GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Najbolji mladi kuhari dolaze iz Ugostiteljske škole u Opatiji

Ugostiteljsko-turisti─Źka ┼íkola Osijek ovih dana u fokusu je zaljubljenika u gastronomiju. Nakon ┼íto je u utorak odr┼żano 1. kolo Dr┼żavnog prvenstva za pizzaiole, u petak, 26. listopada je u ┼íkoli odr┼żana prva Zlatna kuna, natjecanje za mlade kuhare na kojemu su sudjelovale ugostiteljske ┼íkole iz ─Źitave Hrvatske. Cilj natjecanja bila je provjera i vrednovanje stru─Źno-teorijskih znanja i profesionalnih vje┼ítina u─Źenika/natjecatelja iz podru─Źja gastronomije, promocija slavonskih gastronomskih proizvoda i namirnica, edukacija i razvoj u─Źeni─Źkih kuharskih vje┼ítina te stvaranje veza i prijateljstva me─Ĺu mladim kuharima. U pozdravnom govoru, ravnatelj ┼íkole Bla┼íko Menalo istaknuo je kako se nada da je ovo natjecanje samo prvo u nizu te da ─çe Zlatna kuna postati tradicionalna manifestacija.

Teme i ko┼íarica sa zadanim namirnicama bile su poznate ranije tako da su se u─Źenici u svojim ┼íkolama mogli pripremati pod paskom svojih mentora, no na samom natjecanju, mentorima je bio zabranjen ulazak u kuhinje.

Natjecatelji su imali zadatak pripremiti menu za tri osobe koji uklju─Źuje hladno predjelo od pa─Źjih prsa, crvene paprike, suhih ┼íljiva, gro┼ż─Ĺa, jabuka i celera, toplo glavno jelo od kotleta crne svinje, bukova─Źa, tikvica, crvenog luka, mini raj─Źica, rotkva, crnog vina, vrhnja za kuhanje i bu─çinih sjemenka te desert od bundeve, bra┼ína, maslaca, jaja, oraha i cimeta.

Njihove radove ocjenjivao je tro─Źlani Ocjenjiva─Źki sud Hrvatskog kuharskog saveza kojeg su ─Źinili Ivica Ljubek, Erich Glavica i Ivan ─Éuki─ç. Oni su najboljima procijenili radove u─Źenika Ugostiteljske ┼íkole iz Opatije Ivana Brukete i Dore Bolkovac, drugoplasirani bili su u─Źenici Gospodarske ┼íkole Vara┼żdin Dinko Toma┼íi─ç i Karlo ┼átorga dok je tre─çe mjesto pripalo u─Źenicima Srednje strukovne ┼íkole iz Vinkovaca, Martini Kon─Źevski te Mati Maru┼íi─çu

Uzbudljiv gastronomski tjedan u Osijeku zavr┼íen je progla┼íenjem najboljih uz dodjelu nagrada i sve─Źanim ru─Źkom za u─Źenike i njihove mentore.

 

Sudionici natjecanja:

KUHARSKI KUP ÔÇ×Zlatna kunaÔÇť – natjecanje mladih kuhara,
Osijek, 26. listopada 2018

Natjecatelj      Pomoćnik
1 Petra Kuku─Źka Patrik Klemen
Srednja strukovna škola Antuna Horvata, Đakovo

2 Mario Kalaj┼żi─ç Jure ─îuri─ç
Ugostiteljsko-turisti─Źka ┼íkola Split

3 Josip Kolari─ç Petra Bujan
Strukovna ┼íkola ─Éur─Ĺevac

4 Lucija Erdeg David Novakovi─ç
Ugostiteljsko-turisti─Źka ┼íkola Osijek

5 Dinko Tomašić Karlo Štorga
Gospodarska ┼íkola Vara┼żdin

6 Ante Matijašević Ana Grgurinović
Turisti─Źko i Ugostiteljska ┼íkola Dubrovnik

7 Martina Kon─Źevski Mato Maru┼íi─ç
Srednja strukovna škola Vinkovci

8 Ivan Bruketa Dora Bolkovac
Ugostiteljska škola Opatija

9 Denis Brai─ç Patrik Kiman
Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula

Rezultati natjecanja:

Kategorija A – Hladno predjelo

1 Ivan Bruketa, Ugostiteljska škola Opatija
2 Dinko Toma┼íi─ç, Gospodarska ┼íkola Vara┼żdin
3 Martina Kon─Źevski, Srednja strukovna ┼íkola Vinkovci

Kategorija B – Toplo glavno jelo

1 Lucija Erdeg, Ugostiteljsko-turisti─Źka ┼íkola Osijek
2 Dinko Toma┼íi─ç, Gospodarska ┼íkola Vara┼żdin
3 Ivan Bruketa, Ugostiteljska škola Opatija

Kategorija C – Desert
1 Martina Kon─Źevski, Srednja strukovna ┼íkola Vinkovci
2 Ivan Bruketa, Ugostiteljska škola Opatija
3 Dinko Toma┼íi─ç, Gospodarska ┼íkola Vara┼żdin

Ukupan poredak
1 Ivan Bruketa, Ugostiteljska škola Opatija
2 Dinko Toma┼íi─ç, Gospodarska ┼íkola Vara┼żdin
3 Martina Kon─Źevski, Srednja strukovna ┼íkola Vinkovci


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Vara┼żdin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

A02 - Marko Jovanovi─ç - 04

Autor: MARKO JOVANOVI─ć


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohor─Ź


Glavno jelo

b02 - sladjana herman 01

Autor: SLA─ÉANA HERMAN


Desert

C02 - Snjezana Bla┼żi─Źko - 04

Autor: SNJE┼ŻANA BLA┼ŻI─îKO