GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Nikad brojniji na Svjetski kulinarski kup u Luksemburg

Svjetski kulinarski kup najveće je kulinarsko natjecanje na svijetu koje se održava u sklopu EXPOGAST sajma u Luksemburgu već preko 40 godina. Ove godine od 24. do 28. studenog, Luksemburg će ponovo biti mjesto susreta za preko 3000 kuhara i slastičara iz svih krajeva svijeta. Sajam kao i kulinarska natjecanja posjeti preko 50000 posjetitelja, a natjecatelji imaju priliku prepustiti se mašti i kreaciji koju možda ne mogu izraziti kroz svoj svakodnevni posao. Svjetski kulinarski kup jedna je od najboljih platformi za predstavljanje kuhara i slastičara te njihovih vještina i znanja, a kroz te dane imaju priliku upoznati se sa posljednjim novitetima u gastro industriji i najnovijim kuharskim i slastičarskim tehnikama.

Jedan od osnovnih ciljeva Hrvatskog kuharskog saveza je promocija kuharske i slastičarske struke te hrvatskog kulinarstva kako u zemlji tako i na međunarodnoj sceni. I upravo u tom ozračju realiziraju se gotovo svi projekti HKS-a, pa tako i predstojeći projekt – odlazak na Svjetski kulinarski kup u Luksemburg.

Hrvatsku će u Luksemburgu predstavljati Nacionalna kulinarska reprezentacija koju će činiti šest članova Nacionalnog tima, pet članova Regionalnog tima Varaždinske županije, deset kuhara i jedna slastičarka u individualnim kategorijama te četiri člana Catering tima s pratećem osobljem. Izbornik hrvatske kulinarske reprezentacije, Marinko Jurešić, i predsjednik Saveza Damir Crleni odabrali su članove reprezentacije na temelju njihovih ostvarenih rezultata na domaćim natjecanjima HKS-a te međunarodnim natjecanjima pod okriljem Worldchefs-a (Svjetskog udruženja kuharskih saveza). Reprezentacija će se okupiti u utorak, 20. studenog u hotelu Trakošćan iz kojeg će krenuti prema Luksemburgu.

U želji da se hrvatsko kulinarstvo predstavi u najboljem mogućem svijetlu, pripreme za natjecanje započete su početkom ove godine. Jela koje su hrvatski predstavnici osmislili testirani su u nekoliko navrata te su spremni za predstavljanje najuglednijim svjetskim kuharima koji će biti u žiriju. Ponosni smo na činjenicu da je Hrvatska jedna od 30 država koje će se natjecati u najprestižnijoj kategoriji „Nacionalni tim“ što smo zaslužili kontinuiranim nastupima i dosadašnjim uspješnim rezultatima, dok je veliki broj zemalja otpao zbog nedostatka mjesta. Hrvatski nacionalni tim u posljednjih je tjedan dana testirao svoj menu u sklopu ručka u hotelu The Westin Zagreb te večere u Falkensteiner Hotel & Spa Iadera u Zadru te pritom dobio i korisne povratne informacije koje su iskoristili kako bi menu još malo oplemenili. Nacionalni tim u jednoj kategoriji mora u šest sati pripremiti menu od tri slijeda za 110 osoba. Da Hrvatska ima priliku za zlato dokazuje i činjenica da je menu rasprodan u samo nekoliko sati nakon objave na stranicama sajma. Druga kategorija u kojoj će nastupiti je hladni stol gdje će morati izložiti četiri različita finger food-a za šest osoba, jednu svečanu buffet platu za osam osoba, tri različita topla predjela, jedan vegetarijanski meni od tri slijeda, svečani meni u pet slijeda, slastičarsku skulpturu, četiri različita deserta te jednu slatku platu.
Sličan zadatak izlaganja ima i Regionalni tim, dok individualni natjecatelji moraju pripremati svečani menu u pet slijedova te finger food. Iznimke kod individualnih natjecatelja su carving majstori koji će se predstavljati sa skulpturama od voća i povrća te u kategoriji carving uživo. Catering tim će svoja znanja i vještine iskoristiti za pripremu juhe, dva mesna jela, vegetarijansko jelo, dva priloga, dva vegetarijanska priloga, salatni buffet i desert kojima će nakon ocjenjivanja nahraniti natjecatelje.

Cilj Svjetskog kulinarskog kupa je prvenstveno promocija kulinarstva i kuharske i slastičarske struke. Njime se želi skrenuti pažnja na kulinarsku profesiju i važnost nacionalnih kuharskih saveza. Održavanjem takvim natjecanja potiče se konkurentnost kuhara i slastičara te razvoj svjetskog kulinarstva. Idealno je mjesto za edukaciju kuhara i slastičara, prezentaciju noviteta u svijetu kulinarstva, razmjenu ideja i iskustva koje naši reprezentativci šire ostatkom godine, a posebice na radionicama Hrvatske kulinarske akademije.
Sve zanimljivosti i rezultate tokom našeg boravka u Luksemburgu objavljivat ćemo na facebook stranicima Hrvatskog kuharskog saveza te nas možete pratiti ovdje 

Brošuru Hrvatske kulinarske reprezentacije s opisima jela, možete preuzeti ovdje

Brošuru Regionalnog tima Varaždinske županije s opisima jela, možete preuzeti ovdje

Više o natjecanju možete pronaći na: http://vatel.lu/

a o sajmu na: https://expogast.lu/en/

 

SVJETSKI KULINARSKI KUP LUKSEMBURG
24.-28.11.2018.
POPIS PUTNIKA
Hrvatska kulinarska reprezentacija
Marinko JureÅ¡ić – izbornik reprezentacije Stella maris, Plava laguna Umag,
Hrvatski kuharski savez
Damir Crleni – predsjednik
Hrvatskog kuharskog saveza
Hrvatski kuharski savez
Aleksandar Aki Vucković – voditelj projekta Hrvatski kuharski savez
Hrvatski nacionalni tim:
Tomislav Karamarko Falkensteiner Hotel & Spa Iadera, Zadar
Rozalija Neralić Restoran SC “Cvjetno Naselje”, Zagreb
Šime Vučetić Hotel The Westin Zagreb
Damnjan Draganić Nidum Casual Luxury Hotel, Njemačka
Nikolina Lončar Hotel Zlatan, Koprivnica
Josip Vrsaljko Zadar Travel, Terra Travel, Zadar
Individualni natjecatelji:
Klaudio Mrkić Falkensteiner Hotel Adriana Borik d.o.o., Zadar
Marijan Bošnjak Neuropsihijatrijska bolnica Dr. Ivan Barbot, Popovača
Ivan Đukić Udruga kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije
Restoran Lipov hlad, Osijek
Marija Bošnjak Srednja strukovna škola Vinkovci
Erich Glavica Chef.hr, Koprivnica
Ana-Maria Stanković Hrvatski kuharski savez
Ante Ojdanić Udruga kuhara Splitsko-dalmatinske županije
Marko Martinac Restaurant 4 Kantuna, Zadar
Sandra Jadek Obrt “Sandrini kolači”
Dražen Šafar Udruga kuhara grada Orahovice
Regionalni tim Varaždinske županije:
Marin Sambolek Hotel Turist, Varaždin
Marin Pozder Restoran Bedem, Varaždin
Vanja Orban Restoran Miramare, Otok Sv. Nikola Valamar
Ivan Tomas Restoran Fontana Crnković, Varaždin
Karlo Štorga Restoran Bedem, Varaždin
Amos Novak – pomoćnik Hotel Turist, Varaždin
Bojan Bohorč – predsjednik Udruge Udruga kuhara Varaždinske županije
Lucija Vrček – individualni natjecatelj Hotel Turist, Varaždin
Catering tim Chef.hr
Erich Glavica Chef.hr, Koprivnica
Robert Dedić Chef.hr, Koprivnica
Armin Muratović Chef.hr, Koprivnica
Vedran Blažević Chef.hr, Koprivnica

 

 

 

 


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

zlatni grozd - 099

Autor: ROZALIJA NERALIĆ


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

zlatni grozd - 114

Autor: ROZALIJA NERALIĆ


Desert

c02 - sladjana herman 09

Autor: SLAĐANA HERMAN