GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Kuhajmo slavonski – Ana-Marija Stanković pobjednica 1. kola Hrvatskog kuharskog kupa

Neodoljivo ukusna jela od mesa crne slavonske svinje – maÅ¡tovite kreacije hladnih plata s delikatesama od svinjskoga buta, rolani svinjski lungići u kombinaciji sa slatkim umacima od Å¡ljiva i kajmaka, uz desertne namaze od žira i griza, samo su dio bogatog stola sinoćnje svečane večere u Restoranu Vidikovac brodskog hotela Art, kao krune dvodnevnog natjecanja hrvatskih kuhara – Hrvatskog kuharskog kupa, Å¡to su ga u Slavonskom Brodu u okviru gastro showa ‘Kuhajmo slavonski’ pod generalnim pokroviteljstvom Podravke d.d. Koprivnica, organizirali Hrvatski kuharski savez, Udruga kuhara Brodsko posavske županije i Hotel Art.

U pripremi svih ovih jela u tri kategorije (hladna plata – predjelo, toplo glavno jelo i desert) natjecalo se osam ekipa iz Varaždina, Koprivnice, Zagreba, Slavonskog Broda, Požege, Vinkovaca s po dva natjecatelja, a sve je budno pratio stručni ocjenjivački sud, na čelu s Marinkom Jurišićem, izbornikom hrvatske kuharske reprezentacije i članom Svjetske kuharske organizacije sudaca.

Hrvatski kuharski kup svojevrsni je festival u cjelini povezanih kulinarskih natjecanja koja se na razne zadane teme održavaju diljem Hrvatske. Osim svekolike afirmacije kuhara i struke, te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, cilj mu je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude. Posebna je zadaća ovih natjecanja kreativan i konkretan doprinos oblikovanju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, a time i unapređenje sadržajnosti i atraktivnosti cjelokupne turističke ponude. Hrvatski kuhari i slastičari koji sudjeluju na svim natjecanjima bore se uz bogate sponzorske nagrade i za titulu ukupnog pobjednika kupa i prestižnu kristalnu kuhaču.
A, upravo tu titulu pobjednika 1. kola kupa u Slavonskom Brodu osvojile su Ana Marija Stanković i Ana Šinjori iz vinkovačke Srednje strukovne škole. Drugo mjesto osvojili su Tihomir Krijan i Ivana Smolčić iz brodskog hotela Art, a treće Anđelko Pomper i Veronika Oreški iz Varaždin Brega, restoran Zlatne Gorice.

U kategoriji hladnih plata, treće mjesto osvojili su Antonio Bukvić i Milan Žufika iz Koprivnice, restoran Podravka Klet; druga nagrada otišla je u Vinkovce Ana Mariji Stanković i Ani Šinjori, a pobjednici su Anđelko Pomper i Valentina Oreški iz Varaždin Brega, restoran Zlatne Gorice.
U kategoriji toplo glavno jelo treće mjesto osvojile su Ana Maria Stanković i Ana Šinjori iz Vinkovaca, druga nagrada ostaje u Slavonskom Brodu, dobili su ju Tihomir Krijan i Ivana Smolčić iz hotela Art; a najukusnije toplo glavno jelo pripremili su samostalni kuhar Krešimir Jurić Orlić i Toni Magdić iz hotela Art.

Treća nagrada u kategoriji desert pripala je Veroniki Glibušić i Kseniji Sabo iz srednje strukovne škole Vinkovci, drugo mjesto osvojili su Tihomir Krijan i Ivana Smolčić iz brodskog hotela Art, a najbolji desert pripremili su Vinkovčanke Ana Marija Stanković i Ana Šinjori. Svima su dodijeljene diplome i prigodni darovi, a ukupnim pobjednicima kupa i zaslužene novčane nagrade.

Nagrađeni su i majstori artisti voća i povrća koji su izradili prekrasne aranžmane od voća i povrća Marijan Bošnjak i prošlogodišnja pobjednica Hrvatskog kuharskog kupa Marija Bošnjak iz Vinkovaca.

Ocjenjivački sud činili su članovi Sekcije Ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza Marinko Jurešić, Branko Žufika i Vladimir Balent.
Zasluge što je jedno od natjecanja Hrvatskog kuharskog kupa ove sezone upravo održano i u Slavonskom Brodu svakako su Udruge kuhara Brodsko-posavske županije na čelu s predsjednikom Tihomirom Krijanom, a kompletnu organizaciju pomogli su Podravka kao generalni pokrovitelj, Grad Slavonski Brod, Turistička zajednica grada, Turistički klaster Slavonska košarica, Razvojna agencija grada, Hotel Art, Dukat, Dick noževi, Alles d.o.o Požega, Restoran Zlatni Lug, Teri d.o.o, Vinarija Čamak iz Kutjeva, Osječka pivovara, OPG Boić i Mesnica Bebrinka.
Svi gosti svečane večere Hrvatskog kuharskog kupa imali su prigodu i kušati pripremljena jela i delicije hrvatskih kuhara, a uz dobru glazbu druženje je nastavljeno još dugo u subotnju večer.

Organizatorima je posebno zahvalio i prigodne darove im uručio, kulinarski promotor Podravke i poznati hrvatski kuhar Zlatko Sedlanić.

REZULTATI 1. KOLA HKK 2015/2016, Kuhajmo slavonski, Slavonski Brod, 21.11.2015.

Kategorija A – Hladna plata
Plasman Natjecatelj Å ifra Bodovi
1 Anđelko Pomper Restoran Zlatne Gorice, Varaždin Breg 1 72,00
2 Ana-Maria Stanković Srednja strukovna škola Vinkovci 6 65,00
3 Antonio Bukvić Restoran Podravska klet, Koprivnica 8 58,00
4 Tihomir Krijan Hotel Art, Pupa d.o.o., Slavonski Brod 5 57,67
5 Anđelko Ledić Alles d.o.o., Požega 3 56,33
6 Krešimir Jurić-Orlić Samostalni kuhar 9 48,67
7 Mateo Roštan Restoran Paradiso, Virje 7 33,67
8 Veronika Glibušić Srednja strukovna škola Vinkovci 2 0,00
Kategorija B – Toplo jelo
Plasman Natjecatelj Å ifra Bodovi
1 Krešimir Jurić-Orlić Samostalni kuhar 9 72,00
2 Tihomir Krijan Hotel Art, Pupa d.o.o., Slavonski Brod 5 71,67
3 Ana-Maria Stanković Srednja strukovna škola Vinkovci 6 71,00
4 Antonio Bukvić Restoran Podravska klet, Koprivnica 8 68,33
5 Anđelko Pomper Restoran Zlatne Gorice, Varaždin Breg 1 68,00
6 Anđelko Ledić Alles d.o.o., Požega 3 55,67
7 Mateo Roštan Restoran Paradiso, Virje 7 43,00
Kategorija C – Desert
Plasman Natjecatelj Å ifra Bodovi
1 Ana-Maria Stanković Srednja strukovna škola Vinkovci 6 73,00
2 Tihomir Krijan Hotel Art, Pupa d.o.o., Slavonski Brod 5 65,33
3 Veronika Glibušić Srednja strukovna škola Vinkovci 2 64,33
4 Anđelko Ledić Alles d.o.o., Požega 3 58,33
5 Antonio Bukvić Restoran Podravska klet, Koprivnica 8 56,33
6 Anđelko Pomper Restoran Zlatne Gorice, Varaždin Breg 1 53,67
7 Krešimir Jurić-Orlić Samostalni kuhar 9 41,67
8 Mateo Roštan Restoran Paradiso, Virje 7 36,00
Ukupni poredak
Plasman Natjecatelj Å ifra Bodovi
1 Ana-Maria Stanković Srednja strukovna škola Vinkovci 6 209,00
2 Tihomir Krijan Hotel Art, Pupa d.o.o., Slavonski Brod 5 194,67
3 Anđelko Pomper Restoran Zlatne Gorice, Varaždin Breg 1 193,67
4 Antonio Bukvić Restoran Podravska klet, Koprivnica 8 182,67
5 Anđelko Ledić Alles d.o.o., Požega 3 170,33
6 Krešimir Jurić-Orlić Samostalni kuhar 9 162,33
7 Mateo Roštan Restoran Paradiso, Virje 7 112,67
8 Veronika Glibušić Srednja strukovna škola Vinkovci 2 64,33

 


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

zlatni grozd - 104

Autor: ZORAN HERMAN


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

zlatni grozd - 113

Autor: MARKO JOVANOVIĆ


Desert

C01 - Rozalija Neralić - 05

Autor: ROZALIJA NERALIĆ