GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Hrvatski kuhari i slastičari vratili se sa 4 brončane medalje s Kulinarske olimpijade

Proglašenjem pobjednika te podjelom medalja i priznanja, u srijedu, 10. listopada završena je 32. IKA Kulinarska Olimpijada. Ova manifestacija se već tradicionalno, više od 100 godina, održava svake četiri godine u Njemačkoj, a u svoja posljednja četiri izdanja održana je u gradu Erfurtu. Po drugi puta Hrvatska je imala svoje predstavnike, a ove godine i  rekordnih gotovo 50 kuhara i slastičara. U konkurenciji od preko 2000 kuhara i slastičara iz 54 zemlje svijeta hrvatski predstavnici vratili su se sa 4 brončane medalje.
Seniorska ekipa nastupila je u kategoriji „Restoranski meni“ u kojoj su u montažnoj kuhinji i u zadanom vremenu od 6 sati pripremali meni od tri slijeda za 110 osoba te u kategoriji „izložbeni stol“ od četrdesetak hladnih i toplih jela prezentiranih u izložbenom obliku u želatini. Za svoje su napore nagrađeni brončanom medaljom u restoranskom meniju te diplomom za izložbeni stol. S druge strane, mlada ekipa, odnosno juniori, čiji članovi su starosti do 25 godina, imala je obrnuti raspored. Njima su na završnoj svečanosti uručene diplome za svoje radove. Regionalna ekipa Varaždinske, Međimurske, Istarske županije i grada Zagreba također je sudjelovala u izložbenom stolu te su također osvojili brončanu medalju dok su u istoj kategoriji sudjelovale i Regionalne ekipe Dalmacije i Hvara te za nastup zaradile diplomu.

Uz hrvatsku seniorsku i juniorsku reprezentaciju te regionalni tim Varaždinske, Međimurske, Istarske županije i grada Zagreba, pod okriljem Hrvatskog kuharskog saveza nastupali su i individualci u pojedinačnim kategorijama. Tako su se Zlatko Novak i Dragica Lukin okitili brončanim medaljama dok su Nikolina Lončar, Marijan Bošnjak, Dean Gluhak, Matija Balent, Marija Denžić, Marko Jovanović i Željko Brajković dobili diplome za svoje radove u kategoriji kulinarske umjetnosti.
Svoja jela i radove hrvatski su kuharsi izlagali u jednoj od dvije izložbene hale najveće svjetske kuharske smotre sa još nekoliko stotina drugih eksponata iz kuharstva, slastičarstva ili kulinarske artistike te ih je vidjelo preko 50000 posjetitelja. Najbolji gotovo u svim kategorijama ponovo su se pokazali Šveđani, koji praktički kreiraju nove svjetske kulinarske trendove, a slijede ih Norvežani te Njemci i Švicarci.
Nacionalna seniorska reprezentacija:  
Izbornik: Jurešić Marinko
Članovi: Herman Slađana, Hruban Tomislav, Vučetić Šime, Mihatović Rafaela,    Karamarko Tomislav, Levanić Anđelko

Nacionalna juniorska reprezentacija:
Voditelji tima: Marija Kuzminski i Grozdana Bohorč
Članovi: Copak Franjo, Damnjan Draganić, Pudić Pavao, Turina Zoran, Stela Metković, Kujundžić Jasmin,

Regionalna ekipa Varaždinske, Međimurske, Istarske županije i grada Zagreba:
Voditelji tima: Bojan Bohorč i Damir Crleni
Članovi: Kuzminski Marija, Grozdana Bohorč, Gordana Kuhar,  Rozalija Neralić i Zoran Herman

 

Galeriju odabranih fotografija jela i artistike možete pronaći u rubrici “Galerija”

 


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

A01 - Rozalija Neralić - 06

Autor: Rozalija Neralić


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

zlatni grozd - 112

Autor: ZORAN HERMAN


Desert

zlatni grozd - 122

Autor: ROZALIJA NERALIĆ