GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Marin Pozder najbolji na Bilogorskom kolu

Natjecanjem 3. kola pod nazivom „Bilogorsko kolo“, nastavilo se trinaesto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa, festivala u cjelinu povezanih pet kulinarskih manifestacija koje se na zadane teme održavaju diljem Hrvatske. Ovogodišnje natjecanje održalo se u petak i subotu, 16. i 17. ožujka, u restoranu Šljukin Gon pored Bjelovara u organizaciji Udruge kuhara i slastičara Bilogora koju je predstavljao predsjednik Erich Glavica.

Sudionici natjecanja u ovom kolu imali su zadatak pripremiti svečane hladne plate od pačjih prsa i gljiva, toplo glavno jelo s prilogom od janjećeg karea, medvjeđeg luka i meda, a slastičarko umijeće pokazali su u pripremi deserta od aronije, kukuruznog brašna i kakaa i to svaki za 12 osoba. U sklopu dvodnevnog događanja, natjecatelji su najprije posjetili Romsku kuću u kojoj su se upoznali sa njihovom poviješću, običajima i nezaobilaznom tradicionalnom hranom kojom su svi ostali oduševljeni. Kasnije su krenuli sa pripremom svečane večere na kojoj je bila predstavljena i tradicionalna hrana Bjelovarske bilogorske županije kao nadopuna natjecateljskim radovima. Dio buffet stola činila je i skulptura od voća i povrća koju je u sklopu radionice pripremio Dražen Šafar zajedno sa učenicima i profesorima Ugostiteljsko turističke škole Bjelovar.

Iako zamišljen i realiziran u natjecateljskom formatu, Hrvatski kuharski kup prije svega je mjesto susreta kuhara i slastičara iz svih krajeva Hrvatske i odlična platforma sa afirmaciju mladih kuhara, stjecanja novih kulinarskih znanja i vještina te razmjena iskustva. Kroz natjecanja Hrvatskog kuharskog kupa, sudionici se bore za osvajanje bogatih sponzorskih i novčanih nagrada te bodova koji na kraju donose i ukupnog pobjednika koji dobiva i veliku kristalnu kuhaču. Najbolji pojedinci ostaju u fokusu kulinarskog izbornika te ulaze u Hrvatsku kulinarsku reprezentaciju koja svake godine nastupa na prestižnim natjecanjima poput Svjetskog kulinarskog kupa, Kulinarske olimpijade, Bocuse d’Or-a, Global Chefs Challengea i sl. No, najveći zadatak Hrvatskog kuharskog kupa je promocija hrvatskih kulinarskih tradicijskih proizvoda i jačanje lokalnih proizvođača te njegovanje kulinarske baštine kao i njena implementacija u modernu kuhinju.

Radove na Bilogorskom kolu vrednovali su eminentni članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza: Vladimir Balent, Zlatko Sedlanić i Erich Glavica koji su pratili rad natjecatelja te ocijenili radove dajući pažnju vanjskom izgledu, sastavu, težini pripreme i naravno, okusu jela. Pobjedu je odnio mladi varaždinski kuhar Marin Pozder iz restorana Bedem, drugo mjesto pripalo je Dariu Špeharu iz hotela Plitvice iz Plitvičkih Jezera, dok je treće mjesto zauzeo još jedan varaždinac, Ivan Tomas iz restorana Fontana Crnković. Diplomu i novčanu nagradu Marinu je uručila, predsjednica Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije, gđa. Đurđica Ištef-Benčić. Gosti i uzvanici večeri osim u hrani imali su priliku uživati i u programu KUD Đurđic koji ih je zabavljao čitavu večer.

U realizaciji manifestacije sudjelovali su i slijedeći sponzori kojima se ovim putem od srca zahvaljujemo:
Podravka, Dukat, Bjelovarsko-bilogorska županija, Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije, Općina Berek, GastroGar, Garešnica, Cro most, Aronija iz Narte, Restoran Šljukin Gon, Panini pekara, Jamnica, Sambi, Lonia, Vinarija Šipek, Lovačka udruga Veliko trojstvo, Agropošta, Izletište i vinotočje Vinija, Amanita tiskara i Romska kuća.

Kategorija A – Hladna plata
Plasman Natjecatelj Bodovi
1 Dario Špehar Hotel Plitvice, Plitvička jezera 73,00
2 Tina Đerek Udruga kuhara Splitsko-dalmatinske županije 69,00
3 Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Varaždin 68,33
4 Antonio Bukvić Chef.hr, Koprivnica 68,00
5 Marin Pozder Restoran Bedem, Varaždin 62,00
6 Danijela Crnjak Andri GastroGar, Garešnica 50,33
Kategorija B – Toplo jelo
Plasman Natjecatelj Bodovi
1 Marin Pozder Restoran Bedem, Varaždin 74,33
2 Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Varaždin 72,67
3 Tina Đerek Udruga kuhara Splitsko-dalmatinske županije 70,00
4 Dario Špehar Hotel Plitvice, Plitvička jezera 65,33
5 Antonio Bukvić Chef.hr, Koprivnica 62,00
6 Danijela Crnjak Andri GastroGar, Garešnica 61,67
Kategorija C – Desert
Plasman Natjecatelj Bodovi
1 Marin Pozder Restoran Bedem, Varaždin 73,00
2 Sandra Jadek Udruga kuhara i slastičara grada Orahovice 68,33
3 Dario Špehar Hotel Plitvice, Plitvička jezera 66,33
4 Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Varaždin 60,33
5 Antonio Bukvić Chef.hr, Koprivnica 57,00
6 Tina Đerek Udruga kuhara Splitsko-dalmatinske županije 55,33
7 Danijela Crnjak Andri GastroGar, Garešnica 54,67
Ukupni poredak
Plasman Natjecatelj Bodovi
1 Marin Pozder Restoran Bedem, Varaždin 209,33
2 Dario Špehar Hotel Plitvice, Plitvička jezera 204,67
3 Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Varaždin 201,33
4 Tina Đerek Udruga kuhara Splitsko-dalmatinske županije 194,33
5 Antonio Bukvić Chef.hr, Koprivnica 187,00
6 Danijela Crnjak Andri GastroGar, Garešnica 166,67
7 Sandra Jadek Udruga kuhara i slastičara grada Orahovice 68,33

 

 

 


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

a02 - sladjana herman 03

Autor: SLAĐANA HERMAN


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

zlatni grozd - 112

Autor: ZORAN HERMAN


Desert

c01 - tomislav karamarko 03

Autor: TOMISLAV KARAMARKO