GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Najbolji osječki kuhari okupljeni na gastro događaju

Udruga kuhara i slastičara Slavonije i Baranje imala je priliku sudjelovati u zanimljivom gastro događaju, održanomu četvrtak 30. studenog u prostorijama restorana „Muzej Okusa“. Ekipa predvođena Ivanom Đukićem, predsjednikom Udruge i Chefom kuhinje restorana Lipov Hlad, Andrejom Kristekom strukovnim učiteljem kuharstva iz Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, Slavenom Radićem i Sašom Ninkovićem, osmislila je i pripremila ukusna i zanimljiva jela koja su ukomponirana u menu od sedam sljedova. Bila je to jedinstvena, autorska, gala večera koja je okupila neke od najboljih kuhara grada Osijeka. Večeru je pripremalo šest vrhunskih lokalnih restorana i navedena Udruga kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije. Organizatore je u osmišljavanju vodila ideja o promociji gastronomske ponude Osijeka koju šira javnost nije imala prilike upoznati na ovaj način. Čitavu gala večeru su pratila sjajna vina iz naše regije, čime su gosti dobili potpuni doživljaj uživanja u jelu. Večera je koncipirana od sedam sljedova, glavnih kuhara, koji su zajednički osmislili i kreirali jelovnik.

Za predjelo je poslužen pršut, panceta i buđola, koje prati smokva fermentirana u domaćoj rakiji od oraha s ganacheom od vijetnamske crne čokolade. Sljedeći slijed ponudio je babyburger od govedine s cheddar sirom i coslovsalaticom začinjenom aromatičnim uljem. Nakon toga gosti su uživali u zapečenom filetu smuđa s koricom od mrkve, paprike, tikvica, luka i Grana Padano sira, uz rižu kao prilog. Udruga kuhara i slastičara Slavonije i Baranje, predvođena Ivanom Đukićem, pripremila je puretinu ballotine u hrskavoj panadi s farsom od gorgonzole i suhih šljiva na kremi od graška i mente s bonbonom od muškatne tikve stimijanom, te fondan krumpirom. Sljedećina redu bio jeminibiftek na žaru s umakom od tamnog piva i povrća te nabujak od krumpira.
Tomica Đukić, Chef kuhinje Hotela Osijek ,pripremao je janjeći medaljon u maramici u umaku od porta uz gratinirane listiće krumpira sa začinskim biljem, popečak od buče s orasima i poširanu krušku. Za desert i završetak menija poslužen je sladoled od bundeve s karameliziranim šećerom.

Cilj ovakvih aktivnosti je vratiti Osijeku nekadašnji sjaj i kvalitetu gastro ponude kakvu je imao prije dvadesetak godina. Ovaj događaj okupio je na jednom mjestu školske kolege, radne prijatelje, učitelje i učenike i dokazao je da je jedino ovakvom suradnjom moguće kvalitetno pokretanje i promidžba gastronomske ponude naše regije i Grada Osijeka. Produkt ovakvog događaja mnogo je veći nego što se to planiralo. Ponovno je pokrenuta intenzivnija suradnja između ugostiteljskih objekata i Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, koja je ustupila Udruzi kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije svoje prostore i opremu, ali i znanje svojih strukovnih učitelja. Ovaj vid povezanosti i rada zasigurno će unaprijediti i doprinijeti intenzivnijem razvoju kontinentalnog turizma.

 


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

zlatni grozd - 104

Autor: ZORAN HERMAN


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

zlatni grozd - 112

Autor: ZORAN HERMAN


Desert

C01 - Rozalija Neralić - 05

Autor: ROZALIJA NERALIĆ