GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Obilježen 20 listopad, Međunarodni dan kuhara

Svake godine, 20. listopada, članovi Svjetskog udruženja kuharskih saveza (WACS) slave Međunarodni dan kuhara. Na ovaj dan, kuhari širom svijeta slave i promiču ovu struku i uzmu malo više vremena kako bi se pomoglo mlađim kolegama i educirali mlađe naraštaje o važnosti i značaju zdrave prehrane. Ove godine taj je dan obilježen u preko 100 zemalja svijeta, a Hrvatska nije iznimka. Zaprimili smo vijesti da je ovaj poseban dan zabilježen na otoku Rabu u Valamaru, u Dječjem vrtiću Žrnava na Korčuli te u Varaždinskoj županiji u Dječjem vrtiću Zeko i u Gospodarskoj školi Varaždin.

Dječji vrtić Zeko:
Uz pomoć Udruge kuhara Varaždinske županije i hotela Turist, u trnovečkom Dječjem vrtiću Zeko proslavljen su i Dani kruha i Međunarodni dan kuhara.
Povodom tih događaja, uz pomoć kuhara i djelatnika hotela Turist, djeca su pripremama Varaždinske klipiče, pravi autothoni proizvod Varaždinske županije. Događanje je održano u sklopu projekta ”Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije”, kojeg provodi Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj, a čiji je glavni cilj edukacija i podizanje svijesti o poljoprivredi i zdravoj prehrani.
Događanju su prisustvovali tajnik Udruge kuhara Varaždinske županije i djelatnik hotela Turist Damir Crleni i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutin Vincek, te kuhari Hotela Turist Marin Sambolek i Ana Županić.

Valamar:

20.listopada 2017.obilježava se Međunarodni dan kuhara i slastičara s ciljem isticanja važnosti uloge kuhara i slastičara u društvu. I ove je godine pod pokroviteljstvom WACS-a i Hrvatskog kuharskog saveza održana manifestacija projekta ”HRANA ZA ZDRAVE HEROJE”.Za tu su priliku predstavnici rabačkog Valamara u hotelu Sanfior priredili zabavu uz učenje o zdravoj prehrani.
U današnjem svijetu SUPER HEROJI postali su globalni trend ,a naši su učenici naučili kako se postaje ZDRAVIM HEROJIMA-pod vodstvom vrhunskih kuhara osmislili su i spremili zdrave i ukusne obroke. Organiziranim autobusnim prijevozom uputili smo se u Rabac (baš na Dan jabuka), u hotel Sanfior . Ispred hotela su nas dočekali Valamarovi vrijedni animatori: Milda, Saša i Filip. Uz srdačnu dobrodošlicu upoznali su nas sa zadatkom i odveli na pranje ruku jer kuhari i slastičari moraju zadovoljiti zahtjevne higijenske norme. Zatim smo se (45 budućih malih kuhara i 4 učiteljice kuharice) okupili na terasi hotela kako bismo prisustvovali predstavljanju kuhara i slastičara ,naših domaćina. Prije predstavljanja svaki je učenik dobio svoju bijelu kuharsku kapu koju je prema uputama animatora morao oslikati i na njoj napisati svoje ime. Kad su kape bile dovršene i na glavama,stigao je veseo i zabavan Ezio,glavni kuhar koji je predstavio sebe i svoje prijatelje kuhare i slastičare. Upoznao nas je s osobinama svakog kuhara, njihovim umijećima i interesima. Kratko nam je kroz priču približio zanimanje kuhara(deficitarnog zanimanja ).Naglasio je kako su kuhari umjetnici koji s ljubavlju, maštom i kreativnošću „obične“namirnice pretvaraju u umjetnička dijela. O svom je zanimanju govorio lijepe i korisne stvari i kod učenika pobudio zanimanje za kuhanje,stvaranje i rad. S nestrpljenjem smo iščekivali da i sami okusimo čari kuharskog zvanja!
Uslijedila je podjela u timove za pripremu hrane,dezinfekcija ruku i stavljanje rukavica za rad.
Svaki od 5 kuhara dobio je svoj tim .Učenici -kuhari pripremali su:voće na drugačiji način,voćne smoothie s medom,povrtne obroke s tjesteninom,riblje štapiće te mijesili domaći kruh.Naravno,sve uz pomoć i pod budnim okom iskusnih kuhara-domaćina!
Bilo je tu stvarno puno posla:rezalo se voće,stavljalo se na štapiće,ukrašavalo,miksalo s medom i mlijekom,pretvaralo u sokove,rezalo se povrće i razgovaralo o vrstama i nutritivnim vrijednostima voća i povrća za naš organizam,pohali su se riblji štapići od bakalara i naglašavalo se kako je zdravo jesti ribu,mijesio se i valjao ,a zatim i pekao kruh,razgovaralo se o vrstama brašna i žitarica i još puno toga.
Prava pravcata poduka o zdravoj hrani, vrstama hrane, načinima spravljanja jednostavnih obroka uz demonstraciju vrsnih kuhara u prelijepoj i bogato opremljenoj hali .
Male ručice u plavim, jednokratnim rukavicama su poput Štrumfova slušali svoje Chefove ,radili sve po dogovoru i pripremili sebi zdrave i ukusne obroke. Nakon posla uslijedilo je uživanje u jelu,od glavnog jela do deserta,uz posluživanje konobara. I šećer za kraj. Svakome sladoled! Animatori su nam podijelili bojanke za učenje i kalendar s logom Mara ,Valamarovog račića po kome će se zvati budući dječji hotel.
Sigurni smo da će netko i od naših učenika u skoroj budućnosti postati kuhar ili slastičar nakon ovakvog zornog i poticajnog druženja.
Uslijedila je zajednička fotografija naših malih i pravih kuhara!!!!

Žrnava:
Povodom dana kuhara a ujedno i dana jabuka u dječjem vrtiću Žrnovo održana je prigodna radionica. Cilj događanja bio je upoznati naše najmlađe sa načelima zdrave prehrane, te kako se i tradicionalna gastronomska baština može približiti našoj djeci na zdrav i ukusan način te da ostane zapamćena. Tom su prigodom učenici (kuhari) 2D. razreda Srednje škole Petra Šegedina Korčula donirali dječjem vrtiću Žrnovo košaricu punu zdravih namirnica, kao i svoje znanje i vještine u pripremanju i gotovljenju tradicionalnih zdravih jela. Između ostalog djeca su samostalno svojim malim ručicama izrađivala Žrnovske makarune koje su uz nadzor tete Anite i str. Učitelja kuharstva skuhali te začinili s umakom (šugom) od purećih prsiju i mrkve kojeg su također sami prigotovili. Kako bi i jabuke ostale zapamćene, učenici su educirali naše najmlađe kako napraviti finu i ukusnu tortu od jabuka.
Kako je vrijeme odmicalo i djeca su postajala sve gladnija, što je alarmiralo da se kuhanje privede kraju i djeci podjele njihova jela. Nakon što su djeca pojela svoje uratke, ne ostavljajući ništa na svojim tanjurima ukazala su na senzornu vrijednost njihovih jela. Osim senzorne zadovoljena je i nutritivna vrijednost obroka te su naši najmlađi imali prilike doživjeti pravi gastronomski ugođaj. Poslužujući tortu od jabuka djeca su uz prigodnu pjesmu čestitala rođendan svim kuharima i onima koji će to postati, te učenici Veroniki koja je proslavila svoj 16. rođendan. Na kraju je Ante Skokandić str. Učitelj kuharstva svoj djeci kao nagradu i priznanje za marljiv rad podijelio drvene kuhače, a djeca su kao nagradu nama poželjela biti kuhari.

Gospodarska škola Varaždin:
Svake godine učenici kuhari Gospodarske škole obilježavaju Međunarodni dan kuhara. Ove godine u obilježavanju su sudjelovali učenici 2. razreda s nastavnicom Nevenkom Bosilj i pripremili su kreativna jela te ih prezentirali ostalim učenicima naše škole. Na zabavan način razbili su školsku rutinu te su kuharsku profesiju približili i drugim učenicima te ih uz zabavu naučili o zdravim prehrambenim navikama.
Zahvaljujemo svim kuharima koji su se aktivirali i pomogli u obilježavanju ovog posebnog dana, a kako je to izgledalo pogledajte u galeriji:


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

zlatni grozd - 102

Autor: SNJEŽANA BLAŽIČKO


Toplo predjelo

toplo predjelo 1

Autor: Restoran "Mediteran", Istraturist d.d., Umag


Glavno jelo

zlatni grozd - 112

Autor: ZORAN HERMAN


Desert

c02 - sladjana herman 09

Autor: SLAĐANA HERMAN