GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Marin Pozder pobjednik je ovogodišnje Zlatne jabuke, Jozi Galeu uručena lenta Akademika kulinarstva

Grad Vinkovci bili su domaćini četvrtog kola Hrvatskog kuharskog kupa „Zlatna jabuka“ koja se održala u organizaciji Udruge kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije u razdoblju od 19. do 21. travnja, u restoranu Barun Trenk u Vinkovcima.

Kao i na svakom natjecanju kupa, sudionici su imali zadatak pripremiti menu od tri slijeda odnosno svečane hladne plate od kopuna sa medom i sirom, glavna jela od jelena ili srne, šljiva, brusnica i povrtne garniture, toplo glavno jelo s prilogom od svinjskog buta, svježeg sira i šljivovice sa prilogom od šparoga i slanine od crne svinje i gomoljastog povrća te desert od jabuke, maka, grožđica te biskvita ili prhkog tijesta. Radove natjecatelja ocjenjivali su članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a, Dragica Lukin, Zlatko Sedlanić i Ivica Ljubek koji su osobitu pažnju posvetili vanjskom izgledu, sastavu i, naravno, okusu jela.

Najuspješniji u pripremi hladnih jela bio je Marin Pozder iz varaždinskog restorana Bedem, najbolje glavno jelo pripalo je Dariu Špeharu iz Hotela Plitvice iz Plitvičkih jezera dok je najbolji desert pripremila Sandra Jadek koja je predstavljala Udrugu kuhara i slastičara grada Orahovice. U ukupnom poretku najbolji je bio Marin Pozder te se time približio osvajanju velike kristalne kuhače. Nagrade za najboljeg pojedinca uručili su mu gosti večere, predsjednik HKS-a Damir Crleni, članovi ocjenjivačkog suda te Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije

U pripremi svečane večere za 300-tinjak gostiju, osim samih natjecatelja sudjelovali su i mnogobrojni članovi domaće Udruge: Ines Ivkov, Vedran Cvrković, Tihomir Krijan, Ivica Pravdić, Dario Skaličić, Josip Nađ, Tihomir Kampuš, Damir Mikulić, Petar Papić i Ivan Selan kao i djelatnici restorana Barun Trenk. Njima su pomogli i majstori artistike voća i povrća Dražen Šafar, Ivan Đukić, Marijan Bošnjak, Zoran Putniković I Stjepan Franjić, te Srednja strukovna škola Vinkovci odnosno Marija Bošnjak, Dominik Paša, Iva Maras, Marko Kovačević, Magdalena Kovačić, Monika Mikolić, Ivana Damjanović i Martina Bebić.

U bogatom programu svečane večere nastupali su Ženska pjevačka skupina Folklornog ansambla Lisinski, zatim prva plesačka postava FA Lisinski te Tamburaški sastav Tambura band. Za sve goste pripremljena je bogata tombola, a prikupljena sredstva uložit će se u edukaciju mladih kuhara i slastičara.

Sve to nebi bilo moguće bez sponzora koji su pomogli u realizaciji: Podravka d.d., Dukat d.d. Zagreb, Dick noževi, Vukovarsko-srijemska županija, Grad Vinkovci, Općina Ivankovo, Općina Bogdanovci, Općina Strizivojna, Grad Otok, Grad Vukovar, Iločki Podrumi, Novosti d.o.o., Vinkoprom d.o.o., Zdravi grad Vinkovci, Vinkovačka plava televizija, Andrija Matić, Mandica Sanković, Glas Slavonije, Mesnica AS, Računovodstvo Ris i Vinkovački list.

Tijekom godina “Zlatna jabuka” postala je brend gastroturističke ponude Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije. Hrvatski kuharski kup pokrenut je od strane Hrvatskog kuharskog saveza još 2004., a “Zlatna jabuka”, koja se održava u sklopu Kupa, jedino je natjecanje koje se održalo svake godine. Domaćini iz Udruge kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije i ove su se godine pobrinuli za bogat popratni program te su ujedno obilježili i 15 godina neprekinutog rada Udruge. Uvod u 14. Zlatnu jabuku bio je prvog dana kada su sudionici posjetili Gradski muzej te su primljeni u Gradsku vijećnicu gdje su ih pozdravili domaćini. Nakon prijema, u pješačkoj zoni grada Vinkovaca mogli su se okrijepiti na bogatom slavonskom domjenku kojeg je za njih ali i za građane pripremila Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije te time obilježila 15 godina aktivnog djelovanja.
Sve te godine, Jozo Gale je bio na čelu Udruge te vodio slavonske kuhare i slastičare u mnogobrojnim aktivnostima i lokalnim i nacionalnim projektima. I zbog toga, ali i zbog mnogobrojnih drugih zasluga mu je na svečanoj večeri odano priznanje koje je svojim radom i zavrijedio, dodjeljena mu je lenta Kulinarskog akademika. To priznanje osobno su mu uručili predsjednik i dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, Damir Crleni i Dražen Đurišević, a temeljem odluke Skupštine HKS-a.

Povodom dodjele pročitali su i dio razloga i zasluga Joze Galea kojeg donosimo u nastavku:
- Od prvog dana osnutka Saveza jedan je od aktivnijih članova kako Saveza tako i u svojoj regiji – mnogo je pridonio u reputaciji Saveza i u promicanju struke kuhara.
- U više navrta je bio povjerenik Saveza pri osnivanju Županijskih ili gradskih Udruga kao i osoba za rješavanje sporova na terenu
- Jedan od osnivača je Udruge kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije – čiji je predsjednik od prvog dana i tu dužnost obnaša izuzetno uspješno
- U HKK-u jedino je Zlatna jabuka ostala kao jedini kup koji se održava svake godine, zahvaljujući upravo njemu koji svojim predanim radom i priznatim od strane društveno političkih struktura i gospodarstva ima podršku.
- Nesebičnim radom i trudom uključen je u sva bitna događanja unutar HKS-a cijelo vrijeme od osnutka saveza, kao izvrsni poznavatelj pravila i propisa.
- Sudjelovao je u izradi svih dosadašnjih statuta i poslovnika sekcija, a iste je sam izradio po novom Zakonu o Udrugama koji je izašao za Udruge.
- Sudjelovao je a ponegdje bio i glavni pokretač raznih gastro festova i manifestacija te gastro karti i brošura u svojoj Vukovarsko –srijemskoj županiji
- Radio je na projektima : – Gastronomija u podunavlju- gastro karta; OKUSi i čarolije Slavonsko-srijemske kuhinje; Kuhajmo Hrvatsko; Crna svinja u gastronomiji; Gasrto- Gacka; autohtona jela od divljači i još mnogo drugih manjih događanja.
- Ni jedan projekat koji je vezan za hotelijerstvo i gastronomiju u Vukovarsko-srijemskoj županije se ne radi bez njegovog prisustva
- Glavni je autor knjige kuharice Udruge KS VSŽ „Slavonsko-srijemski recopis“ – kulinarska baština Slavonije i Srijema, kao i knjižice „Zlatna jabuka“
- Završio je pedagoško obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Osijeku – što znači kao učitelj kuharstva mnogima je prenio svoje dugogodišnje znanje i iskustvo – što u konačnici znači mnogo je pridonio u razvoju struke.
- Jedan od aktivnijih članova u radu Upravnog odbora HKS-a i kao takav stekao je veliko povjerenje u članstvu i među kolegama kako kuharima tako i drugim gastro-turističkim zvanjima, a u struci radi već 45 godina

Rezultati:

Kategorija A – Hladna plata
Plasman Natjecatelj Bodovi
1 Marin Pozder Restoran Bedem, Varaždin 76,67
2 Dario Špehar Hotel Plitvice, Plitvička Jezera 70,67
3 Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković 62,33
4 Antonio Bukvić Chef.hr, Koprivnica 60,67
Kategorija B – Toplo jelo
Plasman Natjecatelj Bodovi
1 Dario Špehar Hotel Plitvice, Plitvička Jezera 77,33
2 Marin Pozder Restoran Bedem, Varaždin 73,67
3 Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković 71,00
4 Antonio Bukvić Chef.hr, Koprivnica 67,00
5 Marko Jelušić Srednja strukovna škola Vinkovci 66,67
6 Ivan Divković Srednja strukovna škola Vinkovci 65,00
Kategorija C – Desert
Plasman Natjecatelj Bodovi
1 Sandra Jadek Udruga kuhara i slastičara grada Orahovice 76,00
2 Antonio Bukvić Chef.hr, Koprivnica 71,33
3 Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković 70,00
4 Marin Pozder Restoran Bedem, Varaždin 60,33
5 Dario Špehar Hotel Plitvice, Plitvička Jezera 59,67
6 Suzana Tisaj Restoran Barun Trenk, Boso d.o.o., Vinkovci 53,33
Ukupni poredak
Plasman Natjecatelj Bodovi
1 Marin Pozder Restoran Bedem, Varaždin 210,67
2 Dario Špehar Hotel Plitvice, Plitvička Jezera 207,67
3 Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković 203,33
4 Antonio Bukvić Chef.hr, Koprivnica 199,00
5 Sandra Jadek Udruga kuhara i slastičara grada Orahovice 76,00
6 Marko Jelušić Srednja strukovna škola Vinkovci 66,67
7 Ivan Divković Srednja strukovna škola Vinkovci 65,00
8 Suzana Tisaj Restoran Barun Trenk, Boso d.o.o., Vinkovci 53,33

 

 

 

 


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

a02 - sladjana herman 03

Autor: SLAĐANA HERMAN


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

B03 - Snježana Blažičko - 05

Autor: SNJEŽANA BLAŽIČKO


Desert

c02 - sladjana herman 09

Autor: SLAĐANA HERMAN