GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Kulinarske radionice na Danima hrvatskog kulinarstva

Dani hrvatskog kulinarstva i ove će godine okupiti najbolje kuhare, slastičare i učenike srednjih strukovnih škola koji će se natjecati za medalje i titule državnih prvaka. Ova središnja hrvatska kulinarska manifestacija svoje će 12. izdanje doživjeti od 24. do 27. studenog u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama.

U sklopu Dana hrvatskog kulinarstva održat će se 12. Državno prvenstvo kuhara, 7. Državno prvenstvo slastičara te natjecanje učenika – 10. Kamelija kup. Velik dio natjecanja održavat će se u montažnim kuhinjama pred publikom.
Kuhari se natječu u čak 13 kategorija prilagođenih zaposlenicima a la carte restorana i hotela, kuharima koji rade u bolnicama ili školama te zaposlenicima kuhinja koje nude autohtona jela svoga kraja. Međutim, samo rezultati u prve tri kategorije bodovat će se za naslov Državnog prvaka u kuharstvu. Kuhar koji želi ponijeti ovu prestižnu titulu morat će u tri dana pripremiti 10 različitih hladnih i toplih jela te deserata. Natjecanja slastičara održat će se u pet kategorija, a Kamelija kup, natjecanje učenika završnih razreda strukovnih škola za zanimanja kuhar i slastičar, zahtjeva od ekipa učenika da pripreme slijed od tri jela u kuharskom te tortu u slastičarskom dijelu.

Kulinarske radionice pod vodstvom majstora zanata

Osim natjecateljskog dijela Dana hrvatskog kulinarstva, profesionalni kuhari, ali i amaterski zaljubljenici u kulinarstvo mogu sudjelovati u kulinarskim radionicama pod vodstvom vrhunskih majstora zanata.
Jeste li znali da za kvalitetan rižoto ne smijete ispirati rižu? Saznajte i sve ostale korake i savjete kako pravilno pripremiti rižoto i ukradite maštovite ideje vrsne kuharice Grozdane Bohorč. Naučite pripremati brza, maštovita i ukusna jela u woku kroz interaktivnu radionicu Branka Ognjenovića. Mirjana Habek na svojoj će radionici polaznike upoznati s pripremom vegetarijanskih jela, a kako jednostavnim potezima nožem napraviti atraktivne ukrase od voća i povrća naučit će vas Marijan Bošnjak, državni prvak u kulinarskoj artistici. Kroz zabavnu radionicu Dragana Viskovića naučit ćete sve tajne pripreme jela od ribe, a kako pripremiti domaću, ručno rađenu tjesteninu po izvornoj recepturi, prikazat će vam kuharica Marija Kuzminski.
Kotizacija za svaku četverosatnu radionicu je samo 100 kuna, a u cijenu su uključene sve namirnice, pribor i popratni materijal te, naravno, degustacija pripremljene hrane.
Broj sudionika je ograničen, a više informacija o radionicama i ostalom popratnom programu kao i obrazac za prijavu možete preuzeti u nastavku teksta.

Preuzmite program popratnog sadržaja
Preuzmite prijavnicu za radionice 

Kulinarske radionice pratit će i besplatne degustacije natjecateljskih radova, zanimljiva kulinarska predavanja, svakodnevne pripreme i besplatne degustacije jela Podravkinih kulinarskih promotora,  a u srijedu 25.11. od 11:00 sati u predvorju hotela Minerva možete kušati i torte pripremljene na slastičarskom natjecanju.

Organizator DHK-a je Hrvatski kuharski savez, a održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike i Ministarstva turizma.

 

24. XI UTORAK

Radionica: Jela iz wokaza amatere
voditelj: Branko Ognjenović cijena: 100,00 kn                   vrijeme održavanja: 17:00 – 20:00 sati
Naučite pripremati brza, maštovita i ukusna jela u woku kroz interaktivnu radionicu Branka Ognjenovića Radionica je pripremljena tako da uživate u kreiranju vlastitih jela te naučite pokoji kuharski trik kojim ćete moći iznenaditi svoje goste.

Radionica: Vegetarijanska kuhinjaza profesionalce
voditeljica: Mirjana Habek    cijena: 100,00 kn                   vrijeme održavanja: 16:00 – 20:00 sati
Sve se veći broj ljudi danas odlučuje za izbjegavanje namirnica životinjskog podrijetla, osobito mesa. Mirjana Habek upoznat će vas sa namirnicama i načinima pripreme vegetarijanskih jela i njihovom vrijednosti u prehrani te kako ih ukomponirati u restoranske i hotelske menije.

Demonstracija: Dekoracije od voća i povrća,  voditelj: Marijan Bošnjak       vrijeme održavanja: 17:00 – 20:00 sati

PODRAVKA – Promocija i degustacija jela pripremljenih od Podravkinih proizvoda        vrijeme održavanja: 18:00 sati

Predavanje: Manje soli – više zdravlja,    predavač: dr.Vedran Poljak   vrijeme održavanja: 18:30 – 20:00 sati

 

25. XI SRIJEDA

 

11:00 – 13:00 Izložba i degustacija torta sa slastičarskog prvenstva Hrvatske i Kamelije kupa

Cijena: 20 kn (cijena uključuje kavu i tortu)

Radionica: Dekoracije od voća i povrćaza profesionalce
voditelj: Marijan Bošnjak    cijena: 100,00 kn                   vrijeme održavanja: 09:00 – 13:00 sati
Saznajte od državnog prvaka u kulinarskoj artistici kako možete jednostavnim potezima noža u kombinaciji sa svakodnevnim voćem i povrćem dodatno i atraktivno ukrašavati svoja jela ili napraviti jednostavne stolne dekoracije.


Radionica:
Jela od ribeza amatere
voditelj: Dragan Visković      cijena: 100,00 kn                   vrijeme održavanja: 16:00 – 20:00 sati
Spajanje tradicionalne i moderne gastronomije u pripremi jadranske ribe; kako uspješno filetirati ribu, puniti lignje i mnoge druge vještine u pripremi i obradi ribe demonstrirat će kulinarski stručnjak kvarnerski

Radionica: Rižotaza amatere
voditeljica: Grozdana Bohorč     cijena: 100,00 kn                   vrijeme održavanja: 16:00 – 20:00 sati
Jeste li znali da za kvalitetan rižoto nesmijete ispirati rižu? Saznajte i sve ostale korake i savjete kako pravilno pripremiti rižoto i ukradite maštovite ideje vrsne kuharice Grozdane Bohorč, pobjednice Hrvatskog kuharskog kupa.


Predavanje:
Moja karijera u turizmu
predavač: prof. dr. sc. Slobodan Ivanović    vrijeme održavanja: 17:00 – 19:00 sati
PODRAVKA – Promocija i degustacija jela pripremljenih od Podravkinih proizvoda vrijeme održavanja: 18:00 sati

  

26. XI ČETVRTAK

 Radionica: Wellness kuhinjaza profesionalce
voditelj: Dragan Visković      cijena: 100,00 kn                   vrijeme održavanja: 09:00 – 13:00 sati
Kreiranje jela koja će odgovoriti na potrebe gostiju wellness centara time što će savršeno nadopuniti njihove odabrane tretmane. Zdravi način prehrane, baziran na organski uzgojenim namirnicama i zdravim namirnicama sa pažnjom na nutricionističke vrijednosti.

 

Radionica: Tradicionalne slastice na kreativan načinza profesionalce
voditeljica: Dragica Lukin      cijena: 100,00 kn                   vrijeme održavanja: 09:00 – 13:00 sati
Jedna od najpoznatijih hrvatskih slastičarki, Dragica Lukin, uvijek drži korak sa najnovijim trendovima u slastičarstvu te će dio svojih vještina demonstrirati upravo na ovoj radionici kreiravši nekoliko tradicionalnih slastica na moderan i kreativan način.

 

Radionica: Vegetarijanska kuhinjaza amatere
voditeljica: Mirjana Habek      cijena: 100,00 kn                   vrijeme održavanja: 16:00 – 20:00 sati
Sve se veći broj ljudi danas odlučuje za izbjegavanje namirnica životinjskog podrijetla, poglavito mesa. Mirjana Habek upoznat će vas sa namirnicama i njihovom vrijednosti u prehrani te kako ih ukomponirati u svakodnevnu prehranu.


Radionica:
Tijesta od savijače, dizana, vodena, domaćaza amatere
voditeljica: Marija Kuzminski    cijena: 100,00 kn                   vrijeme održavanja: 16:00 – 20:00 sati
Kako pripremiti domaću, ručno rađenu tjesteninu po izvornoj recepturi, na tradicionalan način prikazat će vam kuharica Marija Kuzminski sa dugogodišnjim radnim iskustvom i zavidnim nizom inozemnih natjecanja i kulinarskih smotri.

Predavanje: Bezglutenska jela,     predavačica: Katarina Pentek            vrijeme održavanja: 17:00 – 18:30 sati


PODRAVKA – Promocija i degustacija jela pripremljenih od Podravkinih proizvoda      vrijeme održavanja: 18:00 sati

27. XI PETAK

Radionica: Čokoladne slastice - za profesionalce
voditeljica: Dragica Lukin     cijena: 100,00 kn                   vrijeme održavanja: 09:00 – 12:00 sati
Najpoznatija hrvatska slastičarka Dragica Lukin otkrit će vam slatke tajne upakirane u razne neodoljive čokoladne oblike.

 

Radionica: Tradicionalna jela varaždinskog krajaza profesionalce
voditeljica: Grozdana Bohorč     cijena: 100,00 kn                   vrijeme održavanja: 09:00 – 12:00 sati
Koja su jela i namirnice specifične za varaždinsko podneblje te kako ih domišljato kombinirati i pripremati demonstrirat će vam nagrađivana kuharica Grozdana Bohorč. Pripremite se na oduševljenje širokim spektrom jela; od raznih juha i salata, štrukli, klipića i pogačica do jela od mesa i ribe.


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

a03 - zeljko kukucka 03

Autor: ŽELJKO KUKUČKA


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

zlatni grozd - 114

Autor: ROZALIJA NERALIĆ


Desert

Autor: DAMNJAN DRAGANIĆ