GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Marija Bošnjak uvjerljiva i na domaćem terenu

Natjecanjem 4. kola “Zlatna jabuka”, 17. travnja, nastavilo se jubilarno deseto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa. Svečana dvorana ”Barun Tenk” Vinkovci i ove godine po četvrti put za redom bila je domaćin ove kulinarske manifestacije kojeg je uspješno organizirala Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije.

Natjecatelji su marljivo radili gotovo dva dana, a dvanaest ekipa pripremalo je hladno jelo od pilećeg filea i slanine, te sira, a kao prilog-povrtna garnitura. Glavno jelo pripremali su od svinjskog buta, gljiva i kukuruza šećerca, a za prilog su koristili žitarice i brokulu. Svoje umijeće u desertu pokazali su pripremom čak dva deserta ukomponiranih u jednom tanjuru. U pripremi prvog deserta koristili su neizbježne jabuke, orašaste plodove, prhko tijesto i med, dok su u drugom desertu koristili lisnato ili vučeno tijesto i svježi sir.
Radove natjecatelja ocijenili su eminentni kuhari, članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a: Zdravko Kalabrić, Branko Žufika i Dragica Lukin koji su osobitu pažnju posvetili vanjskom izgledu, sastavu i, naravno, okusu jela.
Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije pobrinula se da svečanu večeru upotpune sa slavonskim delicijama, a svoje umijeće u izradi aranžmana od voća i povrća demonstrirao je Ivan Đukić iz Osijeka uz pomoć Slavena Radića.

Kao i na prošlom natjecanju u Termama Jezerčici, najbolja u sve tri kategorije kao i u ukupnom poretku bila je Marija Bošnjak sa pomoćnicom Ana Mariom Stanković koje su predstavljale Udrugu kuhara Vukovarsko-srijemske županije. Na drugo mjesto plasirali su se Ante Ojdanić i Alen Belić iz hostela Goli&Bosi iz Splita dok su na trećem mjestu završili Mihael Kapeš i Vanja Orban iz hotela Turist iz Varaždina.

Sudionike su pozdravili i čestitali im i posebni gosti večere, gradonačelnik Vinkovaca dr. Mladen Karlić te predsjednik Županijske skupštine, Toni Žagar. Uz bogate nagrade sponzora HKS-a Podravke, Dukata i Suecos obuće, pobjednica Marija Bošnjak skupila je i vrijedne bodove u ukupnom poretku i utrci za velikom kristalnom kuhačom.

Ana-Marija Stanković iz Srednje strukovne škole Vinkovci bila je pomoćnica Mariji Bošnjak, te je ukratko opisala što su pripremili za natjecanje, ono što je očaralo prosudbeno povjerenstvo na Zlatnoj jabuci u Vinkovcima:
- Od piletine, svježeg Dukat sira, slanine i povrća osmisli smo svečanu hladnu platu koja je svojom elegancijom, skladom boja i okusa očarala suce i sve prisutne. Sastojala se od pjenice pilećih prsa i jetrica upotpunjena biskvitom od bijelog maka i mrkve. Radili smo i galantinu od pilećih prsa i svinjetine, garnituru od bundeve, slanu torticu od sira punjenu želeom od marelice. Sve to upotpunjeno mikro povrćem koje svojom šarolikošću uveseljava cijelu pileću priču. Za glavno jelo smo morali prigotoviti od svinjskog buta, kukuruza šećerca, gljiva i brokule. Od svinjskoga buta načinili smo dvije roladice, jednu smo punili farsom od svinjskog buta i gljivama, drugu smo kuhali u vakumu te nakon kuhanja u vakuumu sotirali na medu i maslacu. Kao prilog poslužili smo kašicu od kukuruza šećerca, hrustavac od riže, sotirano povrće i slani tart od brokule. Naravno sve je to pratio neizostavni umak demi-glace koji svojim bogatim okusom očarao suce. Za desert smo imali zadatak pripremiti dva puta po šest kolača od kojeg je jedan pripremljen od jabuka, prhkog tijesta i orašastih plodova dok drugi desert smo morali pripremiti od sira, vodenog ili vučenog tijesta. Kolačić kojemu je tema bila jabuke, prhko tijesto i orašasti plodovi mi smo odlučili napraviti na jedan zanimljiviji način tako sto smo na prhko tijesto izlili lijevani biskvit od oraha, na koji smo stavili lagani parfe i žele od jabuke. Drugi kolačić smo morali prigotoviti od lisnatog ili vodenog vučenog tijesta, sira. Odlučili smo se za kombinaciju pločice načinjenu od lisnatog tijesta s kremom od sira ukrašen jestivim cvijetom jaglaca, istaknula je Ana-Maria Stanković

U sklopu večeri održana je aukcija glavnog jela za 12 osoba, dvije slike, te torte Zlatna jabuka a sav prihod je išao je u svrhu educiranja mladih kuhara i slastičara.

Natjecanje Hrvatski kuharski kup povezuje u cjelinu pet kulinarskih manifestacija koje se na zadane teme održavaju diljem Hrvatske, a Zlatna jabuka je ujedno bilo pretposljednje natjecanje ovog ciklusa te nas nakon Vinkovaca očekuje veliko finale u Zagrebu krajem rujna gdje će natjecatelji imati posljednju priliku prikupiti bodove u „borbi“ za kristalnu kuhaču.

 

Rezultati natjecanja:

Kategorija A – Hladna plata
Plasman Natjecatelj Bodovi
1 Marija Bošnjak U.K. Vukovarsko-srijemske županije 70,33
2 Ante Ojdanić Design hostel Goli&Bosi, Split 62,33
3 Tihomir Krijan Hotel Art, Sedis d.o.o., Slavonski Brod 60,67
4 Mihael Kapeš Hotel Turist, Varaždin 58,67
5 Mateo Roštan Restoran i pizzeria Virje, Virje 47,67
Kategorija B – Toplo jelo
Plasman Natjecatelj Bodovi
1 Marija Bošnjak U.K. Vukovarsko-srijemske županije 74,33
2 Ante Ojdanić Design hostel Goli&Bosi, Split 66,33
3 Mihael Kapeš Hotel Turist, Varaždin 65,00
4 Tihomir Krijan Hotel Art, Sedis d.o.o., Slavonski Brod 64,33
5 Andrija Barišić Svečana dvorana Lucija, Vinkovci 61,00
5 Luka Radić Restoran Antonijo, Rogoznica 61,00
7 Mateo Roštan Restoran i pizzeria Virje, Virje 49,67
Kategorija C – Desert
Plasman Natjecatelj Bodovi
1 Marija Bošnjak U.K. Vukovarsko-srijemske županije 64,00
2 Ksenija Sabo Srednja strukovna škola Vinkovci, Vinkovci 61,67
3 Martina Alilović Srednja strukovna škola Vinkovci, Vinkovci 60,00
4 Ana Šinjori Srednja strukovna škola Vinkovci, Vinkovci 59,67
5 Ante Ojdanić Design hostel Goli&Bosi, Split 59,00
5 Mihael Kapeš Hotel Turist, Varaždin 59,00
7 Klara Drvenkar Srednja strukovna škola Vinkovci, Vinkovci 58,33
8 Veronika Glibušić Srednja strukovna škola Vinkovci, Vinkovci 57,33
8 Luka Radić Restoran Antonijo, Rogoznica 57,33
10 Tihomir Krijan Hotel Art, Sedis d.o.o., Slavonski Brod 55,67
11 Mateo Roštan Restoran i pizzeria Virje, Virje 47,67
Ukupni poredak
Plasman Natjecatelj Bodovi
1 Marija Bošnjak U.K. Vukovarsko-srijemske županije 208,67
2 Ante Ojdanić Design hostel Goli&Bosi, Split 187,67
3 Mihael Kapeš Hotel Turist, Varaždin 182,67
4 Tihomir Krijan Hotel Art, Sedis d.o.o., Slavonski Brod 180,67
5 Mateo Roštan Restoran i pizzeria Virje, Virje 145,00
6 Luka Radić Restoran Antonijo, Rogoznica 118,33
7 Ksenija Sabo Srednja strukovna škola Vinkovci, Vinkovci 61,67
8 Andrija Barišić Svečana dvorana Lucija, Vinkovci 61,00
9 Martina Alilović Srednja strukovna škola Vinkovci, Vinkovci 60,00
10 Ana Šinjori Srednja strukovna škola Vinkovci, Vinkovci 59,67
11 Klara Drvenkar Srednja strukovna škola Vinkovci, Vinkovci 58,33
12 Veronika Glibušić Srednja strukovna škola Vinkovci, Vinkovci 57,33

 

 


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

A02 - Marko Jovanović - 04

Autor: MARKO JOVANOVIĆ


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

b01 - paolo sverko 03

Autor: PAOLO ŠVERKO


Desert

c02 - sladjana herman 09

Autor: SLAĐANA HERMAN