GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Međunarodni dan kuhara obilježen diljem Hrvatske

Svake godine, 20. listopada, članovi Svjetskog udruženja kuharskih saveza (WACS) slave Međunarodni dan kuhara. Na ovaj dan, kuhari širom svijeta slave i promiču ovu struku i uzmu malo više vremena kako bi se pomoglo mlađim kolegama i educirali mlađe naraštaje o važnosti i značaju zdrave prehrane.
Ove godine taj je dan obilježen u preko 100 zemalja svijeta, a Hrvatska nije iznimka.
Zaprimili smo vijesti da je ovaj poseban dan zabilježen u Srednjoj strukovnoj školi u Vinkovcima, Gospodarskoj školi Varaždin, Poljoprivredno prehrambenoj školi u Požegi i u Dječjem vrtiću Žrnava na Korčuli.

Korčula: Povodom svjetskog dana kuhara, a ujedno i dana jabuka, učenici kuhari Srednje škole Petra Šegedina Korčula: Lucija Stipković, Lucija Bačić, Frane Vlašić i Ivo Andričević kroz prigodnu radionicu  prezentirali su zdravu prehranu u dječjem  vrtiću Žrnovo. Djeca Žrnovskog vrtića   svojim su ručicama mijesili i oblikovali tijesto od kojeg su, zajedno sa učenicima kuharima, izrađivali rezance. Kuhari su tjesteninu skuhali, povezali s umacima a djeca su je s guštom pojela. Nakon jela svi su se zasladili  kolačem od jabuka kojeg su također zajedno pripremili. Da radionica protekne uredno i sigurno koordinirali su Anita Radovanović ( teta vrtića) i Ante Skokandić (str. Učitelj kuharstva). Na kraju radionice djeci su podijeljene kuhače kao nagrada za uspješan rad, nakon čega su sva djeca izrazila želju da bi postali kuhari. Možda bolja budućnost Korčulanskog turizma leži baš u njima, no ipak ćemo za boljitak morati počekati još petnaestak godina – poručuju iz Korčule.

Požega: Povodom Međunarodnog dana kuhara, koji se održava svake godine 20. listopada, danas je s učenicima Poljoprivredno-prehrambene škole u Požegi po prvi puta održana radionica pod imenom “Vratimo žlicu u škole i domove” u kojoj su učenici mogli naučiti ponešto o zdravoj prehrani te načinu spravljanja zdravijih jela. Jedan od predavača bio je kuhar Anđelko Ledić koji također predaje kuharstvo na spomenutoj školi koji je rekao kako je ova ideja nastala zbog negativnih statistika koje govore da se djeca zbog načina života ne hrane zdravo. –”Kako škola ima vlastiti vrt i neki od smjerova na školi imaju kuharstvo kao predmet, odlučili smo danas ovdje učenike upoznati sa zdravom prehranom kao što su variva. Sramotno je da što uvozimo svakakve namirnice izvana, a imamo svoje vlastite, zdrave, nešpricane.”- izjavio je gospodin Ledić. Anđelko kaže kako je vremenska razlika u kuhanju zdrave i brze hrane vrlo mala te želi djeci ovom radionicom pokazati kako je brzo i lako, uz zdrave namirnice, skuhati ukusno jelo, pogotovo uz svu tehnologiju koja im je danas dostupna. Danas je na meniju varivo od poriluka čiju su pripremu učenici imali priliku gledati, učiti, sudjelovati u pripremi te na kraju i kušati. Za vrijeme kuhanja variva, kuhar Anđelko pokazao je učenicima kako spraviti vlastiti voćni jogurt uz pomoć blendera, voća, jogurta i meda. Također ih je uputio da obrate pozornost na sve štetne sastojke, emulgatore i pojačivače okusa koji su prisutni u kupovnom jogurtu. Učenici su danas imali priliku naučiti kako ispeći domaći kruh od raznih sjemenki, maslinovog ulja i integralnog brašna, koji je mnogo zdraviji od “običnog” bijelog kruha kojim se uglavnom hranimo. Za slatki dio zdravije prehrane zadužena je bila prof. Marija Marketanović Hadžić koja je ujedno i voditeljica novog pekarskog praktikuma. Deserti su rađeni na inspiraciju cheesecakea s kremom od acidofila i muesli baze s voćem ili tamnom čokoladom. Nakon kušanja svega spomenutoga, malo je za reći da su djeca bila oduševljena. Nekima se najviše svidio desert jer ipak je u njemu bilo čokolade, nekima briskreti, a začuđujuća informacija je ta da im se svidio i poriluk, za koji kažu da ga rijetko kada jedu kod kuće jer im se “na oko” ne sviđa. Nadamo se da će ovo predavanje osvijestiti dio učenika koji su ga danas pratili i da će se truditi hraniti zdravije, upoznati svoje prijatelje sa zdravom prehranom te da će se crna statistika, koja svjedoči o pretilosti tinejđera, makar malo smanjiti – poručuju iz Požege

Vinkovci: Svake godine, 20. listopada slavi se dan kuhara. Na ovaj dan kuhari širom svijeta slave i promiču ovu struku, jačaju prijateljstva i suradnju! To je također prilika da pomognemo mladim kuharima u njihovom razvoju, a ujedno na svoj dan istaknemo koliko važnu ulogu u društvu imaju kuhari. Povodom Svjetskog dana kuhara Srednju strukovnu školu su posjetili Filipa Sorko pobjednica kuharskog showa „321 Kuhaj“ i Vinkovački kuhar Alen Ribarić. Učenici sa svojim mentorima pripremili su kreativna jela te ih prezentirali ostalim učenicima i profesorima škole.

Varaždin: Kao i svake godine, u Gospodarskoj školi Varaždin se za međunarodni dan kuhara prezentirala profesija kao i zdravi način prehrane i pripremanja jela. Ove godine gosti škole bili su Dario Denac i Jasna Huzjak iz hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama. Oduševljenim učenicima pokazivali su kako pripremiti kreativna jela od zdravih namirnica, pričali o radu i danu jednog kuhara i zaintrigirali ih i još više za zanimanje kuhar i slastičar. Malo smo razbili svakodnevicu u školi a opet smo naučili puno, šteta da nam svaki dan ne gostuju drugi kuhari – poručuju učenici za zanimanje kuhar i slastičar.

Zahvaljujemo se svim kuharima koji su se aktivirali i pomogli u obilježavanju ovog posebnog dana, a kako je to izgledalo pogledajte u galeriji:

 


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

a03 - zeljko kukucka 03

Autor: ŽELJKO KUKUČKA


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

B02 - Marko Jovanović - 02

Autor: MARKO JOVANOVIĆ


Desert

C03 - Marko Jovanović - 03

Autor: MARKO JOVANOVIĆ