GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SPONZORI

PARTNERI

Održan 7. Festival samoniklog bilja

Na sportsko-rekreacijskom centru Pristav u Kršanu prošlog je vikenda održan 7. Festival samoniklog bilja, koji je okupio 60-izlagača i unatoč lošem vremenu velik broj posjetitelja. Festival je otvorio ministar turizma Anton Kliman, kazavši kako ovakve manifestacije puno znače za turizam, ali i za lokalnu zajednicu.

Na ovogodišnjem 7. okupljanju ljubitelji prirode mogli su doznati kako samoniklo i ljekovito bilje koristiti u gastronomiji, kozmetici, liječenju ili prevenciji mnogih bolesti i zdravstvenih tegoba.

Na Festivalu je doc.dr.sc. Tomislav Vinković s poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka predstavio Studiju o uzgoju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja u Istarskoj županiji, a održana je i panel diskusija na temu Financiranje projekata iz EU fondova. Na panelu su sudjelovali Ivana Petričko, asistentica u uredu eurozastupnice Ivane Maletić, Dražen Svečnjak iz Ministarstva poljoprivrede, Vesna Rajković iz Ministarstva turizma, Klaudija Seretin iz Ministarstva poduzetništva i obrta te Matilda Copić, ravnateljica Agencije za regionalni razvoj.
U sklopu festivala, jela od samoniklog bilja pripremao je i eminentni kuhar, predavač i član Upravnog odbora Hrvatskog kuharskog saveza, Dragan Visković.

Partner festivala bila je Turistička zajednica Metkovića. Zamjenik direktora Turističke zajednice Mirko Ivanković rekao je kako su se rado odazvali pozivu da sudjeluju na Festivalu samoniklog bilja. Festival se održao  pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a organizatori su Općina Kršan, Turistička zajednica Općine Kršan i Poljoprivredna zadruga Čepić polje.

Izlagači su na Å¡tandovima predstavili samoniklo i ljekovito bilje, kao i proizvode od njih poput masti, čajeva, tinktura ili raznih napitaka. Bruno Fedel iz Labina među ubranim biljem izložio je leprin, međvjeđi luk, cikoriju – sve odlične proljetne čistače organizma. Ipak, kralj, među njima je maslačak.U prirodi postoji lijek za sve, kaže travar Franko Zgrablić, i ističe da je Istra sa vrlo blagom klimom pravi raj za samoniklo bilje, te da ovdje uspijeva oko 650 vrsta. Čjudi su sve educiraniji i sve ga viÅ¡e koriste. Ljekovito je bilje velika blagodat prirode. No, i s njim treba biti pažljiv – valja ubirati samo ono koje dobro poznajemo.


URED HKS

Radno vrijeme Ureda: pon. - pet. 10:00 - 14:00

042/300-022
042/313-700
Aleja kralja Zvonimira 1, 42000 Varaždin
hks@kuhar.hr

recepti

Hladno predjelo

zlatni grozd - 099

Autor: ROZALIJA NERALIĆ


Toplo predjelo

toplo predjelo 2

Autor: Grozdana Bohorč


Glavno jelo

b01 - paolo sverko 03

Autor: PAOLO Å VERKO


Desert

desert 1

Autor: Predrag Galjevski