GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Nikolina Lončar je sudjelovala na Pastry Chef Queen natjecanju u Italiji

37. SIGEP,vodeći svjetski sajam sladoledarstva, slastičarstva i pekarstva posjetio je autobus zaljubljenika u slastičarstvo u organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza. 23. i 24. siječnja, posjetitelji su mogli uživati u razgledavanju noviteta i prekrasnih slastičarskih kreacija na 110.000 kvadratnih metara izložbenog prostora sajma u Riminiju. Sajam je tako nastavio svoju vodeću ulogu u svijetu iz područja sladoleda, slastičarstva i konditorstva te pekarstva. Predstavile su se i nove sirovine, materijali, proizvodi, linije, strojevi, oprema i dodaci, značajni za ovaj sektor.

No uz sve nabrojeno, posjetitelji su mogli u sklopu sajma pratiti i vrlo zanimljivo slastičarsko natjecanje pod imenom „Pastry queen“ na kojeg se kvalificirala i hrvatska kuharica Nikolina Lončar.
Iako kuharica, Nikolinu je natjecanje zaintrigiralo te je nastupila na kvalifikacijama na Interslastu 2015. godine gdje je i pobjedila i na taj način dobila priliku predstavljati Hrvatsku.

U društvu prekaljenih slastičara u Riminiju, kaže, uživala je no iako se nije plasirala među tri najbolje, Nikolina se vratila kući zadovoljna i obogaćena za još jedno neprocjenjivo iskustvo. Nikolini Lončar je u Riminiju pomagao i Zlatko Novak koji je sudjelovao i u čitavom pripremnom procesu.

Nikolina je svoje iskustvo sa natjecanja podijelila u nekoliko rečenica:

Za natjecanje sam se pripremala samo tri mjeseca. Dva dana uoči samog natjecanja imali smo pred pripreme: završavanje dijelova skulpture, pečenje biskvita, vaganje namirnica i priprema boksa (montažne kuhinje). 23. Siječnja bio je ulazak u boks, kontrola ocjenjivačkog suda i sam početak natjecanj. Radilo se gotovo dva čitava dana, krenuli smo u jutro u 08:30, prvi izlazak sa sladoledom je bio u 12:00, a drugi sa tartom u 15:00 sati. U boksu smo mogli raditi do 17:00 i pripremati desert za drugi dan. Druog dana ponovno smo krenuli u jutro, te smo sa slasticama morali izlaziti u 11:00, 13:00 i 15:00 sati. Sve slastice osim skulpture su se pripremale u 20 porcija. Uz Hrvatsku, nastupili su Japan, Francuska, Rusija, Indija, Italija, Tajland i Brazil. Srbija je svoj dolazak u nedjelju odjavila zbog bolesti. Dojmovi su jako pozitivni, organizacija je bila besprjekorna i stvarno smo se osjećali kao da smo dio ove slastičarske elite. Svi su bili jako prijateljski raspoloženi i uz sav stres i sve probleme bilo je puno lijepih trenutaka. Dobili smo puno pozitivnih povratnih informacija što se tiče okusa naših slastica te na slastičarsku skulpturu koja mi je bila prva u našoj karijeri. Prošlogodišnja prvakinja iz Amerike pohvalila je izgled i okus deserta na tanjuru. Ocjenjivački sud nas je isto pohvalio, a kući se vraćamo bogatiji za još jedno međunarodno natjecateljsko iskustvo, te mnogo novih slastičarskih znanja. Ovim putem zahvaljujem i svim sponzorima, posebice Podravci što nas je podržala u našem odlasku na tako prestižno natjecanje i naravno svim kolegama koje smo zagnjavili sa tisuću i jednim pitanjem prije puta.

Kako je izgledao izlet i sajam pogledajte kroz objektiv posjetitelja:


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

a02 - sladjana herman 03

Autor: SLAĐANA HERMAN


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

zlatni grozd - 112

Autor: ZORAN HERMAN


Desert

zlatni grozd - 123

Autor: SNJEŽANA BLAŽIČKO