GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Nova sezona Hrvatskog kuharskog kupa započinje u veljači natjecanjem “Zlatna Solinka”

Nova sezona Hrvatskog kuharskog kupa je pred nama. Prvo natjecanje održat će se u organizaciji Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije u razdoblju od 07. do 09. veljače u Solinu pod nazivom Zlatna Solinka. Preostala 4 kola održat će se na Plitvičkim jezerima i Bjelovaru u ožujku, Vinkovcima u travnju te krajem rujna u Pregradi. Završna svečanost dodjele kristalnih kuhača održat će se u Koprivnici.

O Hrvatskom kuharskom kupu:
Hrvatski kuharski kup je svojevrsni festival u cjelinu povezanih kulinarskih natjecanja koja se na razne zadane teme održavaju diljem Hrvatske. Osim svekolike afirmacije kuhara i struke te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, cilj mu je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude. Posebna je pak zadaća ovih natjecanja kreativan i konkretan doprinos oblikovanju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, a time i unapređenje sadržajnosti i atraktivnosti njene cjelokupne turističke ponude. Kup je ciklus od pet zasebnih natjecanja. Na taj način omogućeno je svim zainteresiranim sudionicima, pa i onima iz obalnih krajeva da sudjeluju na svim natjecanjima te osvoje titulu pobjednika kupa i prestižnu „kristalnu kuhaču“.

Sudionici natjecanja su isključivo članovi HKS-a, kuhari bez obzira na mjesto zaposlenja. Natjecanje je pojedinačno, a svaki natjecatelj može imati jednog pomoćnika. Natjecatelj može sudjelovati na svim natjecanjima, odnosno samo na odabranom natjecanju i to u svim ili samo u jednoj natjecateljskoj kategoriji. U slučaju ograničenog broja natjecatelja, prvenstvo sudjelovanja imaju natjecatelji koji sudjeluju u više kategorija, odnosno natjecatelji s većim brojem ostvarenih natjecanja u tekućoj godini.

Iako zamišljen i realiziran u natjecateljskom formatu, Hrvatski kuharski kup prije svega je mjesto susreta kuhara i slastičara iz svih krajeva Hrvatske i odlična platforma sa afirmaciju mladih kuhara, stjecanja novih kulinarskih znanja i vještina te razmjena iskustva. Kroz natjecanja Hrvatskog kuharskog kupa, sudionici se bore za osvajanje bogatih sponzorskih i novčanih nagrada te bodova koji na kraju donose i ukupnog pobjednika koji dobiva i veliku kristalnu kuhaču. Najbolji pojedinci ostaju u fokusu kulinarskog izbornika te ulaze u Hrvatsku kulinarsku reprezentaciju koja svake godine nastupa na prestižnim natjecanjima poput Svjetskog kulinarskog kupa, Kulinarske olimpijade, Bocuse d’Or-a, Global Chefs Challengea i sl. No, najveći zadatak Hrvatskog kuharskog kupa je promocija hrvatskih kulinarskih tradicijskih proizvoda i jačanje lokalnih proizvođača te njegovanje kulinarske baštine kao i njena implementacija u modernu kuhinju.

Hrvatski kuharski kup realizira se u tri natjecateljske kategorije:

Svečana hladna plata (hladna), Glavno jelo s prilogom (toplo) i Desert (hladan).
Natjecatelji sami osiguravaju sve potrebne namirnice za pripremu jela osim u kategoriji toplo jelo gdje osnovnu zadanu namirnicu osigurava organizator, ali natjecatelj može raditi i s vlastitom namirnicom o čemu se izjašnjava u prijavi za natjecanje.

Na natjecanju Zlatna Solinka natjecatelji će imati slijedeće propozicije:

KATEGORIJA A:

Svečana hladna plata pripremljena od pastrve, svježeg sira i povrtne garniture

KATEGORIJA B:

Toplo glavno jelo s prilogom pripremljeno od janjećeg buta, ružmarina, češnjaka i sezonskog povrća

KATEGORIJA C:

Hladni desert pripremljen od naranča, badema i čokolade

 

Za svako natjecanje HKS imenuje četveročlani Ocjenjivački sud koji ocjenjuje u skladu s pravilima HKS-a. U pojedinoj kategoriji ocjenjuju tri člana Ocjenjivačkog sura, a svaki od njih utvrđuje vlastitu ocjenu pojedinog kriterija pri čemu je konačna ocjena kriterija prosjek pojedinačnih ocjena članova Ocjenjivačkog suda izražena na dvije decimale. Natjecatelj može u jednoj kategoriji ostvariti maksimalno 80 bodova.
Svaki član Ocjenjivačkog suda ocjenjuje na vlastitom ocjenjivačkom listiću.
Ocjenjivač koji nije u sastavu Ocjenjivačkog suda pojedine kategorije ne dodjeljuje ocjene, ali vodi bilješke o radu natjecanja i prenosi ih članovima Ocjenjivačkog suda koji ih uzimaju u obzir kod ocjenjivanja radova.

Ocjenjivački sud vrednuje prema slijedećem:
Vanjski izgled
- Sklad boja – boje moraju biti u skladu, a jelo mora biti privlačno oku.
- Kompozicija – jelo mora biti pravilno i lijepo prezentirano.
- Kreativnost – posebno se vrednuje svako odstupanje od klasičnog načina prezentacije.
Sastav i okus
- Sklad okusa – okus jela mora biti skladan i ukusan.
- Kreativnost – posebno se vrednuje svako odstupanje od standardnih kombinacija sastojaka jela, npr. kiseli kupus sa dunjama
- Pravilan omjer sastojaka – jelo mora biti pravilnog nutricionističkog sastava, npr. u sastavu ne smije biti previše ugljikohidrata.
- Pravilna priprema – ocjenjuje se pravilna priprema svih sastojaka, npr. važno je da neka namirnica nije raskuhana ili prepečena.
Ostalo
- Poštivanje propozicija – ukoliko se ne poštuju zadane propozicije (korištenje namirnica van zadanog paketa, jelo nije na vrijeme prezentirano za ocjenjivanje itd.) dodjeljuju se negativni bodovi
- Složenost pripreme – posebno se vrednuje složenost pripreme pojedinog jela

Temeljem ostvarenih bodova utvrđuje se redoslijed sudionika na pojedinom natjecanju. Odluka ocjenjivačkog suda je konačna.
Pravila Hrvatskog kuharskog kupa 2019. možete pronaći ovdje

Propozicije i program 1. kola (Zlatna Solinka) preuzmite ovdje

Prijavnicu za natjecanje Zlatna Solinka ispunite ovdje


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

A01 - Rozalija Neralić - 06

Autor: Rozalija Neralić


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

b02 - sladjana herman 01

Autor: SLAĐANA HERMAN


Desert

c02 - sladjana herman 09

Autor: SLAĐANA HERMAN