vizija od prvog dana i transformacije Arkade u fine-dining restoran bila kristalno jasna i čista: od Splita i Dalmacije treba napraviti gastronomski brend. Uz jedan uvjet: nikad se ne smije izgubiti veza s tradicijom i gastronomskim naslijeđem. Bez šupljih fraza i floskula kojima su uvijek skloni političari i cehovski mudrijaši, uz rad, učenje, usvajanje najnovijih tehnika i stilistike suvremene gastro-scene.

Bogdanović je bio, najkraće rečeno, istovremeno otvoren novome, ali i tvrdoglav kad je riječ o čuvanju temelja domaće gastronomije i domaćih kvalitetnih namirnica. Miru Bogdanoviću duguju mnogi. I istinski velika imena domaće kuharske scene, ambiciozni mladci kojima je omogućio upoznavanje sa suvremenom kuharskom stilistikom na Biseru mora, ali i nebrojeni akteri aktualne splitske gastro-scene koja bi bez njegova truda bila ozbiljno hendikepirana.

Cijeli život ispred mene prožimat će se namirnice međusobno, kao i brojni moji stolovi, čaše i tanjuri s ljudima, biznisom, radostima i tugama, bombama i cvijećem, zdravljem i bolešću – zaključio je Miro za potrebe svoje, nikad dovršene biografije.

Posljednji ispraćaj bit će u ponedjeljak 22. svibnja u 17:00 sati na splitskom groblju Lovrinac.


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

a03 - zeljko kukucka 03

Autor: ŽELJKO KUKUČKA


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

b03 - tomislav karamarko 02

Autor: TOMISLAV KARAMARKO


Desert

C03 - Marko Jovanović - 03

Autor: MARKO JOVANOVIĆ