GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Međunarodni festival izvornih kolača „Virovska prkačijada“ okupio brojne domaće i inozemne slastičare

Drugi po redu Međunarodni festival izvornih kolača ‘Virovska prkačijada’ svečano je otvoren u subotu, 6. svibnja na središnjem trgu u Virju.

Ova turistička manifestacija središnje Podravine zamišljena je kao smotra domaćih „prkača“ koja pored edukativnih sadržaja ima i natjecateljski karakter, a cilj joj je očuvati tradiciju pečenja sitnih starinskih kolača i izvornih recepata. Prkačijadu je otvorio župan Darko Koren koji je zahvalio organizatorima na trudu, kao i slastičarima na predstavljanju njihovog umijeća te pohvalio doprinos kulturnoj baštini županije kroz očuvanje tradicije pečenja kolača.

Okupljenima se obratio i načelnik Općine Virje Mirko Perok, koji je istaknuo važnu promotivnu ulogu ovakvog međunarodnog natjecanja, dok je o samim prkačima govorila Nada Matijaško, a o slasticama u Hrvatskoj predsjednica hrvatskog Saveza slastičara i članica Nadzornog odbora Svjetske kulinarske organizacije Dragica Lukin. Ocjenjivačko povjerenstvo sastojalo se od predsjednika i Podravkinog kuhara Dražena Đuriševića, Dragice Lukin, akademika kulinarstva Branka Žufike, predsjednika kuhara Indije Anila Grovera te predsjednika Kuharske federacije Mauricijusa Alana Payena.

Pored brojnih udruga žena s područja Koprivničko-križevačke županije, sudjelovali su i vrsni slastičari iz Slavonije, Češke, Bosne i Hercegovine, Armenije, Albanije te Izraela, koji su na radionicama predstavili specifične načine izrade prkača.

Također, potpisane su povelje o suradnji između Općine i Hrvatskog kuharskog saveza te Općine i Svjetske organizacije Taste of Peace – kuhari bez granica, a državni prvaci u kulinarskoj umjetnosti Dražen Šafar, Ivan Đukić i Zlatko Sedlanić pokazali su kako izraditi predivne dekoracije od voća i povrća.

Organizator ovogodišnje „Virovske prkačijade“ bila je Općina Virje, suorganizatori Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara, Dječji vrtić „Zrno“ i Društvo žena Virje, a generalni sponzor Podravka. Manifestacija je održana pod visokom pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede te pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije i županijske Turističke zajednice, Hrvatskog kuharskog saveza i Svjetske organizacije Taste of peace.

Manifestaciji su prisustvovali i zamjenik župana Darko Sobota, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać, saborski zastupnik Damir Felak, dosadašnja predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, načelnik Općine Virje Mirko Perok, članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina te brojni drugi uvaženi gosti.


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

zlatni grozd - 099

Autor: ROZALIJA NERALIĆ


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

B02 - Marko Jovanović - 02

Autor: MARKO JOVANOVIĆ


Desert

zlatni grozd - 122

Autor: ROZALIJA NERALIĆ